Erdoğan'ın zor kararı

Erdoğan'ın zor kararı

Erdoğan, Türkiye ile İtalya zirve toplantısı için Cumhurbaşkanı Gül'ün memleketi Kayseri ve İtalyanların gözdesi 'Kalkan' arasında kaldı UTKU ÇAKIRÖZER Ankara


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 6-8 Kasım arasındaki İtalya ziyareti sırasında, iki ülkenin başbakanlarının her yıl "zirve" toplantılarında bir araya gelerek işbirliğini artırması kararı alındı. İlkinin Türkiye'de yapılması benimsenen zirvenin yeri konusunda, İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin Erdoğan onuruna verdiği yemek sırasında, Türk ve İtalyan heyetleri arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Bonino: Kayseri olsun

Prodi, liderler arasında sıcak ilişki sağlanması için diğer ülkelerin liderleriyle yaptıkları gibi, zirve toplantılarının büyük şehirler yerine daha az bilinen küçük kasabalarda düzenlenmesini istedi.
İtalyan heyetinde yer alan AB İşlerinden Sorumlu Bakan Emma Bonino, sürpriz bir öneri yaparak "Neden Kayseri olmasın?" dedi. Son yıllarda gösterdiği ekonomik kalkınmanın yanı sıra Gül'ün memleketi olması nedeniyle de popüler hale gelen Kayseri önerisi karşısında, Erdoğan ve Türk heyeti sessiz kaldı.
Prodi'nin danışmanlarından biri, "Kayseri Kapadokya'ya da yakın. Orada yapalım" diyerek öneriye destek verdi.
Erdoğan ve Türk heyetinden bir tepki gelmeyince, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "Neden deniz kenarında bir yerde, mesela Kalkan'da yapmıyoruz?" diye sordu.
Marsili'nin, Antalya'nın turizm beldesi Kalkan'da yazlık satın aldığını ve tatillerini orada geçirmeye başladığını bilen Erdoğan, bu öneriye "Yazlığınız orada olduğu için Kalkan'ı istiyorsunuz değil mi?" esprisiyle karşılık verdi.
Erdoğan'ın sözleri, "Kayseri" önerisine sessiz kalan Türk heyeti ile İtalyan tarafını güldürdü.
Bu diyalog üzerine Kalkan'ın nerede olduğunu soran Prodi'ye, Antalya'ya bağlı bir sahil kasabası olduğu anlatıldı. Prodi, "Antalya benim de çok sevdiğim bir yer. Neden olmasın?" dedi.

0 yorum: