Vural Savaş: DTP hakkındaki dava çoktan açılmalıydı

Vural Savaş: DTP hakkındaki dava çoktan açılmalıydı

Mehmet EZER/ ANTAKYA(Hatay), (DHA)

YARGITAY Onursal Başsavcısı Vural Savaş, kapatılması istenen Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında geç bile kalındığını belirtip, “Bu dava çoktan açılmalıydı'' dedi.
Antakya’da Ulusal Kanal’ın düzenlediği ‘Cumhuriyet Devrimleri Anayasası ve Bugünkü Tartışılan Anayasa’ konulu panele konuşmacı olarak katılan Vural Savaş, DTP’nin kapatılma istemiyle açılan davayla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bu konuda geç kalındığını bildiren Savaş, “Bir ülkede Anayasa uygulanmıyorsa o devlet hukuk devleti olmaktan çıkmış ve hakimiyetini kaybetmiştir. Bizim anayasamızın 68’inci maddesi siyasi partilerin hangi hallerde ve neleri ihlal ettiğinde kapatılacağı gerektiğini açıkça söyler. Bence bu davanın mevcut delilerle göre çoktan açılması gerekirdi. Gecikmeyle de olsa açıldı. Gerçekten Türkiye’de kanunların, Anayasa’nın uygulama alanına yeniden geçtiğini göstermektedir'' dedi.
Siyasi partilerin demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olduğunu, ancak bütün siyasi bilimcilerin, “Siyasi demokrasiler aynı zamanda siyasi partiler yüzünden varlıklarını kaybetmişlerdir'' gerçeğini de kabul ettiğini vurgulayan Savaş, seçimlerin yapılmasının demokrasinin korunması açısından yeterli olmadığını bildirip, “En antidemokratik işleri yapan Hitler seçimle iktidara gelmiştir'' diye konuştu. Vural Savaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde kendisinin de parti kapatma davaları açtığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Benim parti kapatma yönünde açtığım bütün davalar Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de onayladı. Çünkü her demokrasi kendisini korur, fikir ve düşünce hürriyeti de sınırsız değildir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesi ’Kamu düzeni, milli menfaatler, ülke bütünlüğü söz konusu olduğunda kanunla düşünce kanaat açıklama Hürriyeti de sınırlanabilineceğini gösterdiğini belirtti.''

0 yorum: