Herkese İyi Akşamlar

vB-Hacker.com daki seo yarışmasında herkese iiyi akşamlar ve bol seo lar

vB-Hacker.com daki seo yarışması

vB-Hacker.com daki seo yarışması

vB-Hacker.com daki seo yarışması için bugün pek fazla bir şey yapamadım ama yarın güzel şeyler yapacam..

vB-Hacker.com daki seo yarışması

vB-Hacker.com daki seo yarışması - akşam üstü

vB-Hacker.com daki seo yarışması nda sitem ii ileriyor. vB-Hacker.com daki seo yarışması ...
umarım hep böyle devam eder vB-Hacker.com daki seo yarışması vB-Hacker.com daki seo yarışması

www.frmsitesi.com

vB-Hacker.com daki seo yarışması - FrmSitesi

vB-Hacker.com daki seo yarışması için açtığım ikinci site olan www.frmsitesi.com için çeşitli seo eklentileri kurdum umarım işe yarar ve

vB-Hacker.com daki seo yarışması nda daha ii yerlere gelir..

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Flash ve Photoshop - vB-Hacker.com daki seo yarışması

vB-Hacker.com daki seo yarışması için açtığım derslere devam ediyorum ama bloggerin güvenlik kodu doğrulama sistemi beni çok sinirlendirdi.. vB-Hacker.com daki seo yarışması için açtığım sitede photoshop ve flashı anlattım bugün..

Flash ve Photoshop - vB-Hacker.com daki seo yarışması www.FrmSitesi.com iste hala aynı

Flash ve Photoshop - vB-Hacker.com daki seo yarışması

vB-Hacker.com daki seo yarışması için açtığım derslere devam ediyorum ama bloggerin güvenlik kodu doğrulama sistemi beni çok sinirlendirdi.. vB-Hacker.com daki seo yarışması için açtığım sitede photoshop ve flashı anlattım bugün..

Flash ve Photoshop - vB-Hacker.com daki seo yarışması www.FrmSitesi.com iste hala aynı

Flashta Buton Yapımı

Buton Yapalım

Buton Yapalım

Nerdeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu butonlar. Bir günlük yaşantımızda o kadar çok butona basıyoruz ki bunları saymaya kalksak belkide daha çeyreğine gelmeden sıkılır bırakırız. Bu hafta; içiçe yaşadığımız, hayatımızda önemli bir yer işgal eden butonların Flashla nasıl yapıldığını anlatacağız.

Bir çok prgramda olduğu gibi Flash'ta da butonlarımızı çok değişik yollarla hazırlayabiliriz. Mesela butonlarımızda sadece Flashla yapacağımız resimleri veya yazıları kullanabileceğimiz gibi daha önceden Photoshop gibi grafik programlarıyla butonumuzun dönüşeceği resimleri hazırlayıp bunları Flash'a import ederekte yapabiliriz.

Bizim anlatacağımız biraz basit olacağından (amaç mantığı kavratmak) sadece Flashla yazacağımız yazılarımızdan butonumuzu yapacağız. Yeni bir çalışma sayfası açarak butonumuzun inşaasına başlayalım isterseniz.

Text Tool aracımızla "Buton" yazalım ve renginide mavi yapalım. Daha sonra yazımız seçili halde iken Insert/Convert to Symbol (F8) komutuyla açılan Symbol Properties penceresinden butonumuza bir isim verelim ve Behavior bölümünden Buton'u işaretleyelim ve Ok tuşuna basalım.

Böylece Flash artık Buton yazımızın buton olduğunun farkına vardı. Şimdi yapmamız gereken butonumuzun fareye göre alacağı şekilleri ve sesleri belirleyeceğimiz özellikler bölümüne geçmek. Bu bölüme geçmek için yazımıza sağ tuşla tıklayıp açılan menüden Edit seçeneğini seçmemiz lazım. Edit bölümüne geçtiğimiz zaman iki kere F6 tuşuna basarak Over ve Down kısımlarına keyframe ekleyelim. Yani ilk framedeki yazımızı aynen bu framelerede kopyalamış olduk. Burdaki Up kısmı butonumuzun ilk görünüşünu yansıtmaktadır. Over, faremizle butonun üstüne geldiğimiz zaman butonumuzun alacağı yeni şekli gösterir. Down ise fareyle butona bastığımız an alacağı şekli gösterir. Over ve down kısımlarına keyframe eklediğimiz zaman timelinemiz aşağıdaki resim gibi gözükmelidir.

Şimdi Over kısmına gelin ve yazımıza çift tıklayarak rengini kırmızı olarak değişin.Down kısmına geçin yazıya çift tıklayın ve rengini siyah yapın. Basit butonumuz şimdilik bitmiş gibi görünüyor. Eğer ses de eklemek istiyorsanız sesleri Over veya Down kısmına veya her ikisinede ekleyebilirsiniz.Butonun durduğu yerde ses çıkartmasını istemiyorsanız Up kısmına ses eklemeyin:)) Sesleri eklemek için Ctrl+L tuşuyla Library'i çağırın ve yine Libraries/Sound seçeneğiyle Flashın kendi ses dosyalarının olduğu pencereyi açalım ve hoşumuza giden iki sesi moviemizin üstüne sürükleyerek kendi Libraryimize ekleyelim. Ben Breaker Switch ve Brick Drops seslerini aldım. Şimidi Üstünde Over yazan framemize çift tıklayarak açılan Frame Properties seçeneğinden Sound kulakçığına gidelim ve sound kısmından Breaker Switchi seçelim ve Ok diyelim. Aynı işlemi Down içinde yapalım ve sound kısmından bu sefer Brick Dropsu seçelim.

Ctrl+Enter ile yaptığımız butonu görebilirsiniz.

Basit Shape Tweening Tekniği

Basit Shape Tweening Tekniği

Basit Shape Tweening Tekniği

1- İlk Flash dersimizde (gerçi Flasla ilgilenmeye başlayanların ilk öğrendiği tekniklerden biridir) bir neysneyi başka bir nesneye dönüştüreceğiz.

2- Rectangle (R) bir kare çizelim.

3- 15. Frameye faremizin sağ tuşuyla tıklayarak Insert Blank Keyframe (F7) yi seçelim. Böylece 15. Frameye boş bir frame eklemiş olduk.

4-Yeni eklediğimiz boş frameye Oval (O) aleti ile
yukarda çizdiğimiz karenin 5-6 cm altına yuvarlak çizelim.

5- Şimdi sıra bu çizdiğimiz şekilleri birbirine dönüştürmeye geldi. Bu işlem için 1 ile 15 inci frame arasında herhangibir framede sağ tuşu tıklayıp Properties seçeneğini seçelim.

6- Properties penceresineden Tweening bölümünden Shape seçelim.

7- Ok butonuna bastıktan sonra framemiz aşağıdaki gibi gözükmelidir. CTRL+ Enter' a basarak yaptığımız animasyonu izleyebilirsiniz.

NOT: Shape tweening tekniğini uygulamak için geçiş yaptığımız iki nesnenin de Break Apart yapılmış olması gerekir. Yapılmamışsa nesneler teker teker seçilip Menü araç çubuğundan Modifly/Break apart (CTRL+B) yapılması gerekir. Yoksa geçiş sağlanmaz.

- Layerleri ekledikten sonra Layer Menüsü aşağıdaki resimde olduğu gibi görünmelidir.

8- Yine kolaylık olması için Layer 3'ün ismini "movie", Layer 2'nin ismini "yazılar" ve Layer 1'in ismini de "komutlar" olarak değiştirelim. Bunu layerlerin üstüne çift tıklayarak yapabilirsiniz. Değiştirdikten sonra Layerler resimdeki gibi gözükmelidirler.

9- Şimdi Movie isimli layerimizin ilk framesine kendi yaptığınız bir animasyonu veya Flashın kendi animasyonlarından bir tane koyun. Ben Flashın kendi animasyonlarından Animated Asterix isimli animasyonu kullandım.Sizde kullanmak isterseniz Libraries/Movie Clips seçeneğinden Animated Asterixi kullanabilirsiniz.

10- Animasyonumuzu movie isimli layerimizin ilk framesine yerleştirdikten sonra üç kere F5 tuşuna basarak veya 2,3 ve 4.frameleri seçip farenin sağ tuşunu tıklayıp Insert Frame komutuyla movie isimli layerimize üç tane frame ekleyelim.Movie isimli layerle işimiz bitti.

11-Yazılar isimli layerimizi seçtikten sonra ilk framesine Text Tool ile Yazılar Yükleniyor yazalım ve F5 tuşuna basarak 1 tane frame ekleyelim. Yine yazılar layerimizden ayrılmıyoruz ve 3.framesine sağ tuşla tıklayarak Insert Blank KeyFrame (F7) seçeneğiyle boş bir frame ekleyelim ve frameye müzik yükleniyor diye yazalım ve F5 tuşuna basalım.Bunları yapınca framelerimizin aşağıdaki gibi görünmesi lazım.

12-Komutlar layerinin ilk framesine çift tıklayarak Frame Properties penceresini açalım. Action kulakçığına geçelim. Artı işaretine basarak If Frame Is Loaded seçeneğini seçelim.Scene bölümünden a'yı seçelim ve Number bölümüne 90 değerini yazalım.Artıya tekrar tıklayarak Go To seçeneğini seçip Scene bölümünden y'yi seçip Number kısmına da 3 değerini yazalım ve alttaki Go to and Play seçeneğini işaretleyelim.

13-Komutlar layerinin 2,3 ve 4. framelerine de boş keyframeler (F7) ekleyin. 2. frameye çift tıklayarak Actiondan Go To seçeneğini seçip okey diyin ve alttaki Go To and Play kutucuğunu işaretleyin. 3. Frameye çift tıklayarak Actiondan If Frame Is Loaded seçeniğini seçin Scene bölümünden a'yı seçin Number kısmına da 180 yazın. Artıya tekrar tıklayarak Go To seçeneğini seçip Scene kısmından a'yı seçip aşağıdaki Go to and Play kutucuğunu da işaretleyerek okey diyin.

14-4. Frameye çift tıklayın,Action kulakçığındaki artıya tekrar basın. Go to seçeneğini seçin ve Number kısmına 3 yazın, alttaki Go to and Play kutucuğunu işaretleyin.İşlemleri doğru yaptıysanız frame ve layerleriniz aşağıdaki gibi gözükmeli.

15-Yaptığımız işle; ilk frameye eğer animasyonumuzun ilk 90 framesi yüklenmişse 3. frameye gidip ordan devam etmesini söylemek oldu. Ama animasyon henüz yüklenmemişse bu sefer direkt olarak 2.frameye geçecek. Bizde 2.frameye tekrar 1.frameye dönmesini söyledik.Animasyon yine yüklenmemişse 1.frame tekrar 2.faremeye geçecek, 2.frame ise tekrar 1.frameye gidecek. Böylece 1 ile 2. frameler arasında bir döngü başlatmış olacağız. Taki animasyonumuzun ilk 90 framesi yüklenene kadar. Diğer 90 framesini ise 3 ve 4 arasında başlattığımız döngü ile yüklenmesini sağlayacağız.

Araç Çubuğu

Araç Çubuğu

Araç Çubuğu


Photoshop'un araç çubuklarını yavaş yavaş tanımaya başlayalım. Bazı araç çubukları alt dallara ayrılmıştır. Sağ alt köşesinde ok işareti olan araçların arkasında da araç çubukları var demektir. Diğer araçlara ulaşmak araca farenin düğmesini bırakmadan basmanız yeterli olacaktır.

Kare, dikdörtgen, çember; yatay veya dikey alanlar seçmeniz gerekiyorsa işlevinize uygun olan araçla işinizi görebilirsiniz. En sondaki Crop Tool ile resminizin istemediğiniz yerleri kesip atabilirsiniz.

Resminizin her hangi bölgesini seçili hale getirmek için kullanabileceğimiz , değişik özelliklerde kementler.

Resminizin her hangi bir bölgesindeki pixeleri istediğiniz alanlarda oluşturabilmek için rubber stamp aracını kullanacağız.

Kalem etkisinde çizgiler oluşturabilmek için.

Resimdeki bazı hatların görüntülerini bulanıklaştırmak, keskinleştirmek ve dağıtmak için kullanacağımız araçlar.

Resimdeki bazı hatların görüntülerini aydınlatmaya veya koyulaştırmaya yarar.

Yuvarlak hatlar oluşturmak için, birebir seçim yapmak için kullanacağımız araç türü. Bir çok fonksiyonu olduğu gibi çalışırkende çok ihtiyac duyacağımız bir araç seti.

Çalışma alanımıza yazı yazabilmemize imkan sağlayan araç seti. Yazılarımızı yatay, dikey yazabilir veya sadece seçili alan olarak yazabiliriz.

Resmin üzerindeki her hangi bir rengin değerini öğrenmek istiyor ve o rengi seçmek istiyorsanız rengin bulunduğu pixele bu araçla tıklamanız yeterli olacaktır.

Belirlediğiniz 2 den fazla rengi değişik çeşitlerle birbiriyle etkileşim haline sokabilirsiniz.

Photoshop Layer VI

Photoshop Layer VI

Photoshop'ta Layer VI

Bazen birden fazla layere aynı efekti vermemiz gerekebilir. Ve verdiğimiz efekte biraz zahmetliyse yani yapılış yolu uzunsa, aynı etkiyi diğer layerlerde yakalamak için numaralarla uğraşıyorsak bilinki bunlara hiç gerek yok. Photoshop her hangi bir layere uygulamış olduğunuz efektin aynısını diğer layerlere uygulayacak kadar akıllı bir programdır.(Tek suçu Ram canavarı olması:))

Ama aklında sınırları var. Photoshopun bu becerisini kullanmak istiyorsanız vermeniz gereken efektlerin Photoshop'un Layer/Effects menüsüdeki efektlerden ibaret olduğunu söylesem acaba kaç kişi hayal kırıklığına uğrar?

Hiç zaman kaybetmeden örneğimizi sıcak sıcak uygulamaya sokalım ve böylelikle daha iyi anlamanıza olanak sağlayalım. File/New komutuyla 300x200 pixel boyutlarında arka planı beyaz olan yeni bir çalışma alanı açın ve Type Tool(T) ile mavi renkte "Her Hangi Bir Şey" yazın. Yine Type Tool'u kullanarak "Her Hangi İki Şey" yazın.Bu yazı da kırmızı renkli olsun. Şimdi ilk layerimize yani "Her Hangi Bir Şey" yazdığımız layere gelin ve sağ tuşla tıklayarak açılan menüden Effects seçeneğini seçin.

Effect penceresinden istediğiniz değerlere göre efektler uygulayın yazımıza. Sadece gölge vermek istemiyorsanız Drop Shadow yazan yerin hemen yanındaki ok tuşuyla diğer efektleri seçebilir aktif hale getirmek için yandaki Apply kutucuğuna bir check atmanız yeterlidir. Hoşunuza giden bir efekt yakaladığınız zaman Ok tuşuna basarak uygulayabilirsiniz.

Şimdi gelelim asıl konumuza. "Her Hangi Bir Şey" yazılı layerimize efekt verdik, aynı efekti diğer layerimizide vermek istiyoruz. Yapmamız gerekenler; "Her Hangi Bir Şey" isimli layerimizi seçili halde iken Layer/Effects/Copy Effects komutunu uygulamak. Photoshop seçili layerdeki efekti hafızaya aldı sizin yapıştır demenizi bekliyor."Her Hangi İki Şey" yazılı layeri seçelim ve Layer/Effects/Paste Effects komutunu uygulayalım. Sizinde göreceğiniz gibi birinci layerdeki efektimiz aynen ikinci layerimizde uygulanmış oldu.

Her işte olduğu gibi bunda da değişik yollar vardır. Mesela layer 1'i layer 2'ye zincirle bağladığımız zaman Layer/Effects/Paste Effects To Linked gibi bir komutun aktif olduğunu göreceksiniz. Bu komutla efekt vermiş olduğunuz bir layere ne kadar çok layer zincirlerseniz bir hamlede zincirlemiş olduğunuz tüm layerler efektli layere verdiğiniz efekti aynen alacaklardır.

Aynı menüde yer alan komutlardan bir diğeri ise Clear Effects. İsmindende anlaşıldığı gibi layere uyguladığınız tüm efektleri bir hamlede silebilmenize yarıyor.

Layerlerle ilgili olarak değinmek istediğim hususlardan biride layer paletini az da olsa kişiselleştirebileceğiniz. Bundan kastımız layer paletindeki layerlerin görünümü. Bunu gerçekleştirip size en uygun görüntüyle layer paletini kullanmak için layer paletinin sağ tarafındaki ok işaretine basıp açılacak menüden Palette Options seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Photoshop default ayarı olarak üsten ikinci seçeneği kullanıyor. Burdaki Thumbnail boyutlarına bakarak kendinize uygun Thumbnail boyutunu seçebilirsiniz.

Layerler konusunda işinize yarayacak diğer bir önemli hususta eliniz CTRL tuşuna basılı iken istediğiniz her hangi bir layere tıkladığınız zaman layer otomatik olarak seçili hale gelecektir.

Son olarakta layerleri grup yapmak var. Bu özellik sayesinde bir layerin pixel alanlarını otomatik olarak üst layerdeki pixellerle doldurabiliriz. Daha iyi anlamanız açısından bir örnek vererek yazımıza son noktayı koyalım.

File/New komutuyla arka planı beyaz olan yeni bir çalışma sayfası açın. Resme yeni bir layer ekleyin. Bu layeri Edit/Fill komutuyla siyah renkle doldurun. Siyahla doldurduğumuz layer seçili iken Filter/Pixelate/Pointillize filtresini 10 değerini girerek uygulayın. Type Tool aracı ile birşeyler yazın. Burda dikkat etmeniz gereken yazınızın yazılı olduğu layer içini siyahla doldurmuş olduğumuz layerin altında olması gerektiğidir. Eğer yazının yazılmış olduğu layer üstdeyse farenizle sürükleyerek ortaya getirin. İki layer arasına eliniz ALT tuşuna basılı iken tıkladığınız zaman veya CTRL+G tuşlarına bastığınız zaman yazınızın içinin üstteki layer tarafından doldurulduğunu göreceksiniz.


Photoshop Layer V

Photoshop Layer V

Photoshop'ta Layer adlı yazı dizimize bu hafta da devam ediyoruz. Toplam 5 yazı dizimiz olmuş oldu. Altıncısı önümüzdeki sayı çıkar mı inanın bende bilmiyorum. Eğer bilmeniz gerektiğini düşündüğüm noktalar varsa anlatmaya yine devam ederiz. Şimdi bu sayıda değineceğim konulara şöyle bir göz atalım. Bu hafta layerlerimizi Photoshop, belirlediğimiz diğer layere göre ortalayacak, yukarı taşıyacak veya aşağı taşıyacak. Bu ortalama , taşıma işini istersek sadece x koordinatında istersek y koordinatında yapabiliriz. Lafı fazla uzatmadan örnekli anlatımımıza geçeceğiz ama daha önceden sizlere hatırlatmak istediğim küçük lakin son derece önemli bir nokta var. Daha önceki derslerden yaptığımız örnek PSD dosyasını çeken bazı arkadaşlar resmin üzerinde çalıştıklarında; mesela yuvarlak isimli layer seçili iken yuvarlağın kenarına Airbrush, Paintbrush gibi aletlerle bir şeyler çizmeye çalıştıklarında çizemediklerini, boyanın sadece yuvarlağın içinde gözüktüğünü dışarıya etki edmediğini söylediler. Aslında bu bir sorun değil. Bizlerin kolaylığı için düşünülmüş bir olaydır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsak hemen Layer penceresindeki Preserve Transparency kutusunun içindeki onay işaretini kaldırmamız gerekir.

Peki ne işe yarar bu seçenek?
Aslında çok güzel bir özellik. Kısaca oluşturduğunuz bir layerde eğer bu işaret aktifse aynı layere yazacağınız yazılar, çizeceğiniz çizgiler ve fırçayla boyayacağınız renkler sadece layerde pixel(renk) bulunan alanlara etki eder, boş(saydam) alanlara etki etmez. Eğer bu seçenek pasifse layerin istediğiniz yerine istediğiniz şekilde müdahale edebilirsiniz. Resmimizin üstünde hemen sıcak sıcak deneyelim. Yuvarlak isimli layerimizi aktif hale getirip üzerindeki Preserve Transparency seçeneğini işaretleyelim.

Araç çubuğundan Airbrush(J) aracını alalım ve biraz yuvarlağımızı boyayalım biraz da yuvarlağın dış kısımlarını. Sizinde gördüğünüz gibi Mavi yuvarlağımızın içini boyayabildiğimiz halde dışarısını boyayamıyoruz. Şimdi Preserve Transparency seçeneğindeki onay işaretini kaldıralım ve boyama işlemini tekrarlayalım. Hem yuvarlağı hemde boş yerleri boyayabildiğimizi sizde göreceksiniz.

Sırada layerlerimizi ortalamak var. Evet elle bu işi yapabilirsiniz ama siz yorulmayın. Photoshop bunu sizin için yapar. Yapmanız gereken hangi layerin hangi layere göre ortada olması gerektiğine karar verip bu karara göre layerleri ortalamsı gerektiğini Photoshop'a bildirmek. Bunun için yerinde sabit duracak layerimizi seçili hale getiriyoruz. Ortlanmasını istediğimiz layeride zincirle seçili layere bağlıyoruz ve Layer/Aling Linked menüsünden kendimize uygun olanı seçiyoruz. Vermiş olduğumuz Photoshop tarifini hemen örneğimizde uygulamaya geçelim.

Yapmak istediğimiz Dinamit yazısını Backgrounda göre ortalamak. Bunu için Background seçili iken Dinamit yazımızın bulunduğu dinamit isimli layeri zincirle Backgrounda bağlıyoruz.

Bağlama işlemi bittikten sonra Layer/Aling Linked seçeneğinden isteğimizi cevaplayacak bir komut seçiyoruz. Mesela dinamit yazısını yukarıdan aşağıya doğru tam orta yerde durmasını istiyorsak Vertical Center seçeneğini seçmemiz lazım. Seçtiğiniz zaman dinamit yazısının backgrounda göre yukarıdan aşağıya doğru tam orta yerde olduğunu sizde göreceksiniz. Şimdide sağdan sola doğru yazımızı ortalayalım. Layer/Aling Linked menüsünden Horizontal Center seçeneğini seçersek bu isteğimizde Photoshop tarafından yerine getirilecektir. Bu örneklerden çıkarmanız gereken noktalardan biri de ne kadar layeri backgrounda zincirlerseniz hepsininde ortalanacağı veya sizin seçtiğiniz seçeneğe göre konumlarını değiştireceğidir. Lisede felsefe derslerinde gördüğünüz Tekten Tümevarım yöntemi gibi. Ortalama işini bir layeri zincirleyip yapıyorsak, birden çok layeri zincirlersek onlara da yapabiliriz. Hemen deneyin ve görün. Görüşmek üzere...


Photoshop Layer IV

Photoshop Layer IV

Photoshop'ta Layer IV

Bu hafta istediğimiz layeri istediğimiz layerle birleştirmeyi, istediğimiz layeri görünmez yapmayı, kendimizin belirleyeceği layerleri beraber hareket ettirmeyi öğreneceğiz. Bunun için geçen sayıda yaptığımız örnek dosyamızı Photoshopla açalım ve bu önemli işlemlerin nasıl yapıldığını hep beraber öğrenelim.

Geçen sayıda yaptığımız örnek PSD dosyasında 4 tane layerimiz var. Bunlar aşağıdan yukarıya sırasıyla Background, Kare, Yuvarlak ve Dinamit isimleriyle dizilmişler. Önceki derslerden de hatırlayacağınız gibi bu sıralama çok önemlidir ve bir üstteki layerle onun altındaki layerlerden birinin belli bir bölgesi çakışıyorsa çakıştıkları yerde alttaki layer değil üstteki layerin çakışan kısmı gözükür. Bu konuyu hemen bir örnekle pekiştirelim ve Kare isimli layerimizi faremizle Dinamit isimli layerin üstüne sürükleyip bırakalım.

O da ne?
Dinamit yazımızın bir kısmı kayboldu. Yoksa layeri taşıyım derken yazının bir kısmını mı sildiniz?
Hayır Undo yapmanıza gerek yok. Yazıyı sildiğiniz falan da yok. Sadece Kare isimli layeri Dinamit isimli layerin üstüne alınca üst layerle alt layerin çakıştığı yerde üst layer üstte çıkarak kendini gösterdi. Yazınız duruyor ama siz göremiyorsunuz. Şimdi Kare isimli layeri eski yerine alarak esas anlatacağımız konuya geri dönelim.

Şimdi yaptığımız resimde Kare ile Yuvarlak şekillerin yerlerini beğenmedik ve bunları biraz daha sağa veya sola taşımak istiyoruz ama ikisinin arasındaki mesafeyide korumak istiyoruz. Sonuçta kaş yapalım derken göz çıkartmak istemiyoruz. Kısaca yuvarlağı nereye hareket ettireceksek aynı ölçüde kareyide hareket ettirmek istiyoruz. Eğer bunu elimizle yapmaya çalışırsak yapabiliriz ama çok uzun sürer. Basiti varken zoru seçecek kadar zamanımız yok bizim. Onun için hareket ettirmek istediğimiz layerleri birbirine zincirle bağlamamız gerekiyor. Yoksa size şaka mı geldi bu söz? Evet ta kendisi. Layerleri birbirine zincirle bağlayacağız. Bunun için birbirine bağlamak istediğimiz layerlerden biri seçili iken diğer layerin hemen yanındaki boşluğa tıklayıp layerleri sıkıca birbirine bağlıyoruz.

Şimdi Kare isimli layeri hareket ettirdiğinizde Yuvarlak isimli layerinde hareket ettiğini göreceksiniz. Taki aradaki zinciri kaldırana dek. Aradaki zinciri kaldırmak için zincirin üstüne bir kere tıklamanız yeterli. Söylemek sitediğim diğer bir hususta bu zincirleme işleminde sınır olmadığı. En az iki en çok istediğiniz kadar layeri birbirine zincirleyip bir tanesini hareket ettirmekle diğerlerinide hareket ettirmiş olacaksınız.

Şimdi sıra Visible ve Invisible işlemlerinde. Bu kelimeler ICQ'den tanıdık gelebilir size. Görevlerde hemen hemen aynı. ICQ'de kendinizi gizlersiniz, Photoshop'ta layerleri. Kısaca mantık şu; istediğiniz layeri görünür yapmak veya görünmez yapmak. Nasıl olacak, ne işimize yarayacak derseniz onuda açıklayalım. Yine örnek resmimizin üstünde çalışmaya devam. Resmi yaptınız ama "Şu kare olmasaydı acaba resmim nasıl gözükür?" diye kendi kendinize sordunuz ve hemen layeri sildiniz. Durun biraz hemen silmeyin layerinizi. Eğer karesiz resmin nasıl göründüğünü görmek istiyorsanız layerin yanındaki göz resmine tıklamanız yeterli. Basın basın korkmayın. Bakın karemiz kayboldu. Gördünüz mü resminizin karesiz nasıl göründüğünü? Hoşunuza gittiyse gönül rahatlığıyla Kare isimli layeri silebilirsiniz. Hoşunuza gitmediyse tıkladığınız göz kısmına tekrar tıklayında karemiz geri gelsin.

"Peki bu zincirleme ve görünmezlik işlemleri sadece bu işe mi yarar?" diye sorduğunuzu burdan duymadığımı sanmayın. Sıra oraya da gelecek. Resmimiz öyle bir yere geldiki "Ah keşke şu layerler tek layer olsaydı da bana zorluk çıkartmasalardı" dedirtiyor size. Çözüm o layerleri birleştirmek.Eğer tüm layerleri birleştirip tek layer yapacaksanız sorun yok. Layer/Flatten Image komutuyla bütün layerleri birleştirebiliriz. Ama biz sadece kare ve yuvarlağı birleştirmek istiyorsak Yuvarlak layer seçili iken Layer/Merge Down komutunu kullanmamız lazım. Bu komutla Yuvarlak isimli layerle onun hemen altındaki Kare isimli layeri birleştirmiş olduk. Layer/Merge Down komutunun altındaki Merge Visible komutu dikkatinizi çekmiş olması lazım. Görünmezlik özelliğini şimdi layerleri birleştirmek için kullanacağız. Bunun için birleşmesini istediğiniz layerlerin görünür, birleşmesini istemediğiniz layerlerinde görünmez olması gerekir. Görünürler zaten görünür, yapmamız gereken birleşmesini istemediğimiz layerleri görünmez yapmak. Şimdi Dinamit isimli layeri görünmez yapalım ve Layer/Merge Visible komutuyla görünür layerlerimizi tek çatı altında toplayalım. Layeri tekrar görünür yapalım. 4 layer 2 layer oldu. Undo yapalım ve tekrar 4 layerli devrimize geri dönelim. Bu sefer Yuvarlak layer seçili iken Kare hariç diğer layerleri zincirle birbirine bağlayalım. Layer/Merge Linked komutuyla birbirine bağlı olan layerleri birleştirelim. Böylelike kare hariç diğer layerleri tek çatı altında toplamış olduk.

Photoshop Layer III

Photoshop Layer III

Photoshop'ta Layer III

Geçen sayımızda yapıp kaydettiğimiz PSD dosyasını açarak bu haftaki dersimize başlayalım.

Şimdi Type Tool(T) aracı ile çalışma alanımızın üstüne tıklayıp birşeyler yazalım. Gerçi fontların büyüklükleri standart değildir ama yaklaşık olarak fontuzun büyüklüğü 50 Point olsun. Rengide koyu yeşil olursa hiç fena olmaz. Burda dikkatinizi çekeceğim nokta, Type Tool ile yazacağınız yazı otomatik olarak yeni bir layerde oluşur ve yazdığınız yazı layerin ismi olarak geçer. Tabi ismi daha sonra değiştirmek sizin elinizde. Orası ayrı bir konu. Dikkat etmeniz gereken diğer husus ise yazdığınız yazıya Photoshop'un veya dışardan eklediğiniz pluginlerin etki etmemesidir. Yazı yazdığınız layer aktifken Photoshop'un Filter menüsündeki Pluginleri bu layer üstüne kullanamazsınız. Eğer kullanmak istiyorsanız bu layeri mutlaka Render (Layer/Type/Render Layer) etmeniz gerekiyor.

"Peki edersek ne olur, etmezsek ne olur ?" diye sorduğunuzu burdan duyar gibiyim. Aslında bu olay aynı cins grafikler hazırlayack kişilerin kolaylığı için düşünülmüş bir olaydır. Şöyleki bir web sayfası yapıyorsunuz ve sitenizde 15 bölüm var. Bu 15 bölümünde isimlerinin yazılı olduğu butonlardan sayfanızı oluşturacaksınız. Buton bunlar. Değişik olması gereken tek yer bölümün ismi. Geriye kalan tüm görünüm aynı olmak zorunda. Tabiki bunu Photoshop'un layerlere uyguladığı efektler için söylüyoruz. Eğer onlar sizi kesmiyor daha değişik şeyler kullanmak istiyorsunuz Actiondan başka çareniz yok demektir. (Yoksa hepsini teker teker elle yapmayı mı düşünüyorsunuz?) Şimdi Bölüm 1 diye yazı yazdınız ve Layer menüsünden bu yazınıza efektler uyguladınız. Daha sonra bunu bolum1.jpg olarak kaydettiniz. Şimdi Bölüm 2 yi hazırlayacağız. Yapmanız gerek tek şey Bölüm 1 yazılı olan layere çift tıklayıp açılan Type Tool pencereindeki Bölüm 1 yazan yeri Bölüm 2 olarak değiştirmek. İşte bu kadar basit. Bölüm 2 yide kaydettikten sonra sıra Bölüm 3'te. Aynı mantıkla onuda hallettikten sonra tüm düğmelerinizi aynı mantıkla çok kolay şekilde ve çok çabuk olarak hazırlayabilirsiniz.

Eğer Layeri Render yaparsanız bu özellikten yararlanamazsınız. Yani layerde ne yazılıysa o kalır. Yazılmış olan yazıyı değiştirmek gibi bir hakkınız kalmamış oldu.Bundan dolayıdır ki ilk önce ne yapacağınıza, nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermeniz sizin yararınıza olacağını annesinin karnında karaciğerle beraber Paintte ağaç resmi yapan bir bebek bile söyleyebilir.

PSD dosyamızıda açtık öyle duruyor. Render işlemini böyle kısaca sizlere anlattıktan sonra layerimize (ister Render etmiş olalım istersek olmayalım) iki fare tıklamasıyla verebileceğimiz efektlere şöyle bir gözatalım. Type Tool ile yazdığımız yazının layerine sağ tuşla tıklıyoruz ve açılan pencereden Effects seçeneğini seçiyoruz. (Layer seçili iken Layer/Effects) Karşımıza aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir pencere geliyor. Şimdi Effects penceremizi biraz inceleyelim.

Drop Shadow yazan yerden layerimize uygulayabileceğimiz diğer efektlere ulaşabilirz. Hemen yandaki Apply kutusu boşsa seçili efekti uygulamaz. Burdan yazınızın efektsiz ve efektli görünümlerini kolayca gözlemleyebilirsiniz. Mode yazan yerden layerinizin diğer layerlerle nasıl bir etkileşim vereceğini ayarlayabilirsiniz. Hemen yandaki renk kutusundan gölgenizin rengini ayarlayabilirsiniz. Opacity ayarıyla layeriniziz saydamlığını, Angleyle gölgenizin açısını, diğer seçeneklerlede bulanıklığını veya keskinliğini ayarlayabilirsiniz. Sağ taraftaki Prev düğmesiyle bir önceki efekte, Next düğmesiyle bir sonraki efekte geçebilirsiniz. Ok düğmesiyle efekti layerinize uygulayabilir Reset düğmesiyel default ayarlara dönebilirsiniz. Preview seçeneği aktifse uyguladığınız efektleri bire bir resminizin üstünde görebilirsiniz. Burda altını çizmem gereken nokta bu seçenekler sadece Drop Shadow seçeneği için geçerlidir. Burda yapacağınız ayarlar sadece bunu etkiler. Diğer efektlerin de kendi menüleri var. Hepsini anlatmaya gerek yok. Ufak tefek değişiklikler var ama hemen hemen aynılar.

Photoshop Layer II

Photoshop Layer II

Photoshop'ta Layer II

1.Bölümde photoshopta açtığımız ve layer eklediğimiz çalışmamıza geri dönelim. Layer 1'in ismini Kare olarak değiştirip içine kırmızı renkli orta boyda bir kare resmi çizelim.

Create New Layer düğmesiyle yeni bir layer daha oluşturup ismini yuvarlak yapıp içine mavi renkli bir yuvarlak çizelim.

Move Tool(V) aracı ile çizdiğimiz kare ve yuvarlağı istediğimiz yere doğru hareket ettirelim. Layerin mantığını daha kolay kavrayabilmek için kare ve yuvarlağın bir bölümü üstüste gelmesi lazım.

Move Tool aracına çift tıklayarak Move Options penceresini açalım ve ayarları kendimize kolaylık sağlayacak şekilde değiştirelim. Auto Select Layer seçeneği aktifse fareniz hangi layerin üstündeyse otomatik olarak o layer seçili olacaktır.Seçili değilse hangi layeri hareket ettirmek istiyorsanız layer penceresinden kendiniz işaretlemek zorundasınız. Photoshopa çok yabancıysanız büyük ihtimal yazılanlardan da fazla bir şey anlayamıyorsunuzdur. Yapacağınız tek şey bu yazıyı Photoshop açıkken okumak ve okuduğunuz her satırı, her örneği Photoshopta uygulamanız gerekiyor dedikten sonra biz tekrar anlatımımıza geri dönelim.

Yaptığınız örnekte de göreceğiniz gibi çizmiş olduğumuz yuvarlak resmin bir bölümü karenin üstüne gelmiş ve onun görünmesini engellemiştir.İlk bakışta burdan çıkaracağımız sonuç Layer penceresinde üste olan layer resmimizde de üstedir. Bu kural layer sayısı arttıkça değişmez ve en üstteki layer her zaman için en üsttedir. Taki biz onu aşağıya alana kadar.

Şimdi yuvarlak layerimizin saydamlık özelliğini kullanarak bakalım alttaki layerimizin örtülü yerlerini bir nebze olsun görebilecek miyiz? Yoksa üstteki layerler çok mu gaddar oluyorlar? Merak ediyorsanız Yuvarlak isimli layeri seçin ve Opacity değerini %50'ye düşürün ve kendi gözlerinizle görün. Şimdi Opacity değerini tekrar %100 yapın ve hemen yandaki Normal yazan seçeneği değiştirerek diğer seçeneklerin ne işe yaradığını biraz anlamaya çalışın. Biraz biz, birazda sizin gayretlerinizle bu Photoshopu Sabri Varol'dan daha iyi kullanacaksınız.:-)) Buna eminim.

Bu çalışmayı psd olarak kaydedin. Çünkü bu dosya üzerinde ki çalışmalarımız önümüzdeki haftalarda devam edecek.Bu hafta havaların soğumasıyla beraber gribe yakalandık. Onun için bu seferlik yazımız biraz kısa sürdü. Neyse siz bu layerlere iyi çalışın. Sıralarını falan değiştirin, silin, yeni bi tane ekleyin, ismini değiştirin ben hemen gelirim.

Photoshop Layer

Photoshop Layer

Photoshop'ta Layer I

Layeri kısaca tanımlamamız gerekirse aynı resim üzerinde birbirinden etkilenmeyen, birbirleriyle bizim istediğimiz ölçüde etkileşebilen resimlerdir.(Biraz kısır bir tanım oldu ama örnekleri inceleyince daha iyi anlayacağınıza eminim.) Biraz daha açarsak;layerlerde bulunan resimlerin matlığı ve geçirgenlik oranları, altta kalan resimlerin görünüp veya görünmeyeceği bizim elimizde. Dilediğimiz layerdeki resme dilediğimiz düzenleme işlemini yapabiliriz; diğer layerdeki resimler bundan etkilenmeyecek ve hiç bir durumda altta kalan layerin canı çıkmayacaktır.

Ayrıca her biri ayrı katmanlarda yer alan resimlerimizi istediğimiz gibi sıraya koyabilir, katmandan katmana resimlerimizi transfer edebilir, her birine değişik efektler uygulayabiliriz.

Nasıl olacağını merak ediyorsanız buyrun başlayalım.

1- İlk önce aşağıdaki resimde görülen değerlere göre yeni bir çalışma sayfası açalım kendimize.(File/New)

Çalışma alanımız içinde layer menüsünü göremiyorsak Window/Show Layers'ten aktif hale getirelerim.

2- Layer/New (Shift+Ctrl+N) menüsünü kullanarak yeni bir layer ekleyelim ve layer penceremizi biraz tanıyalım:

Name: Oluşturduğumuz layerimizin adını burdan belirleyebiliriz.

Opacity: Yeni oluşturduğumuz layerin matlığını yüzde cinsinden ayarlayabileceğimiz yer. %100 değeri layerimizde ki pixellerin altındakileri göstermeyeceğini bildirir. Yüzdeyi ne kadar küçültürsek layerdeki pixellerin saydamlığı o kadar artar.

Mode:Yeni layere çizilecek pixellerin alttaki layerler ile nasıl tepkime vereceğini ayarladığımız yer.

Group With Previous Layer : Bir önceki katman ile yeni oluşturduğumuz katmanın beraber hareket etmesini sağlamak istiyorsak bu kutucuğu işaretlememiz gerekir.

3-Çalışmaya başlamadan layer penceremizi biraz tanımaya çalışalım.

1-Göz (Layer Visibility): Seçili layeri gizler. Böylece o layer olmadan resminizin nasıl göründüğünü kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

2-Fırça (Paiting on Layer): Hangi layerde işlem yaptığınızı gösterir.

3-Add Layer Mask:Layerinize Mask ekler. (Mask ile ilgili bilgi daha sonra verilecektir.)

4-Create New Layer: Resminize yeni bir layer daha eklemek istiyorsanız bu tuşla ekleyebilirsiniz.

5-Delete Layer: Seçili olan layeri silmenizi sağlar.

6-Buradan layer pencerenizin boyutunu isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

7-Buradan Yeni Layer ekleyip,silebilir,kopyalayabilir; layerleri birbirleriyle birleştirebilir ve layerlerin görünümünü değiştirebiliriz.

Opacity : Yeni oluşturduğumuz layerin matlığını yüzde cinsinden ayarlayabileceğimiz yer. %100 değeri layerimizde ki pixellerin altındakileri göstermeyeceğini bildirir. Yüzdeyi ne kadar küçültürsek layerdeki pixellerin saydamlığı o kadar artar. Burada kolaylık olsun diye numlock tuşlarını kullanabilirsiniz. Mesela 0=100, 9=90, 8=80 gibi. Hem pratik hemde hızlı olmanızı sağlar.

Mode :Yeni layere çizilecek pixellerin alttaki layerler ile nasıl tepkime vereceğini ayarladığımız yer.

4-Şimdi de layerin üstünde faremizin sağ tuşunu tıkladığımız zaman karşımıza çıkan menüyü inceleyelim.

Duplicate Layer: Aynı layerin bir kopyasını yapar.

Delete Layer: Layeri siler.

Layer Options: Layerle ilgili ayarların yapıldığı yer.

Enable Layer Mask: Layerinize mask eklerseniz açmaya veya kapamaya yarar.

Effects: Layerinize çeşitli efektler verebileceğiniz seçenek. İleriki sayılarımızda Photoshopun bu özelliğini epeyce kullanacağız.

Bu haftalık bu kadar. Layer yazımızın 2.bölümüne 15 gün sonra devam edeceğiz.

Basit Arka Plan Hazırlama

Basit Arka Plan Hazırlama

Basit Arka Plan Hazırlama

1-File/New mönüsünden aşağıdaki değerlere göre yeni bir çalışma sayfası açın.

2-Type Tool aracıyla çalışma sayfanıza istediğiniz bir şey yazın.

3-Edit/Free Transform(Ctrl + T) ile yazınızı aşağıdaki şekle getirin.

4-Layer menüsünden (eğer gözükmüyorsa Window/Show Layers seçeneğinden aktif hale getirebilirsiniz.) yazınızın yazılı olduğu layere sağ tuşla tıklayarak Effects penceresini açın.

5-Effects mönüsü açıldığı zaman Drop Shadow seçeneği zaten otomatik olarak uygulanmış olacak. Drop Shadowun ayarlarına dokunmadan Bevel And Emboss (Ctrl + 5) seçeneğine gidip yandaki Apply kutucuğunu işaretleyelim.

6-Bunları yaptığımızda yazımız aşağıdaki gibi gözükmesi gerekir.

7-Şimdide yazımızın arkaplanda biraz soluk gözükmesini sağlamak için yine yazımızın olduğu layeri seçip Opacity değerini % 20 yapalım.

8-Şimdi Layer/Flatten Image seçeneğiyle tüm layerlerimizi birleştirelim. Layerlerimizi birleştirdikten sonra Filter/Other/Offset seçeneğine aşağıdaki değerleri girin.

9-File/Save A Copy(Alt+Ctrl+S) seçeneğiyle resmimizi jpg olarak kaydedelim.Sonrada Web sayfamızda arkaplan deseni olarak döşeyelim.

Yaptığımız bu efekti sizler için Action haline getirdim. Bunları kim yapacak diyorsanız Actionu çekip otomatik olarak yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Window/Show Actions seçeneğinden Actions penceresini aktif hale getirerek sağdaki siyah oktan Load Actions diyerek çektiğiniz Atn dosyasını gösterip Play tuşuna basmak.

vB-Hacker.com daki seo yarışması - Pc Dersleri

vB-Hacker.com daki seo yarışması için açtığım sitede pc dderslerini eklemeye devam edecem

vB-Hacker.com daki seo yarışması

vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışması - Güncelleme

BEn şimdi blogumu güncellemeye başlayacam.. vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışmasında yükselmek için.. herkese bol vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışmasılar..

vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışması

Herkese günaydın vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışmasında :)

bugün bir sıra daha yükseldim vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışmasında.. umarım devamı gelir vB-Hacker.Com Daki Seo Yarışmasındaki yükselişin..