Bu akşam

Bu akşam herkese terörü anlatmaya çalıştık umarım faydalı olmuşuzdur...

TERÖRİZMİN HEDEFLERİ

TERÖRİZMİN HEDEFLERİ

19 April 2005 Tuesday

Terörizmin en çok sözü edilen amaç veya işlevleri şu şekilde ifade edilebilecektir:

1. Halkı veya hedef bir topluluğu korkutmak, dehşete düşürmek,

2. Yerleşik otoriteyi tahrip etmek. Onun, terörist ile masum kitle arasında ayırım yapmadan baskı yöntemlerine başvurmasını sağlamak,

3. Otoriteye veya düzene karşı olan güçleri harekete geçirmek.

4. Yerleşik otoritenin güçlerini ve kurumlarını etkisizleştirmek, işlemez kılmak,

5. Kamuoyunu olumlu (kendi lehinde) veya olumsuz (düzene karşı) yönde etkilemek, yönlendirmek,

6. Siyasal güç odaklarını ele geçirmek veya var olan yönetimi devirmek. Terörist örgütler, amaçlarını kısa ve uzun vadeli olarak ayırarak ilk aşamada meşru otoriteyi yıpratmayı ve ona zarar vermeyi, ikinci aşamada ise mevcut sistemi değiştirmeyi hedef olarak belirleyebilirler. Çünkü; "Terörün toplum yaşamına yansıyan gücü bombaların yıkımının çok üzerindedir. Devlete güvenin sarsılması, paranoya durumunda artırılan koruma önlemleri, terörün başarısının temel göstergeleridir."

Fransız Polemoloji (savaş ve silahlı çatışmaları inceleyen bilim dalı) Enstitüsü'nün 1973 yılında yayınladığı bir araştırmada Gaston Bouthol, terörist hareketin amacını şöyle tespit etmektedir:

"Terörist hareket, ilk amaç ve sonuç olarak kaygı ve korku dalgaları salmaya yöneliktir. Terör, korku psikozu yayarken öznelerinde de bir güçlülük ve gurur duygusu uyandırır. Çünkü onlar artık yaşam ve ölüm kararını ellerinde tutmaktadırlar. Sonunda bu gibi eylemler toplumların, bunlara karşı önlemler almasını zorunlu kılar." Terörizmde, fiziksel zarardan çok, hedef kitlede psikolojik etki yaratmanın daha önemli olduğu önceki bölümlerde belirtilmişti. Bu sebeple teröristler, kamuoyunu etkilemek için gelişmiş iletişim teknolojisini, en çok da medyayı amaçlarına ulaşmada vasıta olarak görürler. Çünkü kamuoyunun olaylar ve eylemler hakkında ne kadar bilgisi oluşursa, terörün bir psikolojik olay olarak yerleşmesi de o kadar kolaylaşacaktır. Bu nedenle sosyo-politik mesajların yayılması ve eylemlerin amacına ulaşmasında, şiddetin felsefesinde yatan ideolojik hedefi kolaylaştırmak için medya terör örgütleri için vazgeçilmez bir tanıtım aracı olmaktadır. Çağdaş terörizmin teorisyenlerinden Brezilyalı Carlos Marighella, "Şehir Gerillasının El Kitabı"nda terörün medyayı manipüle etme stratejisini şu şekilde özetlemektedir: "Psikolojik savaşta medya, sansür ve baskı uygulandığı ve kendisine yönelik filtreleri yasaklayarak, kendisini savunma konumuna kapadığı için, hükümet her zaman dezavantajdadır. İşte tam bu noktada hükümet, çılgın ve ümütsiz hale gelir, tezatlara düşer, kendisini ve her şeyi kontrol altında tutma gayreti içinde çöküşe başlar." Terörizm konusunda yapılan çalışmalarda ve araştırmalarda ortaya çıkmıştır ki, terör örgütleri amaçlarına ulaşabilmek için gereken malzeme ve maddi kaynağı, yasal olmayan yollardan kazanmaktadırlar. Özellikle son dönemlerde silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, neredeyse tamamıyla bu örgütlerin ellerine ya da kontrolüne geçmiştir.

TÜRKİYE'DE TERÖRÜN TARİHİ GELİŞİMİ

TÜRKİYE'DE TERÖRÜN TARİHİ GELİŞİMİ Yazdır E-posta
16 August 2006 Wednesday
Türkiye’de yoğun terör hareketlerinin başlangıcı 1960’lı yıllara dayanmaktadır. 1961 Anayasası ile oluşturulan geniş hürriyetler ortamı yeni ve farklı arayışlara sahne olmuştur. Tarihinde ilk kez batılı anlamda tanımlanabilecek işçi ve burjuva sınıflarıyla yeni paylaşım, bölüşüm tartışmaları gündeme gelmiş, hatta parlamentoya girmiştir. Kitle iletişim araçlarının hızla gelişmesi, insanların ufuklarını genişletmiş, talep ve beklentilerini artırmıştır.

Kırsal kesimden kentlere olan yoğun göçlerin sonucu şehirlerde yaşayanların oranı, köylerde yaşayanlara nazaran hızlı bir artış göstermiştir. Ancak bu dönemde ekonominin sunduğu imkanlar, hızla gelişen ihtiyaçların gerisinde kalmıştır.

İşte böylesi bir ortam içerisinde toplumun başta öğrenci ve işçi kesiminde kıpırdanmalar başlamıştır. Bu kıpırdanmalar 1967 yılında Federal Almanya’nın Berlin kentinde öğrenci olayları şeklinde kendisini göstermiş ve sonra hızla yayılarak tüm Avrupa’yı kapsamıştır.

Bu olayların başlangıcından bir yıl sonra 1968 Haziran ayında Türkiye’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ile Ziraat Fakültesi’nde öğrenci olayları görülmeye başlanmıştır. Ardından olaylar İstanbul’a sıçramış, birbiri ardına üniversite işgalleri görülmüştür. Masum öğrenci talepleri şeklinde başlayan bu hareketler o zamanlar kamuoyunda tepki ile karşılanmamıştır.

Çünkü dağıtılan bildiriler; “... hareketimiz sağ ya da sol eğilimli değildir. Amacımız üniversite reformunu gerçekleştirmektir.”, “...amacımız yanlış anlaşılmasın, kolay sınıf geçip, kolay diploma almak peşinde değiliz. Sadece bozuk eğitim düzeninin düzeltilmesini istiyoruz...” gibi masum istekleri içermekteydi. Ancak üniversite gençliği içerisinde silahlanmanın ilk kez bu dönemde başlaması, altı çok önemle çizilecek bir gerçektir.

TERÖR ODAKLARININ UYGULADIKLARI SAFHALAR

TERÖR ODAKLARININ UYGULADIKLARI SAFHALAR

19 April 2005 Tuesday

Terör odakları hedef aldıkları ülkeyi içten çökertmek amacıyla uyguladıkları stratejilerini dört aşamada gerçekleştirmektedirler. İdeolojileri ne olursa olsun hemen hemen her unsur bu aşamaları uygulamaktadır.

Birinci Aşama - Hazırlık

İkinci Aşama - Örgütlenme

Üçüncü Aşama - Eylem

Dördüncü Aşama - İç Savaş

Birinci Aşama (Hazırlık)

Terör açısından birinci bölüm "hazırlık" adı altında sürdürülen planlama faaliyetlerini kapsar. Bu faaliyetler arasında yapılacak en önemli iş, içten çökertilecek toplumun her yönüyle incelenmesi ve analize tabi tutulmasıdır. Amaç toplumları parçalamak olunca yapılması gereken de belirlenen kıstaslara göre zayıf yönlerinin daha derinleştirilip güçlü yönlerinin zayıflatılması olmaktadır.

İlk aşamanın asıl hedefi yıkılacak toplumda aktarılmaya başlanan ideoloji doğrultusunda sempatizan kişi ve kuruluşlar oluşturmaktır. Diğer bir deyişle taban teşkil etmektir.

Uygulamaya konulan bu planın devlet tarafından illegal olarak nitelendirilmesine başlangıçta imkan yoktur. Zira ilk başlanan uygulamalar çok düşük düzeyde ki masum ve makul propagandalardır. İdari aksaklıklar, yanlış uygulamalar ve bir takım düzensizlikleri dile getirme gibi topluma düşük düzeyde kazandırılan bağışıklık giderek dozajın arttırılmasına imkan sağlamış olur. Bu şekilde oluşturulan sempatizan kitle basit eylemlere başvurur ki Türkiye’ de 1965’e kadar olan dönem bu aşamanın geçtiği dönemdir. Bu dönemde silahlı mücadeleden ziyade toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, grev ve sendikal faaliyet şeklinde propaganda faaliyetleri görülmüştür.

İkinci Aşama (Örgütlenme)

Örgütlenme aşamasında, ilk aşamada elde edilen veriler ışığında örgütlenme çalışmalarına başlanmıştır. Sempatizan kitle arasında sivrilen kişiler kendilerini destekleyen diğer kişiler ile birleşme ihtiyacını duyarak bir araya gelirler veya belirlenen kişilere belirli mihraklarca el atılarak bir araya getirilirler ve tehdit merkezinin öngördüğü şekilde eğitilirken, bir yandan da birbirleriyle irtibatlandırılırlar. Verilen eğitim; ileride her türlü görevi yapabilecek militan yetiştirmeye yöneliktir.

Öte yandan oluşan ve muayyen bir eğitimden geçen örgütlerin, legal yandaş kuruluşlar veya illegal diğer yandaş örgütler ile irtibatlandırılmaları sağlanır. Özellikle legal güçlü kuruluşları elde etmeye yönelik sızmalar, şehir ve kır gerillası halinde teşkilatlanmalar hep bu safhada ele alınan konulardır.

Böylece elde edilen güç birliği ile yasal olmayan silahsız toplu eylemler ve silahlı münferit eylemleri başlatacak zemin hazırlanmış olur. Korsan mitingler-boykot ve işgaller-pankart ve afişlemeler, gizli bildiri ve yayınlar-hücresel faaliyetler ile küçük çapta silahlı eylemler bu döneme özgüdür. Bu dönem Türkiye’de 1965-1970 arasını kapsamaktadır.

Üçüncü Aşama (Eylem)

Başlatılan bu aşamanın amacı yandaş legal kuruluşların da örgütlü desteği ile eğitilmiş örgütlerin öncülüğünde şehirde ve kırda toplu silahlı eylemleri başlatarak halkı sindirmek; Devlet güçlerini zaafa uğratarak toplum-devlet bağını parçalamak ve yönetimi ele geçirmek için gereken ortamı hazırlamaktır. Bu aşama sonunda devlet güçlerinin yetersizliği vurgulanır ve toplumun devlete olan güveni kaybolarak halkta büyük bir moral çöküntüsü ve teslimiyet duygusu başlatılır. Terör eylemleri denilen silahlı ve bombalı saldırılar, etkin kişilerin öldürülmeleri, sabotajlar, silahlı soygunlar, yerleşim yerlerine yapılan silahlı baskınlar bu safhanın belirgin özelliklerindendir ve Türkiye’de 1971-1979 yıllarını kapsamaktadır.

Dördüncü Aşama (İç Savaş)

Bu safhanın hedefi yönetimi ele geçirmektir. İçten çökertme tekniğinin son adımı olan bu aşamada, artık çeşitli bölge, yerleşim yeri ve hatta büyük şehirler ele geçirilerek üsler kurulur. Devlet güçleri ile açıkça silahlı mücadeleye girilir, kurtarılmış bölgeler kendi teşkilatlarını birleştirerek düzenli illegal birlikler tesis edilir. Bu esnada dış güçlerin para, malzeme, personel ve teknik yardımları ile iç savaş başlatılarak içten çökertme işlemi tamamlanır.

TERÖRİST FAALİYETLERİN NİTELİKLERİ

TERÖRİST FAALİYETLERİN NİTELİKLERİ Yazdır E-posta
19 April 2005 Tuesday

Terörizm, meydana gelen hasar ve insan kaybından ziyade yarattığı psikolojik etki ve politik sonuçlarla ölçülür. Nitekim teröristler, dikkatleri kendileri ve davaları üzerine çekmeyi başarmış ve kesinlikle bir korku ve dehşet ortamını yaratabilmişlerdir.

Bu bağlamda terörizmin nitelikleri şöyle sıralanabilir:

- Teröristler amaçlarına ulaşmada vasıta olarak, hedef gruplar arasında korku, ümitsizlik ve yıkım atmosferi oluşturmaya çalışırlar.

- Bir şiddet olayının psikolojik sonuçları fiziki sonuçlarından ölçüsüz bir şekilde büyük olursa terörist bir nitelik kazanır.

- Terörizm, özel olarak önceden bilinmeyen baskı şeklidir. Bunda kişi terörizmin belirgin kanunları esasına göre hareket eden teröristlerin ellerinde imhadan kurtulmak için hiç bir şey yapamaz.

- Teröristler savaş kuralı ve yasası tanımazlar, muharip ve gayri muharip ayrımı yapmazlar. Çünkü teröristlere göre tarafsız olunamaz, ya onlardansınız ya da onlara karşısınız.

- Terörizm vahşi, barbar yöntemler ve silahlar içerir.

- Terörizm aşağıdaki sebeplerden dolayı teröristlerce doğru ve haklı gösterilmektedir.

+ Terörizm geçmişte de mevcut olmuş başarı için en iyi ve tek yöntemdir.

+ Terörizm göze göz, dişe diş şeklindeki adil intikamı gerçekleştirir.

+ Terörizm ehveni şerdir, yani kötünün iyisidir. Çünkü terörizmi benimsemezsek daha büyük kötülüklerle karşılaşırız.

TERÖRİST FAALİYETLERİN AMACI

TERÖRİST FAALİYETLERİN AMACI

19 April 2005 Tuesday

Terör örgütlerinin amaçları örgütlerin faaliyette bulundukları ülkelere ve kendilerini yönlendiren merkezlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.


Bilinen yaklaşımlar çerçevesinde terörizmin amacını; hedef alınan rejimi, sistemi, şiddet yolu ile yıkarak, yerine kendi ideolojileri doğrultusunda yeni bir yönetim tesis etmek olarak belirtebiliriz. Bu yaklaşım terör olaylarının hukuki davalarında açık bir şekilde belirtilmektedir. Terör örgütleri, savundukları ideolojiye bağlı olarak, haksızlık ve zulüm olarak gördükleri yönetim ve yöneticileri bertaraf etmeyi, böylece daha mutlu ve adaletli bir hayat tarzını amaç edindiklerini ileri sürmektedirler.


Bu uğurda kendilerini, haklarını savundukları toplumun, kıymeti henüz tam bilinmeyen meçhul savaşçıları ve fedakar gönüllüleri olarak görürler. Halkın bilinçli olmaması nedeniyle, kendisi için yapılan iyi şeyleri algılayamayacağı ve bu nedenle yürütülen harekete katılmasının mümkün olmadığı, ancak zaman içerisinde bilinç kazanarak harekete katılacağı ileri sürülür. Bu zamana kadar, azınlıkta olan bilinçli kitlelerin, halk adına mücadeleyi yürütmesi, mücadeleye önderlik etmesi gerektiği savunulur.

Neden bir takım insanlar amaçlarına ulaşmada ölümü göze alıp, her türlü zorluk ve yokluğa katlanarak, silahlı şiddet gibi oldukça zor bir maceraya atılmaktadırlar? Bunun en büyük nedeni, mücadele verdikleri düşmanları ile aralarındaki güç dengesizliğinde yatmaktadır. Hedef alınan sistemin normal yollardan değiştirilmesinin imkansızlığı silahlı mücadeleyi tek çare olarak göstermekte ve güç dengesizliğini ancak terör eylemlerine başvurarak gidermeye çalışmaktadırlar.

Ancak terörün kamuoyunda görünen amacı, uzun vadede hedef aldığı siyasi rejimi devirmek gibi görünmektedir. Böyle olunca, kısa vadede de bazı amaçlarının bulunması gerekir. Terörizmin, birbiriyle iç içe geçmiş bulunan kısa dönem amaçlarını şu şekilde özetlemek mümkündür.


- Öncelikle hedef alınan rejimi ve siyasi iktidarı yıpratmak, mevcut otoriteyi sarsmak.

- İç ve dış kamuoyunda davalarının duyurulmasını sağlamak ve dikkatleri savundukları davanın üzerine çekmek.

- Oluşturdukları tedhişle, toplumun direnme gücünü kırarak kendi davalarına karşı olumsuz duyarlılıkları ortadan kaldırmak ve kitleleri itaate zorlamak.

- Kısmi güç ve otorite sağladıkları toplumda kendilerine taraftar katılımı ve kitle desteği sağlamak.

Terör örgütlerinin eylemlerinin birinci aşamadaki temel amaçları, halkın gözünde siyasal iktidarı yıpratmak ve giderek, devletin manevi otoritesinin zayıflamasını sağlamaktır. Öyle ki, bu otorite bunalımı bu kez de, yöneticilerin yeteneksizliklerinin bir kanıtı olarak ileri sürülecek ve yığınlar, mevcut iktidara karşı başkaldırıya itilecektir. Kısacası, siyasal terörün kısa dönemdeki birinci amacı, merkezi iktidarı felce uğratmak ve kamuoyunu yıldırmayı gerçekleştirmektir.

Terörizmin, bazı güçler tarafından, birtakım siyasi ve ekonomik çıkarlar sağlamak için araç olarak kullanıldığı dikkate alındığında ise, amaç oldukça farklı olmaktadır. Bu gibi durumlarda terörizmin amacı, bir kazanım elde etmek amacıyla, hedef alınan ülke ve toplumda, belirli ortamların oluşmasına aracılık etmektir.

Türkiye gibi stratejik önemi bulunan ülkelerin, terör ortamında tutulmasında, bazı devletler ve birtakım güçlerin çıkarları açısından zaruret bulunduğundan, terörün amacı, sadece bu ortamın devamını sağlamaktır. Dolayısıyla terör, bir siyasi mücadele aracı olarak, bir ülkenin bir başka ülkeyi zayıflatması, destabilize etmesi için de kullanılmaktadır.

Özellikle ekonomik açıdan konuya yaklaşıldığında, terörle mücadelenin oldukça yüklü bir maliyetinin bulunması, zaten kıt kaynaklara sahip ülkelerin, ülkenin gelişimi ve ekonomisine yönelik harcaması gereken paraları terörle mücadele alanına kaydırma zorunluluğu, terörün bir amacının da, ekonomik açıdan ülkenin kaynaklarının verimli alanlarda kullanılmasını engellemek olduğu, gerçeğini ortaya çıkartmaktadır. Terör örgütlerinin eylem stratejileri arasında ekonomik hedeflerin bulunması, bu alandaki eylemler ile mevcut rejimin tıkanmasını sağlayarak halkın daha fazla tepki göstermesine zemin hazırlamak ve böylece devrimci bilince sahip olmalarını hızlandırmak şeklindeki yaklaşımları konuya açıklık getirmektedir.

Bazen terör, aynı topraklar üzerinde yaşayan ve aynı kaderi paylaşan, farklı etnik yapıya sahip olduğu iddia edilen unsurların, karşı karşıya getirilmesini sağlayarak, ülke bütünlüğünü ve huzurunu bozmak, şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Etnik yapının istismarı zaman içinde teröre kaynak teşkil etmektedir. Yapay veya doğal, oluşan etnik yapı teröre kaynak teşkil ettiğinde bu unsura karşı, toplumda zamanla oluşmaya başlayan tepkiler, yavaş yavaş dışa vurulmaktadır. Terör eylemleri sonucu açığa çıkan toplumsal duyarlılık, toplumun, terörün kaynağını teşkil eden unsura karşı, ayrım gözetmeksizin, bilinçsiz bir şekilde tepki duyması sonucunu doğurmaktadır. Böylece muhtemel bir iç çatışmanın ilk sinyalleri de verilmeye başlanmış olmaktadır.

Toplumlarda farklı kültürel altyapı ve dünya görüşüne sahip grupların, terör aracını kullanarak, karşı karşıya getirilmek suretiyle çatıştırılmaya çalışılmaları, dolayısıyla toplumun birlik ve bütünlüğünü, düzenini bozma, terörün dikkati çeken bir başka amacı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Terörizmin, kitlelere yönelik hedef gözetmeyen şiddet eylemlerinde ise toplumun güven duygusu ortadan kaldırılarak, halkın can derdine düşmesi amaçlanmaktadır. Böylece kitlelerin terörizme karşı duyarlılıklarının yitirilmesi ve güvenlik açısından devlet ile toplum arasında büyük bir uçurumun meydana getirilmesi hedeflenmektedir.

Artan eksilen oranlarda, her gün terörle karşı karşıya kalınan bir ülkede halk, teröre ve terör örgütlerine karşı tepkisini farklı şekillerde ortaya koymaya başlar. Bu tepki bazen tamamen bir tepkisizliği doğurabildiği gibi, bazen de halkı, terörü oluşturan örgüt neticesindeki olaylara karşı şiddet hareketlerine itebilmektedir.

Terör örgütleri kamuoyuna seslerini duyurabilmek için propaganda (reklam) peşindedirler. Örgütsel faaliyetlerini gündeme getirebilecek, kendilerinin ve düşüncelerinin canlı kalmasını sağlayacak her türlü harekete katılmaktadırlar. Ülkemizde terör örgütlerinin bazı kişilerin cenazelerine sahip çıkması, çeşitli sebeplerle mağdur olan insanlara sahip çıkıyor görülmeleri, o kişiler ve olaylar üzerinden, kendi seslerinin duyurulmasını sağlamaya yönelik girişimlerdir. Bu açıdan bakıldığında terör örgütleri, amaçlarına hizmet edecek her türlü olayı istismar etmek peşindedirler.

Burada şu sonuç ortaya çıkmaktadır: Terörist girişimde önemli olan husus, giriştiği operasyonun büyüklüğü değil, yarattığı veya yaratacağı yankının büyüklüğüdür.

TERÖRÜN TANIMI

TERÖRÜN TANIMI Yazdır E-posta

Terör, kavram olarak, Türkçe’deki karşılığı ile “korkutma, yıldırma” ve tedhiş anlamına gelmektedir. Ancak bu korkutma, yıldırma ve tedhiş, yoğunluk olarak oldukça büyük çaplı ve birey ya da bireylerin ruhsal yapılarını birden bire kaplayan korku durumunu ve şiddet halini ifade etmektedir.

Günümüzde çokça kullanılan bir terim olmasına rağmen terörün ortak kabul görmüş bir tanımı bulunmamaktadır. Konu ile ilgili birçok tanım yapılmış, ancak uluslararası arenada ortak bir kavram üzerinde birleşilememiştir. Bunun nedeni de bir tarafın terörist ilan ettiğini, diğer tarafın özgürlük savaşçısı olarak nitelemesidir.

Terör, tanım olarak, insanları yıldırmak, sindirmek yoluyla onlara belli düşünce ve davranışları benimsetmek için zor kullanma ya da tehdit etme eylemidir.

Terör, büyük çaplı korku veren ve bireylerde yılgınlık yaratan bir eylem durumunu ifade ederken; terörizm, siyasal amaçlar için mevcut durumu yasadışı yollardan değiştirmek amacıyla örgütlü, sistemli ve sürekli terör eylemlerini kullanmayı bir yöntem olarak benimseme durumudur.

Terörizm; siyasal hedeflere ulaşmak için toplumun demokratik ikna ve eylem yoluyla barışçı davranışına karşı, hukukun üstünlüğü ve devlet otoritesini tanımayan, güçsüzlüklerini gizlemek için demokratik otoriteleri kitlelerden kopararak halka karşı şiddet kullanmaya yöneltmeyi amaçlayan, kendi güç ve doktrinleri ile sağlayamadıkları halk desteğini ve ayaklanmasını sağlamak için tarihsel görevlerinin olduğuna inandırılmış çeşitli unsurlardan oluşan ve uluslararası destek gören örgütlerin, tahripkar silahlarla donanmış olarak gelişmiş taktikler kullanan, insanlığı hakir gören, ahlaki hiçbir temeli bulunmayan siyasi hedeflere ulaşmak için insan hayatını hiçe sayan, masum insanları hedef alan ve hiçbir savaş kuralı tanımayan, geleneksel politik suçlardan farklı, metodik, örgütlü, sistematik, öldürme, kaçırma, korkutma ve tahrip eylemleridir.

12.04.1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ise terörü şöyle tanımlamaktadır:

“Terör, baskı, cebir, şiddet, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyeti’nin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü eylemlerdir.”

Burada yapılan tanımlama, her ne kadar terör tanımı olarak verilmiş olsa da asıl vurgulanan terörizmdir. Çünkü terörizm kavramına bakıldığında genellikle şiddet ve dehşet olgularının birleştiği siyasal içerikli ve kurulu bir düzene-sisteme yönelik amaçlı eyleme verilen ad olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hukukçu Sulhi DÖNMEZER ise terörü; şiddetin sosyal, ulusal, ırksal, dinsel, fesat çıkarıcı ve benzer diğer maksatlarla ve diğer sosyal sınıflar arasında çatışma, savaşa tahrik etmek üzere planlı ve hukuk dışı olarak kullanılması olarak tanımlamaktadır.

Büyük Larousse sözlük ve ansiklopedisinde terör; “Bir gücü, bir iktidarı zorla kabul ettirmek amacıyla sistemli bir biçimde şiddet kullanma, yıldırma, tedhiş” olarak; terörizm ise; “bireylerin ya da azınlıkların şiddete dayanan ve kişilere mallara ya da kurumlara yönelik siyasal eylem, bu şiddet eylemlerinin tümü” olarak tanımlanmaktadır.

TERÖR NEDİR?



TERÖR NEDİR?


Bireysel ve kitlesel iletişim araçları geliştikçe psikolojik savaş stratejileri ve taktikleri de o ölçüde gelişmiş, çok karmaşık düzeylerde bir bilim ve sanat dalı haline gelmiştir. Bu yönden, içinde bulunduğumuz iletişim çağı "psikolojik savaşlar çağı" olarak da nitelendirilmektedir.

Değişen dünya dengeleri ve uluslararası ilişkilerdeki farklılaşmalar sonucunda, sıcak savaşlar, yerini soğuk savaş metodlarına bırakmıştır. Soğuk savaşın gereği olarak ortaya çıkan psikolojik savaş türü ve bu savaşın vazgeçilmez unsuru düşük yoğunluktaki çatışmalar (Low Indensity Conflict), terör kavramını da beraberinde getirmiştir.

Psikolojik savaşın bir unsuru olan terörizm, genel olarak, zaten var olan yada suni olarak oluşması sağlanan ihtilalci fikir ve hareketlerin, belirli bir amaç için harekete geçirilmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır.

Terörizm gelişen ve değişen dünya koşulları ile birlikte, değişiklik göstermekte, gelişen teknolojiye bağlı olarak elde ettiği yeni imkan ve kabiliyetleri ile etkisini ve gücünü her geçen gün arttırmaktadır. Demokratikleşme alanında atılan adımlar terörü nicelik olarak azaltmakla birlikte, demokratik ortamlarda terör eylemlerinin etkinliği özellikle kitle iletişim araçlarının etkisiyle daha da artmaktadır.

Toplumun sosyo-ekonomik şartlarından ve mevcut yapının eksikliğinden kaynaklanan terör faaliyetleri, bir süre sonra bazı güçlerin kontrolüne girmekte veya birtakım çevrelerce suni bir şekilde, istismara açık sorunlar üzerine bina edilmektedir.

Terör hareketleri, günümüzde periyodik olarak ve dalgalar halinde ortaya çıkmakta, zamanla önemini yitirmekte ve bilahare yeniden hız kazanmaktadır. Terörün hız kazandığı bu dönemler ile uluslararası siyasal ilişkiler, bölgesel ve ülke düzeyindeki siyasi ve toplumsal sorunlar arasında yakın ilgi gözlenmektedir.

Sağlıklı bir değerlendirme yapıldığında terör örgütleri ileri sürdükleri şekilde, hedeflerine ulaşamayacakları gibi zamanla marjinalleşmeye de mahkumdurlar. Buna rağmen toplumlardaki dengesizlik ve aksaklıkların, hoşnutsuz kişilerin ortaya çıkmasına yol açtığı ve birtakım güçler ve devletlerin terörü, hedeflerine ulaşmada bir araç ve baskı unsuru olarak gördükleri müddetçe terörizm varlığını devam ettirecektir.

Toplumlarda, hoşnutsuzlukların oluşturduğu küçük grupların varlığı kaçınılmazdır. Ancak, siyasal sistem dengesini ve gücünü koruduğu sürece, bu durum çok fazla korku verici olarak kabul edilmemektedir.

Teröre başvuran grupların, eylem taktikleri ve yürüttükleri gizli faaliyetin bir gereği olarak, hedef seçimi ve eylem zamanı konusundaki insiyatiflerini kullanmada sınırsız davranabilmeleri onları avantajlı hale getirmektedir. Sebep sonuç ilişkisinden uzak bir şekilde gerçekleştirilen terör eylemlerinin, zamanından önce haber alınarak önlenmesi veya faillerinin yakalanmasının güçlüğü, terörün etkisini arttırmaktadır.

Ayrıca teröristler, eylemlerinde kendilerini sınırlayan ahlaki veya insani çok fazla engel tanımadıklarından dolayı, psikolojik bir üstünlüğe sahip olmaktadırlar.

Terörün anlaşılmasında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ise, terörün tamamen dış etkilere bağlanıp kolaycılığa kaçılmasıdır. Terör mevcut veya istismara açık bir zeminin olmadığı yerlerde yaşama imkanı bulamaz. Dolayısıyla bir yerde yaygın olarak terör mevcut ise orada gerçekten bir şeylerin de yanlış gittiğini kabul ve tespit etmek gerekir. Sosyal yapının zayıf düşmesi veya buna ait belirtileri taşıması terörün arz ettiği tehlike açısından önemlidir. Bir vücut ne kadar sağlıklı olursa, o kadar dirençli ve mikroplara karşı dayanıklılığı ve bağışıklılığı yüksek olur.

Bu bağlamda, olayın tamamen dış dinamiklere bağlanarak iç dinamiklerin göz ardı edilmesi, kendi kendimizi kandırmaktan başka bir şey olamaz. Bunun bir de tersini düşünürsek, terörü yorumlarken, sadece iç dinamikleri ele alıp, dış dinamikleri dikkate almamak da başka bir hatadır. Ülkemizde çok sık telaffuz edilen dış güçler, yabancı mihraklar, düşman ülkeler gibi yaklaşımlar toplumda olumsuz etkilere neden olmakta, dış mihrakların olduğundan fazla güçlü olduğu düşüncesi oluşmakta, iç barışı ciddi bir şekilde tehdit eden bu durum karşısında dış güçlerin varlığına dayandırılan olaylar kamuoyunu dış güçlere karşı daha etkili tavır alınması yönünde beklentilere itmekte, böyle bir yaklaşım devlet tarafından ortaya konmadığı taktirde de inandırıcılık ve otoriteye güven duygusu zayıflamakta, devletin güçsüz ve aciz kaldığı imajı uyanmaktadır.

Terörist bizim insanımız, hedef aldığı bizim insanımız ve faaliyet gösterdiği yer bizim sınırlarımızın içi olduğuna göre, çözümü de büyük ölçüde aynı topraklar içerisinde aranacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi buradan, dış etkinin göz ardı edilmesi anlamında bir sonuç çıkarılmamalıdır.

Bir toplumda sorun oluşturan veya sorun olmaya uygun konu ve kavramlar ele alınmak suretiyle, bu kavramlara farklı anlamlar yüklemeye çalışıp, insanları, mevcut sorunları çözebilmek için bir araya getirmekten alıkoyacak bir zeminin oluşturulması, terör ortamına katkıda bulunmaktadır. Toplum içindeki insanları gruplaşmalara iten sorunların çözülebilmesi için, öncelikle sorun olan kavramlara netlik kazandırılması gerekmektedir. Kavram üzerinde bile anlaşılamayacak bir ortamın varlığı, her grubun kendi ideolojik yapısı içerisinde çözümler aramasına, dolayısıyla birbiriyle çelişen yaklaşımların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Kavram etrafında bile bir araya gelinemeyen sorunlarda çözüm üretilebilmesi ve belli bir toplumsal birliğin oluşturulması çok zordur. Toplumsal barışın sağlanması ve demokrasi kuralları içerisinde her düşüncenin ifade bulabilmesi açısından kavram karmaşasının ortadan kaldırılması zorunludur. Bunun için ise, toplumun önderlerine ve aydınlarına büyük görevler düşmektedir. Toplumu yönlendiren kişilerin sorumlulukları bu noktada oldukça önem kazanmaktadır.

İnsanların, objektif ve bilimsel olmaktan uzak bir şekilde kendi düşünceleri içerisinde sıkışıp kalmaları ve başkalarına hayat hakkı tanımaktan kaçınmaları veya bu durumdan korkmaları bu sonuçları meydana getiren en önemli etkenlerdir. Kavram kargaşası, başkalarının fikrine saygı duyulmaması ve kendi fikirlerimiz dışında ileri sürülen şeylerin ön yargı ile karşılanması sonucu ortaya çıkmaktadır.

NEDEN GÜVENLİK?



NEDEN GÜVENLİK?

Ülkemizde ve dünyada her geçen gün soygun, hırsızlık, terör olayları ve benzeri suçlarda artış yaşanmaktadır. Öncelikle milletimizin can ve mal güvenliğinin ev yada iş yerlerinde korunabilmesi için geleneksel yöntemlerin artık yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle PKK terör örgütü ve akabinde yaşanan 11 Eylül saldırıları güvenlik kavramının önemini gözler önüne sermiştir.

TERÖR ve GENÇLİK

TERÖR ve GENÇLİK

Terör örgütlerinin dinamosu niteliğindeki gençlik ile ilgili de çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. Gençliği dar manada çocuklukla orta yaş arasındaki devre olarak ; geniş manada kendinden evvelki çocukluk ile kendinden sonraki erginlik kesimi arasında psikolojik, biyolojik ve sosyal açıdan en duyarlı yaş kesiti olarak tanımlamak mümkündür.

UNESCO, 15-25 yaş dilimini gençlik olarak kabul etmiştir. Ülkemizde ise, 14-22 yaş kesimi, gençlik çağı olarak benimsenmiştir.

Ülkemizde genç nüfusun yoğunluğu dikkate alındığında, 14-22 yaş kesitindeki insanlarımızın önemli bir yekün teşkil edeceği kendiliğinden anlaşılacaktır. Okuyanlar açısından, 14-22 yaş grubundaki gençlerin, Lise ve Üniversite gençliği olduğu açıktır.

Gençliği akademik düzeyde ele alan çeşitli araştırma ve değerlendirmelerde; gençler, okuyan gençler ve okumayan gençler olarak ikiye ayrılmıştır. Okuyan gençler, orta öğretim gençliği ve yüksek öğretim gençliği olarak taksim edilmiştir. Yine, okumayan gençler de işçi gençlik, köylü gençlik ve avare (lümpen) gençlik olarak kategorize edilmişlerdir. Ancak, okumayan gençlik ile ilgili olarak yapılan bu gibi sınıflandırmalar, bugün itibarıyla daha da çeşitlendmiş ve bazı sınıflar önemini yitirirken, bazılarının önemi artmıştır.

Terör Örgütlerinin Gençliğe Duyduğu İhtiyacın Boyutu ve Gerekçeleri;

Terör örgütlerinin eleman ihtiyacı ile bu örgütlerin gençliğe yönelik faaliyetleri arasında doğrusal bir orantı bulunmaktadır. Çünkü, terör örgütleri açısından, eleman temin etmede en verimli alanların başında gençlik çevreleri gelmektedir. Gençlik çevrelerinin en organizeli olanı ve dolayısıyla en kolay yönlendirilebilen de üniversite gençliğidir.

Öyle ki, gençlik son derece duygusal davranışları itibarıyla en az mantık muhakemesi yapan kesimdir. Gençlikte fedakarlık, ataklık, gözü peklik gibi hasetler en yoğun döneminde bulunmaktadır.

Aileden ve geleneksel çevrelerden kopuş, kendini ispat, yeni ufuklar keşfetme gibi değişimler de yine bu dönemde yaşanan hususiyetlerdir.

Gençleri tuzaklarına düşürmeye kararlı olan terör örgütleri, bu hususiyetlerin analizlerini en ince ayrıntılarına kadar yaptıklarından ve yiğitlik, mertlik, fedakarlık gibi kendilerinde zerresi bulunmayan yüce değerleri istismar ederek, gençleri tabiri caiz ise can evinden vurmaktadırlar. Böylece gençlik özellikle de üniversiteli gençlik, terör örgütlerinin en verimli av sahası haline gelmektedir. Geçmiş tarihlerde birçok terör örgütünün ideolojik mayası dışarıdan gelse de hamuru üniversite kantinlerinde, yurtlarında, derneklerinde yoğrulmuştur.

Örgütlerin asıl yönlendiricileri perde arkasında olsa da fiili liderler üniversitelerin içinde yetişmiştir. Geçmişte faaliyet gösteren ve bugün faal olan örgütlerin liderlerinin, lider kadrolarının büyük bir çoğunluğunun üniversitelerden terk kişiler olduğu bilinmektedir.

Dolayısıyla, terör örgütleri üniversitelerimize birer eleman devşirme, kadro yetiştirme alanı olarak bakmaktadırlar. Gerçekten de belli başlı terör örgütlerinin elemanlarının önemli bir bölümünün, üniversitelerden saflarına kazandırıldığı anlaşılmıştır.

Terör Örgütlerinin Gençliği Elde Etme Yöntemleri;

Terör örgütlerinin gençliğe yönelik faaliyetleri rast gele ve kendiliğinden ortaya çıkan bir olgu değildir. Terör örgütleri, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gençliğe son derece bilinçli ve stratejik amaçlar ile yönelmektedirler.

Nitekim,1970'lerin başlarında ortaya çıkan terör eylemlerinin hazırlık ve örgütlenme aşamasında gençlik dinamizminin en zirvede bulunduğu üniversiteler karargah rolü oynamıştır.

Terör örgütleri, öğrenci gençleri daha kolay avlamak ve ihtiyacı olan elemanları temin etmek amacıyla okul derneklerine el atmaktadırlar.

Terör örgütlerinin öğrenci gençleri saflarına çekmek maksadıyla geliştirdikleri yöntemlerden birisi de üniversiteler dışında çeşitli paravan dernekler kurmaktır. Kurmuş oldukları paravan dernekler vasıtasıyla, çeşitli sözde kültürel ve sportif etkinlikler düzenleyerek gençleri saflarına çekmektedir.

Örgütler, gençleri ürkütmemek için, ilk etapta tehlikesi olmayan, basit görevler ile ilişkilerin içerisine çekmekte, akabinde de "Sizler örgütün sırlarına vakıf oldunuz artık örgütün malısınız" diyerek geriye dönüşün kapılarını kapatmaktadır.

Terör örgütlerinin öğrenci gençleri (üniversiteli) saflarına kazanmak amacıyla cinsellik, kültürel farklılıklar, sosyal katmanlar, ekonomik imkanlar, siyasal tercihler, dini inançlar, çeşitli hobiler ve benzeri olguları istismar ettikleri öğrenilmiştir.

Örgüt kadroları haline gelen kızların, erkekleri avlamakta araç olarak kullanıldığı, kültürel olarak yakınlığın, bölgeciliğin, hemşehriciliğin öğrencileri örgüt saflarına çekmede vasıta olarak değerlendirildiği, ekonomik zorlukların aile imkanlarındaki yetersizliklerin temel istismar konuları olduğu bilinen hususlardandır.

Öte yandan, ailelerin siyasal tercihleri ve inanç yapısının da gençlerin gruplaşmalarında olduğu gibi terör örgütlerinin önemle üzerinde durarak öğrencilere yaklaşmada kullandıkları bir yol olduğu bilinmektedir. Yine öğrencilerin okumaya düşkünlük, yazma hevesi, liderlik dürtüleri, silah merakı ve benzeri özel ilgi alanlarını terör örgütlerinin tuzak kurarken değerlendirdikleri hususlardandır.


Sonuç olarak ;

Gençlerimiz, terör örgütlerinin oluşturduğu tuzaklara karşı son derece uyanık olmalı, hazırlanan tuzakların ilk etapta cazip, eğlenceli gibi görünse de, terör örgütlerinin uzattığı elin, öldürücü darbeyi gizleyen oltanın ucundaki yem gibi olduğunu akıldan çıkarmamalıdır.

Bir üniversite öğrencisinin karşı karşıya bulunduğu problemleri ne türden olursa olsun, masum insanları, kadınları, çocukları, ihtiyarları kurşuna dizen, okulları yakan, öğretmenleri öldüren, bölgeye hizmet götüren işçiyi, mühendisi öldüren, iş makinelerini tahrip eden, bu ve benzeri eylemleri faaliyetlerinin esası olarak benimsemiş olan terör çetelerinin peşine takılması anlaşılır gibi değildir.

Hedefteki Gençlik;

Türkiye, tarihi geçmişi ve jeopolitik konumu nedeniyle dünya güç odaklarının siyasal, kültürel ve sosyo-ekonomik çıkar çatışmalarının merkezinde bulunmaktadır. Bu nedenle Türkiye sürekli iç ve dış tehdide maruz bir ülkedir.

Bilindiği gibi ülkemize yönelik tehditler I. ve II. Dünya Savaşları'na kadar kendini silahlı tehditler olarak gösteriyordu. I. ve II. Dünya Savaşları'nda kullanılan silahların telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi kayıplara yol açması nedeniyle silahlı tehditlerin yerini psikolojik tehditler almıştır.

Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra kitle iletişim araçlarının baş döndürücü bir hızla gelişmesi ülkeler arasındaki sınırları kaldırarak dünyamızı global bir köy haline getirmiştir. Sınırlar artık eskisi kadar güvenli değildir. Çünkü günümüzün dünyasına uydular aracılığıyla yayın yapan radyo ve televizyon istasyonları hakim durumdadır.

Eskiden ateşli silahlar insanların fiziki bütünlüğünü tehdit ediyordu. Psikolojik silahlar ise sadece insanların fiziki bütünlüğünü değil, bir toplumu toplum yapan ekonomik, politik, askeri ve kültürel tüm değerleri ile fertlerin zihnini, kalbini ve ruhunu tehdit etmektedir.

Bu bağlamda 1950'lerden günümüze ülkemize yönelik terörizm faaliyetlerinin psikolojik silahların bir sonucu olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

Ülkemizi ekonomik, siyasi ve askeri yönden çökertmek isteyen bazı emperyalist devletlerin en önemli aracı terör örgütleri olmuştur.

Terör örgütleri maddi ve manevi desteği dış mihraklardan alırken, ayakta kalabilmek için muhtaç olduğu insan kaynağını da 14-25 yaş grubundaki özellikle lise ve üniversite çağındaki gençlerimizden sağlamaktadır.

Hedefteki Gençliğin Psikolojik Özellikleri;

Çocukluktan ergenliğe adım atan gençlerde ilk değişiklikler önce fizyonomilerinde başlamaktadır.

Fizyonomideki bu ani değişiklikler, ellerin, ayakların büyümesi, burnun ve çenenin büyümesi, vücuttaki kıllanma, sesteki değişiklikler vs. genci tedirgin etmeye başlar. Özellikle fizyonominin orantısız bir görünüm arz etmesi gencin psikolojik yapısını da etkilemektedir.

Bu çağdaki gençler;

Fiziki özelliklerinde meydana gelen ani değişikliklerden dolayı kendilerini değersiz görürler ve güvensizlik duygusu taşırlar.

Duyguları çabuk iniş çıkış gösterdiğinden çabuk sevinir, çabuk üzülür, birden sinirlenir, olur olmaz şeyleri sorun yaparlar. Bu nedenle tepkileri önceden kestirilemez.

Alıngan davranıp hiç eleştiriye gelemezken ana-babalarını yerli yersiz eleştirmeye başlarlar.

Sürekli bir gidiş geliş içerisinde, maceracı ve kabına sığmaz bir ruh yapısına sahip olduklarından gelgeç hevesleri çoğalmıştır.

Bencilleşirler, istekleri artar, konan yasakları saçma, kendine tanınan hakları yetersiz bulurlar.

Ana-babadan devlete varana kadar otoriteyi temsil eden her şeye başkaldırma eğilimi taşırlar.

Coşkulu, hayalci, idealisttirler. Duygu ve düşüncelerini inançla savunur, haksızlıklara karşı acımasız bir tutum takınır, yaşanan gerçeklere pek aldırmadan toplum düzeni birden değişsin, eşitsizlikler ortadan kalksın isterler.

Ana Babalardan Terör Örgütlerine;

İlkokul yılları uyumlu geçen bir çocuğun ergenlikle birlikte tepkilerinde ve davranışlarında beliren değişmeler pek çok ana-babayı hazırlıksız yakalar ve şaşırtır. Çünkü ana-babalar çocuk büyüdükçe daha uslanır, daha az sorun çıkarır sanırlar. Her şeyin yoluna girdiğini sandıkları bir dönemde birden ortaya çıkan huysuzluklara, tedirginliklere ve nedensiz öfke patlamalarına bir türlü anlam veremezler. Eve dilediği gibi girip çıkan, hiç bir şeyi beğenmeyen, en ılımlı uyarılara sert karşılıklar veren genç karşısında soğukkanlı kalamazlar. Çünkü gençteki değişmeyi ergenlik çağına bağlamak istemezler. Ana-babalar bu yüzden çocuklarını problemli görmeye başlarlar. Halbuki bu dönemde gençlerin gösterdiği tutarsız davranışlar gelişim psikologlarınca bir hastalık olarak değil, olağan bir bunalım olarak değerlendirilmektedir.

Gençlerin yaşadıkları bu bunalım kendi benliğini, kişiliğini ve kimliğini bulma bunalımıdır. Genç, yeni savunma yolları geliştirmekte, özgür denemeler yapmakta, iç ve dış baskıların üstesinden gelmeye çalışmaktadır.

Genç kendi kendini yeniden keşfetmenin, kabuk değiştirmenin sancılarını çekmektedir. Çünkü başkalarından farklı olmak kolay değildir. Özgür ve bağımsız olmayı istemek kolay, ancak bağımsızlığını nasıl kullanacağını bilmek güçtür.

Bu yüzden genç ana-babasına baş kaldırarak, "Ben sizin tıpkınız olmak istemiyorum. Kendime has benliğimin, kişiliğimin ve kimliğimin olmasını istiyorum." mesajını vermektedir.

Bu mesajı anlamak istemeyen ana-babalar bir türlü çocuklarının büyüdüğünü kabullenmek istemezler. Tüm bunlarla birlikte ana-babasının kendini sürekli çocuk yerine koymasından, baskıcı ve katı tutumları ile anlayışsızlıkları ve hoşgörüsüzlüklerinden bıkan genç, kendini adam yerine koyduğu, sözünün dinlendiği, ona anlayışlı ve hoşgörülü davranılan bir ortam aramaya başlar. Terör örgütleri, gencin bu kritik dönemde gösterdiği ruh haletinden yararlanmak için beklentilerine cevap verecek ortamları en iyi şekilde hazırlamaktadırlar.

Terör örgütleri gençleri kazanmada yüz yüze propaganda metotlarını kullanmaktadırlar. Yapılan propagandalardan etkilenen genç, kendini kanıtlamanın en kolay ve en tehlikeli yoluna girerek kendi gibi öfkeli ve beklemeye tahammülü olmayan gençlerle yasa dışı örgütlerde yazgısını birleştirmiş olur.

TERÖRİZMLE MÜCADELE



19 November 2004 Friday


Ülkemizde ve dünyada terörle mücadele tüm alanlarda sürmektedir. Biz bu bölümde;

- Terörizmle Mücadele ve Türkiye’nin Terörizmle Uluslararası Mücadeleye Katkıları

- Terörle Mücadele Kanunu

konularını inceleyeceğiz.


Terorizmle Mücadele ve Türkiye’nin Terorizmle Uluslararası Mücadeleye Katkıları

Terörle Mücadele Kanunu

* Tanım ve Terör Suçları

* Yargılama Usülleri

* Cezaların İnfazı

* Çeşitli Hükümler

* Geçici Hükümler

TÜRKİYE'DEKİ TERÖR ÖRGÜTLERİ

PKK / KADEK / KONGRA-GEL
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C)
Maoist Komünist Parti (MKP)
Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP)
HİZBULLAH
İslami Büyük Doğu Akıncılar-Cephesi (İBDA-C)

PKK için dağa çıkarken yakalandı

Van'da terör örgütü PKK'nın dağ kadrosuna katılmak üzere İran'a gitmeye çalışan bir kişi jandarmanın yol kontrolü sırasında yakalanarak gözaltına alındı

Alınan bilgilere göre, M.T. isimli örgüt yandaşının batı illerinden gelerek Van üzerinden İran'a geçip örgütün dağ kadrosuna katılacağı bilgisine ulaşıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri bu bilgi doğrultusunda Van - Özalp Karayolu Kömürcüler Sitesi mevkiinde geçen araç ve yolcuların genel bilgi taramasını yaptı. Saat 11:30 sıralarında M.T. isimli terör örgütü yandaşı jandarma tarafından bir araçta yakalanarak göz altına alındı. Terör örgütü yandaşının Van'ın Saray ilçesinden İran'a geçerek örgütün dağ kadrosuna katılmayı amaçladığı belirtildi.

Kısaca "SEO"

SEO : Search Engine Optimizer

İngilizce olan bu kelime gurubu, sitelerin ya da sayfaların arama motorlarına entegre edilmesi anlamına gelir.Bu entegrasyon çok önemlidir ve sitelerin kaderlerini belirler diyebiliriz. Pek çoğunuzun “yahu böyle bir şey varsa herkes yapar bu işi ve 1 numara olur” dediğini duyar gibi oluyorum. İşte işin ayrıntıları bundan sonra başlıyor.Seo bir teknik dizisidir ve yüzlerce profesyonel değişimi beraberinde getirir. Sanal alem “www.” ile başlar, içerik,dizayn ve entegrasyon ile devam eder.Seo adına yarışmalar düzenlenmesi, yeni tekniklerin ve değişik yaklaşımların ortaya çıkmasını sağlamak içindir. Yarışma mantığında ilerleyen siteler, “Seo” tekniğinin ne kdar önemli olduğunu bir kez daha gösterecektir. Küresel ısınma gibi bir yarışmanın bu konuda kullanılması ayrıca bir güzellik diye düşünüyorum.Buradan hepimizin internet alemine “ küresel ısınmaya hayır “ dememiz çok güzel bir düşüncedir.Yakında seo hakkındaki diğer makalelerimiz ile devam edeceğiz.Bu bir başlangıç yazısıdır.Amatör anlatımlardan, profesyonele doğru bir gidişat sergileyeceğiz.

vB-Hacker.Com 'un seo konusu

Arkdaşlar vb-hacker.com da açılan konu hızla yükseliyor hatta bir ara 2.liğe yükseldi ne olduysa sonra geri aşaılara kaydı...
sonucu bekliyoruz... :)

Ödüller

1.ye)Bir adet vBulletin Lisans ve vBSEO
2.ye)Br adet vBulletin Lisans yada vBSEO(Hangisini isterse)
3.ye)Bir adet istediği domain ve ömur boyu host desteği
4.ye) HaYLaZ ın yaptığı ucretli temalardan istediğini ve www.haylazturk.com da link verilecektir.

Yarışmayı ve Kurallarını Bir kez daha hatırlayalım..

Kurallar
1-) Yarışma www.google.com.tr ile belirlenecek.
2-)Sitenizi Buraya Yazmak zorunda değilsiniz.
3-)Siteye Katılanların en azından 1 vBulletin Sitesi Olması gerekiyor.
4-)Birden Fazla Site Açmak Yasaktır.
5)Google daki cıkan linkle tıkladığımızda direk konuya girmesi gerekir Portaldaki yada indexdeki bir link cıkarsa kabul edilmez.ancak bu yarışma için bir site açtıysanız ozaman ana sayfa kabul edilir.
6)Aşşağıdaki Metni Seo için açtığınız konuda yada blog bi site açdıysanız ana sayfasına koymak zorundasınız.

www.haylazturk.com Sponsorluğunda
vB-Hacker.com Seo Yarışması
Gerekli bilgiler için tıklayın.
http://www.vb-hacker.com/forum/vb-hacker-com-seo-yarismasi-t4991.html?p=33269



Bir çok site bu metni koymadığı için diskalifye oldu...

İlk 5 site

ilk 5 site şöyle;

vb-hacker-comdaki-seo-yarismasi.blogspot.com
tumer-metin.com
vb-hackerseoyarismasi.com
v-bhackercomdakiseoyarismasi.blogspot.com
aktifpaylasim.com/www/54974-vb-hacker-com-daki-seo-yarismasi.html

Aktifpaylaşım biraz yükselmiş tumer metin hala aynı dierlerinde pek bi deişiklik yok..

Yarışma Hala Sürüyor !!

Yarışma hala devam ediyor bugün çok kıpraşmalar oldu bi ara vb-hacker.com 2. sıraya geldi sonra 9 geldi aktifpaylasim baya bi kaydı çok karışılık oldu :) allah sonumuzu hayır etsin

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Siteye Giriyoruz ve Google Hacking to Locate MP3s yazan yerdeki Artist or Song: karşısına istediğimiz şarkı adını yazıyoruz ve tak tüm şarkı kaynakları karşımızda..



http://www.g2p.org/

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Joost - Meebo İşbirliği
biri internet tv biri de anında mesajlaşma olmak üzere ikisi de kendi alanının öne çıkan isimlerinden olan joost ile meebo 'nun işibirliği joost blog'da duyuruldu. bu işbirliğiyle amaçlanan bir yandan joost ile tv izlerken bir yandan da laklak etmeye devam edebilmek. öyle sanıyorum ki, joost, yaptığı analizler sonucunda insanların bir süre de olsa internet başında messenger hizmetinden mahrum kalmayı istemediğini tespit etti. ve düşündüler. insanlar tam ekran film izlerken nasıl olur da "chat" yapmayı sürdürebilirler.





meebo'nun onlara sunduğu avantaj çok sayıda platformu aynı anda destekliyor olması. meebo ile msn messenger, yahoo messenger, google talk ve aim hesaplarınızı da kullanabiliyorsunuz.

Kaç tane türkçe sosyal imleme sitemiz var?

Kaç tane türkçe sosyal imleme sitemiz var?


Sosyal imleme sitelerini daha önceleri gördüğümüz haberlerle öğrenmiş olmuştuk fakat sayısı hakkında pek bir bilgimiz yoktu sanırım. her gün bir yenisi karşımıza çıkıp durmaktaydı. hem bildirgec.org dan hemde selçuk hoca adlı yazar arkadaşımızın blogundan faydalanarak sizlere bu sitelerin şu an için kaç tane olduğunu ufak çaplı araştırdım.
-aşağıdaki liste bildirgec.org da haberleri çıkmış olan sosyal imleme sitelerine ait;
webiket|bağcık|oyyla|tusul|inter.net.im|linkibol
-aşağıdaki siteler ise sadece karşımıza bir yazı içinde çıkmış olanlar;
sosyalink | 100puan | yumile (eski adı ile yumiyum) | limk | ntpy
-bu siteler ise bildirgec.org da haberleri yapılmış içerik bakımından farklı olan sosyal imleme siteleri;
kozmikgevezelik|tavsiyeettim|hitbol|tüyover
-bu siteler ise selcukhoca adlı arkadaşımızın bu yazısında ismi geçen sitelerimiz. bunların birkaçı da yukarıdaki gibi içerik bakımından sadece bir yada birkaç konuyu imleme imkanı veriyor. bu siteleri arada bir satır boşluk bırakarak belirtiyorum bilginize... (ayrıca selçuk hocamız bizlere bu sitelerin alexa
ideaREF|buzla|addgoo|iyiye|sevdm|101bilge
onaylıyorum|boncuk çikolata
şimdi gelelim sitelerimizin sayısına. yukarıdan aşağıya sayıyoruz ve tam tamına 23 tane türkçe sosyal imleme sitemiz var. yakın zamanda yenilerini görmek dileğiyle...

Siteleri resim formatında gezinin !

Siteleri resim formatında gezinin !




Çindeki devamlı uygulanan internet sansürlerinden şikayetçi olan bir arkadaş proxy sitesine benzer bir site yapmış. Sitenin işleyişi şöyle; Verdiğiniz adresi çeşitli ülkelerdeki mac serverlarında tamamen (form alanları hariç) resim formatına dönüştürüyor ve link olan yerleri de kendi sitesinde gezilmek üzere çeviriyor. Böylece yazılara göre siteyi sansürleyen sansür programlarına yakalanmamış oluyorsunuz ve dilediğiniz siteye rahatça girebiliyorsunuz. Ayrıca girdiğiniz sitelerin görüntülenmeden önce javascript ile şifrelendiğini de söylemiş arkadaş. Geliştiricinin bloguna buradan,
Sitenin işleyişini öğrenmek için buradan,
Siteye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Youtube upload limitini artırdı !

Youtube upload limitini artırdı !
Youtube yaptığı yenilikle kullanıcıların daha fazla boyutta video upload etmesine izin verdiği gibi aynı anda birden fazla videonun da upload edilmesi için yeni bir yazılım çıkardı.

Youtube yaptığı açıklamada bundan böyle kullanıcıların 1GB'ye kadar video upload edebileceklerini duyurdu. Yapılan diğer bir açıklama ise aynı anda birden fazla video upload edebilmek için geliştirilen yazılımla ilgili.

Kullanıcılar isterlerse yazılımı kullanmadan tarayıcı formunda da 100MB'ye kadar videolarını yükleyebiliyor ancak Mac kullanıcıları ise şu an için halen videolarını yüklemek için tarayıcı formunu kullanmak zorunda.

Kullanıcılar bilgisayarlarını yükleyebilecekleri yazılım sayesinde 1GB'ye kadar video yükleyebilecekleri gibi aynı program sayesinde birden fazla videoyu aynı anda yükleyebilecek. Artırılan limit sayesinde sıkıştırılmak zorunda kalan ve sonuçta kötü görüntü elde edilen videolar youtube'da zamanla azalacak.

Google video içinde benzer bir yazılım hazırlanmakta. 100MB altı videolar için tarayıcı formunda yükleme yapılabilecek ancak daha büyük dosyalar için kullanıcılar programı kullanmak zorunda kalacak. Google Video'nun programı ise Windows, Mac ve Linux destekli olacak.

Google 10 milyon dolar dağıtıyor !

Google 10 milyon dolar dağıtıyor !
Android mobil işletim sisteminin büyümesini hızlandırmak için Google herkesin katılabileceği bir yarışma düzenliyor.

Google'ın başını çektiği OHA'nın geliştirdiği mobil işletim sistemini size duyurmuştuk. İşte bu mobil işletim sistemini geliştirmeye yönelik düzenlenen yarışmada program geliştiricilerine toplamda 10 milyon dolar dağıtılacak.

Yarışma iki farklı bölüme ayrılmış durumda; birinci yarışmada Google'ın yeni hazırladığı SDK ile uygulamalar yapan programcılar 2 şubat 2008'den 3 mart 2008'e kadar çalışmalarını Google'a gönderecek. İkinci yarışma ise ilk Android telefonların çıkış tarihi 2008'in ikinci yarısından sonra düzenlenecek ve yine başvurular bu tarihlerde alınacak.

İlk yarışmada en çok beğenilen 50 uygulamaya 25.000 dolar verilecek daha sonra bunlar arasından 10 adet 275.000 ve 10 adet 100.000 dolarlık ödülü kazanacak olan uygulamalar seçilecek.

Yarışma katılmak ve SDK'yı indirmek isteyen okuyucularımız kaynağa başvurabilir.

Altı Üstü Tasarım Artık Yok !

Altı Üstü Tasarım Artık Yok !



Türk Blogları içinde ayrı bir yeri olan Altı üstü tasarım artık yok. Kaliteli yazılarıyla birçok blog yazarına yol gösteren Mehmet doğan yayınladığı “son yazı” başlıklı yazısında artık blogunda yazı yazmayacağını belirtti.
14 aralık 2004 tarihinden beri blogunda yazılar yazan Mehmet doğan türk blog yazarlarına büyük bir üzüntü yaşattığına eminim. Yazmayı bırakmasının nedenini de son yazısında şöyle belirtmiş.

Eğer bir amacın yoksa
Zamanını yoksa
Eğer diğer islerle yoğunsan
Söyleyecek yeni ve orijinal bir şeylerin yoksa
Blog yazmak için gereken enerjin ve disiplinin yoksa
Eğer duygusalsan
Eğer hayatında blog yazmaktan daha önemli şeyler oluşmaya ve zaman almaya başlamışsa
Eğer sıkıldıysan …

Artık altı üstü tasarım yok. Umarım bu bir şakadır. Umarım bu bir başlangıçtır. Ama korkarım ki, son yazısının yorum kısmının kapatılmış olması bu kararında ciddi olduğunu gösteriyor.
Okuyucularına teşekkür eden Mehmet doğan, başka bir platformda görüşme dileğinde bulunmuş.
Bizi çok üzdün Mehmet doğan..Ayda bir bir yazı yazsan bile biz razıyız. Yeter ki yaz.

Altı Üstü Tasarım Artık Yok !

Altı Üstü Tasarım Artık Yok !



Türk Blogları içinde ayrı bir yeri olan Altı üstü tasarım artık yok. Kaliteli yazılarıyla birçok blog yazarına yol gösteren Mehmet doğan yayınladığı “son yazı” başlıklı yazısında artık blogunda yazı yazmayacağını belirtti.
14 aralık 2004 tarihinden beri blogunda yazılar yazan Mehmet doğan türk blog yazarlarına büyük bir üzüntü yaşattığına eminim. Yazmayı bırakmasının nedenini de son yazısında şöyle belirtmiş.

Eğer bir amacın yoksa
Zamanını yoksa
Eğer diğer islerle yoğunsan
Söyleyecek yeni ve orijinal bir şeylerin yoksa
Blog yazmak için gereken enerjin ve disiplinin yoksa
Eğer duygusalsan
Eğer hayatında blog yazmaktan daha önemli şeyler oluşmaya ve zaman almaya başlamışsa
Eğer sıkıldıysan …

Artık altı üstü tasarım yok. Umarım bu bir şakadır. Umarım bu bir başlangıçtır. Ama korkarım ki, son yazısının yorum kısmının kapatılmış olması bu kararında ciddi olduğunu gösteriyor.
Okuyucularına teşekkür eden Mehmet doğan, başka bir platformda görüşme dileğinde bulunmuş.
Bizi çok üzdün Mehmet doğan..Ayda bir bir yazı yazsan bile biz razıyız. Yeter ki yaz.

Ekşi sözlük ve klonları !

Ek$i sözlük ve klonları !
ekşi sözlük adı ile 1999 yılında açılan kulvar, bereketli bir toprak yakalamış olacak ki irili ufaklı çok sayıda topluluğa dönüştü. her ne kadar başlıkta diğerlerini klon diye tanımlamış olsam da bu sitelere asıl-taklit ekseninde yaklaşmak için artık çok geç.
olabildiğince kapsamlı tutmaya çalıştığım bu listeyi hizmetinize sunuyorum.
ekşi sözlük
kutsal bilgi kaynağı
nedir antoloji
sözcükler kelimeler kavramlar ve anlamlar

gamextreme
interaktif ansiklopedi
zamane sözlük
private sözlük
vampircik sözlük
hurufilik - anlamsızlığın alam bulduğu diyar
itü sözlük
zaga sözlük
çorbaa
nacizane sözlük
nacizane bilgi kaynağı
aaal sözlük
lafmacun
daha söylenecek çok laf var
lugat-it türk
"turkce" değil, türkçe sözlük

bilgi sözlük
ankara sözlük
eskimeyen sözlük
birebir sözlük
interaktif bligi ve eğlence merkezi
evimizin sözlüğü
kutsal gülme aygıtı

otomatik portakal

odtü sözlük
gel hele hocam
hacettepe sözlük
hem eğlen hem öğren
gazi sözlük
gazi üniversitesi sanal akademisi
istanbul sözlük
kıtalar arası bilgi kaynağı
abc sözlük
bilinen lezzet yeni şişede

bir sözlük
3harf sözlük
uludağ sözlük
ulu'lardan ulu bir sözlük
netsözlük
kelimelerin gücü adına
kampüs sözlük
trendy mekan

gazü sözlük
niyetsiz sözlük
lafla yürüyen peynir gemisi
saü sözlük
sanal akademi
iel sözlük
istanbul erkek lisesi gayri resmi sözlüğü
limon sözlük
kafein sözlük
bağımlılık yapar
lanlun sözlük
sahipsiz sözlük
sahip sizsiniz
dpu sözlük
işte öyle birşey
ial sözlük
küresel ısınmaya karşı vantilatörlü sözlük

ezik sözlük
dünya ve onun binbir hali
anti ekşi sözlük
anti ekşi sözlük oluşum şeysi
sözlük marmara
mrmr sözlük
iü sözlük
korsan sözlük
leke kalsın
elit sözlük
gebeş efkar kaynağı
fener sözlük
fenerbahçe taraftarı sözlüğü
izmir sözlük
yerleşim sözlük
sdü sözlük
süleyman demirel üniversitesi sözlüğü
sözlük beya
sözlük be ya!
au sözlük
noluuyorrr?
koful sözlük
boş beleş bilgiler
ar-ge sözlük
tac sözlük

Pipebytes ile istediğiniz dosyaları yollayın !

Pipebytes ile istediğiniz dosyaları yollayın !



pipebytes , arkadaşlarınıza boyut sınırlandırması olmadan, ek bir yazıım yüklemeden sadece internet tarayıcısına ihtiyaç duyan ve doğrudan dosya yollamanızı sağlayan bir web sitesi.işin mantığı bittorrent ile hemen hemen benzer gibi, dosyanız nete ortamına konulmuyor ve size yollanan bir şifre ile dosyanızı açabiliyorsunuz.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Songza ile müzik arama !



songza son derece sade arayüze sahip bir arama (ve dinleme) motoru.kullanması son derece kolay. dilediğiniz şarkı/sanatçıyı arayın o size bulsun isterseniz playlist oluşturabilir, youtube da videolarına google aracılığıyla diskografilerine gözatabilirsiniz. şarkıyı arkadaşınızla paylaşabilir, embed kodu ile blog'unuza koyabilirsiniz. konuyla alakalı siteler.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Online dosya şifreleme ve çözümleme


file-encryptor sayesinde boyutu 20 MB'a kadar olan dosyalarınızı online olarak şifreleyebiliyorsunuz. Şifrelediğiniz bu dosyaları da yine aynı yerden çözümleyebiliyorsunuz. Bu işlemler sırasında sizin belirlediğiniz bir parola kullanılıyor.


Tamamen ücretsiz olan file-encryptor açıklamadığı ama güçlü olduğunu iddaa ettiği bir şifreleme yöntemi kullanıyor. Bu yöntem ile bir dosyanın nasıl şifrelendiğine şuradan bakabiliyorsunuz.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Facebook ve Opensocial karşılaştırmalı istatistikleri
rapleaf firması yaygın opensocial araçları ile facebook'u karşılaştırdığı bir istatistik yayınladı. İstatistikleri google'a ait opensocial üzerindeki 5 sosyal ağ (MySpace, LinkedIn, Friendster, Plaxo, ve Hi5) ile facebook'un kullanıcı verilerinden elde edilmiş.


öne çıkan istatistiki veriler şöyle:

* opensocial platformundaki siteler içerisinde en büyük çakışma myspace ile hi5 arasında yaşanmış. şöyle ki, hi5 kullanıcılarının %43'ü aynı zamanda myspace kullanıyor.
* facebook kullanıcılarının %63'ü kadın, %36'sı erkek; opensocial kullanıcılarının ise %61'i kadın, %39'u erkek.
* 18-25 arası yaş grubu, facebook kullanıcıları içinde %52'lik, opensocial kullanıcıları içinde ise %40'lık kesimi oluşturuyor.
* facebook kullanıcılarının %62'si aynı zamanda myspace kullanıcısı. buna karşın myspace kullanıcılarının ancak %15'i facebook kullanıyor.
* facebook'ta çoğu opensocial sitesinde kadınlar daha fazla, ancak linkedin selamlık gibi. burada kadınlar %38, erkekler ise %61 oranında.

tüm istatistiklere buradan ulaşabilirsiniz.


peki bu rakamlar güvenilir mi? rapleaf'de kayıtlı olan ve bu uygulamaları kullanan kişi sayısına bakıldığında öyle ya da böyle gerçeği yansıttığını düşünmek lazım. istatistikler, 11,3 milyon myspace, 4,5 milyon hi5 ve 2,6 milyon facebook kullanıcısı veri alınarak hazırlanmış.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Facebook ve Mysapce güvenlik açısından riskli



[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] ve [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] gibi internet sitelerinin, kullanıcıların kişisel güvenlikleri açısından risk doğurduğu ortaya çıktı.
İngiltere'de "[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]" kampanyası için yapılan hükümet araştırmasında, bu sitelerin üyesi olan 10.8 milyon kişiden dörtte birinin doğum tarihleri veya iletişim adresleri gibi önemli bilgilerini açıkladıkları belirlendi ve bu bilgilerin, suç işlemek amacıyla kullanılmaya elverişli olduğu ortaya çıktı.
kampanyayı yöneten Tony Neate, bilgilerin her türlü dolandırıcılık için zengin bir materyal sağladığını kaydetti.
Türkiye'de bu bilgilerle kredi kartı almak mümkün değil ama internette dikkatli olmak gerekiyor.
Daha önce de güvenlik sorunuyla ilgili [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] yazılmıştı.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Kötü amaçlı yazılım yayan sitelere dikkat !
SANS Internet Storm Center tarafından yapılan bir araştırmada bu yıl 200 binden fazla web sitesinin kötü amaçlı yazılım darbesi yediği belirtildi.





Eğer şimdiye kadar kötü amaçlı yazılım yayan bir siteye girip de bilgisayarınızı riske atmadıysanız şanslı internet kullanıcıları arasında yer aldığınızı söyleyebilirsiniz. Güvenlik tedbirlerini fazla ciddiye almayan milyonlarca son kullanıcı bir yana, güvenliğe milyar dolarlarca harcama yapan siteler dahi ciddi güvenlik problemleri ile boğuşmaktan kurtulamıyor. Şimdiye kadar kötü amaçlı yazılım bulaşan web sitesi sayısının 66 bin olduğu kaydedildi. Kötü amaçlı yazılımların antivirüs programlarının büyük bir çoğunluğu tarafından tespit edilebiliyor olmasına rağmen böylesine bir sonucun ortaya çıkmasının kullanıcı ihmalleri ile alakalı olduğu belirtilirken, özellikle bir kaç sitenin bu konuda çok ciddi zararlar yol açtığı belirtildi.

Konu ile ilgili raporu hazırlayan SANS Internet Storm Center, bu yıl içinde 200 bin civarında sitenin kötü amaçlı yazılım tuzağına düştüğüne dikkat çekerken, yazılımların sızdıkları site üzerinden, site ziyaretçilerinin bilgisayarlarına da bulaştıklarını hatırlattı. Kötü amaçlı yazılım vurgunu yiyen sitelerin sadece kullanıcılar tarafından oluşturulan kişisel web siteleri olmadığına dikkat çekilirken, Hindistan'ın en önemli haber sitelerinden IndiaTimes.com'un da (en çok ziyaret edilen siteler sıralamasında Hindistan'da 15., dünya genelinde 481. sırada) kötü amaçlı yazılımların saldırısına uğradığı hatırlatıldı. Uzmanların konu ile ilgili tavsiyesi ise önemli verilerin her zaman yedeklenmesi ve internet bağlantısı bulunan bilgisayarda mutlaka bir antivirüs yazılımı ile güvenlik duvarı yazılımının yüklü olması.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Yeni Yahoo Widget sistemi yolda !
Yahoo, masaüstü yöneticisi Yahoo Widget Motorunu yeniliyor.

Yahoo, masaüstü yönetim yazılımı Yahoo Widgets'ın çalışma sistemini yeniliyor. Yeni Yahoo Widgets 4.5 27 Kasım'da internete sunulacak. Kullanıcılar, arayüzde çok fazla farklılık göremeyecek fakat yenilenen sistemi sayesinde çok daha iyi performans alabilecek ve kullanımı çok daha kolay olacak. Ayrıca Mac OS X ve Vista ile olan uyumluluğu da artırılacak.

Yahoo'nun, Widgets motorunu yenilemesinin amacı şüphesiz ki daha çok kullanıcıyı kendine çekmek. 2008 senesi içerisinde arayüzde de bazı değişikliklerin olacağının altını çizen Yahoo, önceliği altyapının geliştirilmesine vermiş durumda.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Youtube'da yüksek çözünürlüklü videolar 3 ay sonra
Youtube yaptığı açıklamada kullanıcılara yüksek çözünürlükte video sağlayacak yeni sistem ve yeni oynatıcının testlerine 3 ay içinde başlayacaklarını belirtti.

Youtube'dan Steve Chen'in yaptığı açıklamada yüksek çözünürlük için ilk çalışmaların haberini verdi. 3 ay içinde başlanacak çalışmalar neticesinde kullanıcılar Youtube üzerinden yüksek kalitede video izleyebilecek.

Yüksek çözünürlük sağlayacak yeni sistemde Youtube'a bağlanan kullanıcıların internet hızları tespit edilerek o hıza en uygun çözünürlükte video sağlanacak. Kullanıcı isterse daha yüksek çözünürlükte video seçeneğine de başvurabilecek.

Yüksek kalitede video özelliğinin çalışabilmesi içinse şirket yeni bir oynatıcının testlerini de yapacak. Yeni sisteme geçildiğinde ise bazı aksamaların yaşanacağını da belirtiyor Steve Chen.

Ancak yeni sistemde kaçınılmaz olarak bir problem yaşanacak; o da eski videoların düşük kalitede upload edilmiş olması. Mevcut 320 x 240 videolarda yüksek kalite yayının bir işe yaramayacağı bir gerçek. Steve Chen ise siteye yüklenen yeni videoların halihazırda kalitelerinin daha iyi olduğunu söyledi.

iPhone çıktığından beri 10.000'in üzerinde H.264 formatında video yolladıklarını belirten şirket yakın zamanda Flash Player'ın da bu formatı desteklemesini beklediklerini söyledi.

Ücretsiz Rapidshare

Ücretsiz Rapidshare nasıl olur
Rapidshare indirme zamanini beklemekten yoruldun mu ? Veya herseferinde modem reset atmaktan biktin mi?
simdi size adim adim nasil 1ay icinde rapidshare premium accuntu alacak kadar para kazanacaginizi gösterecem
Bununla tabiki sadece rapidshare account almak zorunda degilsiniz baska seyler icinde harcaya bilirisniz simdi tek tek adimlari takip edin..

1 )Ilk önce eger bir paypal hesabiniz yoksa asagidaki siteden acin yeni bir uyelik acin..
Buraya gidin [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]/ ve "sign up" tiklayin
Bir tane "paypal premier account" acin (Bedava).
Size credi carti detaylarini sordugunda CANCEL a tiklayin.
country, Zip code ,Phone gibi sorulara parantez icindeki örneklerden birini yazabilirisiniz xx yazan yerler yerini kafadan numaralar atin (örnegin: USA, state CA (California), City: San Diego, Zip code: 92101, Phone: 619-xxx-xxxx, enter some digits instead of x marks. (also enter dashes[-] ).
Burda dikkat etmniz gereken e-mail adresinin dogru olmasidir.
2 )Simdi,
Bu sayfaya [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] tıklayın
kayit olmak icin Join now and receive a $0.05 Sign-up Bonus yazan yere tiklayin..
Lutfen kayit olurken referral yazan yerde oygurt yazan yere dokunmayin diger yerleri doldurun.
Bu siteye kayit olduktan sonra her tikladiginiz reklamdan para kazanacaksiniz ne kadar reklama tiklarsaniz okadar cok para kazanacaksiniz..

3 )Simdi guzel kismina geldik bu tiklama isini otomatiklestirecez yazi biz siteyi acik birakacaz ve kendi kendine tiklayarak bize pra kazandiracak
Bunun icin önce firefox kullanmamiz gerekiyor..
sonra asagidaki firefoz eklentilerini kurun ikisinide kurun ikiside farkli.
[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
(GreaseMonkey and ReloadEvery)
son islem firefoxu yeniden baslatin ..

4)simdi BURAYA** Gidin
Sayfanin her hangi bir yerine sag tiklayin ve > ReloadEvery > Enable
Tekrar sag tiklayin ve > Custom
Sonra oraya 1 30 yazin yani her 1dk 30sn yede siteyi yenileyecek ve reklam gelip gelmedigine bakacak..

5 )Burdaki linke tiklayin ve iNSTALL deyin [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]

6)Son islem olarak, Tekrar bu siteye gidelim ve bu sayfayi internette oldugumuz sure icinde hep acik birakalim internette surf yaparken bir yandan bu siteyi acik biralim her yeni reklem geldiginde kendi tiklayacak ve bize para kazandiracaktir..
Ve bir ay icinde belkide daha az bir zamanda rapidshare uyeligi alacak kadar para kazanacaksiniz..
not: [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] bu programları firefox ile kuracaksınız

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Vikipedia 'bağış yapın' Çağrısı



Öyle bir dünya düşleyin ki, üzerinde yaşayan herkes, insanlığın sahip olduğu tüm bilgiyi paylaşabilsin ...
200den fazla dinle hizmet veren özgür, bağımsız, ücretsiz bir internet ansiklopedisidir. 2001 yalında yayın hayatına başlayan [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] gelirini bağışlar ve kazandığı ödüllerden elde etmektedir., [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...], 2005 yılında tüm sunucu masraflarını üstlenme teklifinin yanında üzerine yıllık 100 milyon dolar ile sayfanın aşağısında "Hosted by AOL" logosunu koymak istemiştir, ancak bu teklif Jimmy Wales ve Wikimedia Vakfı yöneticileri tarafından reddedilmiştir. Hatta bir ara [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]'nın masraflarını karşılayamadığı için kapanacağı gündemde idi..
Kredi kartı, Pay/Bal, Moneybookers, Eft ve posta çeki ile [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] yapılabiliyor. (en az 50€ istiyorlar sanırm )
bir iki sene önce bağış yapın yazısı anasyfalarda iken aniden kaybolmuştu.. sanırım şimdi yine parası bitti anasayfada büyük bir yazı var..
22.563 kişi bağış yaptı.

Adobe Buzzword, yeni web tabanlı kelime işlemci !

Adobe Buzzword, yeni web tabanlı kelime işlemci !



[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] ,[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] adını verdiği yeni online kelime işlemcisini [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...].ilk gerçek web tabanlı kelime işlemci olarak lanse edildi.bunun da nedeni tıpkı bilgisayarınızda kullandığınız gibi menüler içermesi.kullanıcı ara yüzü gerçekten hızlı ve gayet şık gözüküyor.



kullanıcı arayüzü office 2007e çok benziyor, onu andırıyor.son olarak aşağıya araç çubuğunun resmini koydum.detaylar [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...].



araç çubuğu

vB-Hacker.com daki seo yarışması

YouTube ve Flickr'a Sıkı Rakip !
osyal ortamların son zamanlarda web üzerinde iyice popüler hale gelmesinin ardından, Microsoft rakiplerinin gerisinde kalmamak için harekete geçti.

Flickr'ın fotoğraf konusundaki başarısını paylaşmak isteyen Microsoft benzer bir servisi başlatmak için hazırlıklara başlamış. Microsoft'un web sitesi üzerinden görülenlere göre bu tip bir iş için elemana ihtiyacı olduğunu açıkça belirtmiş. Yeni dahil olacak servisin asıl amacı Flickr, Smugmug ve diğer web tabanlı fotoğraf paylaşımı siteleri ile sıkı bir rekabet içerisine girmek. Hatta sadece fotoğraf ile kalmayıp, video paylaşmını da dahil ederek YouTube ve Flickr'ı aynı anda karşısına alarak sıkı bir rekabete girmeye çalışan Microsoft, bu konu için çok hızlı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.



Live Serisi Daha Güçlü

Live yazılımları ürün ailesine dahil olması ve hatta Spaces, SkyDrive, Messenger ve Hotmail gibi servislerle birlikte çalışması planlanan bu yeni servis, Live yazılımlarının gücü ile çok kısa sürede oldukça popüler olabilir. Microsoft bu sıralar yazılım konusundaki kalitesini oldukça arttırmış durumda diyebiliriz. Eğer bu servis de benzer kaliteye sahip olacaksa, YouTube ve Flickr'ın popülarite kaybına uğramaması için ciddi önlemler alması gerekebilir.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Getitnext ile Ebay de ürünleri daha kolay bulun!
Ebay de alışveriş yapıyorsanız veya ürünleri takip ediyorsanız işte size süper bir arama motoru. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...], Ebay de arama yapmayı kolaylaştırıp daha da geliştirmiş. Gerçek zamanlı arama sonuçları sayfası size, izleme listelerinizi kaydetme/oluşturma imkanı sunup, ürünlerinizi daha yakından inceleme fırsatı sunuyor. Ayrıca teklif değişimlerini izliyor, geribildirim oranlarını, kalan zamanı görebiliyorsunuz. Bir nevi Ebay arama fonksiyonunun daha geliştirilmişi denebilir. Siteye [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...] ulaşabilirsiniz.

vB-Hacker.com daki seo yarışması

Tunceli Mazgirt kırsalında güvenlik güçleriyle girdiği silahlı çatışmada öldürülen Suriye uyruklu PKK'lının cesedini ailesi ve DTP'liler teslim aldı




Haber kaynağı: Gazeteport.com
Haberin devamı için tıklayın ...