Drawspace

\

drawspace çizim dersleeri veren bir site. başlangıç, orta seviye ve ileri seviye olmak üzere çizim örnekleri sunarak çizim becerinizin gelişmesine destek oluyor.

\

üyelerin kendine ait galerileri ve bir de forumları bulunuyor.

çok çeşitli obje ve canlı çizimlerini içeren site , konuyla ilgili arkadaşlara yardımcı olur umarım.

10 Farklı Klavye Tasarımı

Şu adreste birbirinden ilginç 10 adet klavye tanıtılmış, dilim döndüğünce çevireyim istedim:

  • 1. The Combimouse
    \

    resimde gördüğünüz klavyenin sağ kısmını fare ile birleştirmişler. farenin scroll düğmesini ise klavyenin sol kısmının en altına yerleştirmişler. Benim açımdan pek kullanılabilir olduğu söylenemem, zaten şuan satışı bulunmuyormuş, 2008 yılı içerisinde piyasaya çıkacağı söyleniyor.
  • 2. The Evolution Keyboard
    \

    ayrılıp tekrar monte edilebilir sağ sol alanları 90 derece döndürülebiliyor. Fiyatı ise 400 $ ile 700 $ arasında değişebiliyormuş.
  • 3. The Wearable Keyboard
    \

    taşınabilir klavye her ne kadar kullanışsız olduğu düşünülebilsede böyle bir ürün mevcut ve USB girişi ile kullanılabiliyor.
  • 4. The Optimus Maximus Keyboard
    \

    Sanırım aralarındaki kişiselleştirme yönünden en kullanışlı olanı bu klavye. Her tuşun birer LCD ekranı olduğu klavyede her tuşun görevini (çıktısını) değiştirebiliyorsunuz, aynı zamanda değiştirdiğiniz tuş görevine göre yeni görünüme sahip oluyor. Tamamen kişiselleştirilebilir bir klavye istiyorsanız size maliyeti 450 $.
  • 5. The Virtual Keyboard
    \

    Bilgisayar ile iletişimini bluetooth teknolojisi ile sağlayan lazer klavyenin fiyatı 150 $ civarındaymış.
  • 6. The SafeType
    \

    Değişik alanları değişik açılarda oynatabildiğiniz klavye bulunduğu alana uyum sağlayabilmesi açısından geliştirilmiş. Fiyatı 300 $.
  • 7. The Tidy Tippist
    \

    Başka yerde görsem klavye olduğunu düşünemeyeceğim tamamen dekoratif ve su geçirmez bir klavye, fakat henüz piyasada satışı bulunmamaktaymış, 2008'de piyasaya girmesi bekleniyor.
  • 8. The AlphaGrip Keyboard
    \

    joystick tarzındaki klavye USB girişi ile kullanılabiliyor. Yatakta uzanarak veya herhangi bir pozisyonda rahatça kullanılabildiği söylenen klavyeyi elinize aldığınızda dakikada 50 ile 70 arasında kelime yazılabildiği idda ediliyor. Fiyatı ise 100 $.
  • 9. The ElekTex Fabric Keyboard
    \

    Tuş takımı dokuma kumaştan üretilen klavye kablosuz (wireless) çalışıyor. Çalışmanız bittiğinde katlayıp bir kenara kaldırabilmeniz kapladığı küçük alan açısından avantaj sağlıyor. Fiyatı ise 80 $ civarında.
  • 10. The FingerWorks TouchStream LP
    \

    Hem fare hem de klavye görevi gören tasarımın tuş takımları yazmaya çalıştığınızda değişik hissetmenizi sağlayacak kadar düz ve sabit (flat). Alışılmıştan uzak tuş takımına sahip olan ürünün fiyatı 350 $.

Aralarından benim en çok beğendiğim ise 4 numaralı tamamen kişiselleştirilebilir The Optimus Maximus Keyboard oldu. Sağladığı esnek kişiselleştirme tekniği ile gerçekten 450 $'ı hakettiğini düşünüyorum. Tabi almam o ayrı konu :)

psd to swf güzel bir araç

Eğer siz de benim gibi web tasarımı ile uğraşıyorsanız ve en büyük hayallerinizden biri photoshop ile hazırladığınız arayüzü flash'a kolayca aktarmak ise Auto FX tarafından yapılmış xtivity adlı bu programı tavsiye ederim. Programın

xtivity
xtivity
marifeti hazırlamış olduğunuz psd dosyasını swf'ye kolay ve zahmetsizce dönüştürmesi. Ne kadar profesyonelce olduğu tartışılır ama bir göz atmak isterseniz bu adresten 30 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

Nadir Linux Virüslerinden Korunmak

\

Orjinalinin şurada bulunduğu bu güzel makaleyi sizlerle dilim döndüğünce paylaşmak istedim. Bu makaleden sonra linux işletim sistemlerine özgü yazılan virüslerin neden gözde olmadığını ve böylece neden nadir görüldüğünü daha iyi kavrayabileceksiniz.

Tahmini olarak şuan ortamda 100 ile 500 arası linux sistemlerine özgü virüs bulunmaktadır. Az sayıda olan linux virüslerinin hiçbiri şuana kadar önemli derecede salgın oluşturmamıştır. Sayıları ciddi değerlere sahip olan windows işletim sistemlerine özgü yazılan virüslere göre linux işletim sistemlerine özgü virüsler "önemsizdir" denilebilir. Bu durum iki soruyu aklımıza getirmektedir:

  • linux işletim sistemlerine özgü virüslerin sayısı neden çok az?
  • linux anti-virüs araçları önemli mi?

Birinci sorumuzun cevabı aslında windows ve linux işletim sistemlerinin genel yapıları arasındaki önemli farklılıktan kaynaklanıyor. Çok kullanıcılı yetki sistemi (multi-user access) önemli sayılabilecek virüsleri dahi zararsız kıldığından linux işletim sistemleri virüslere hiç misafirperver davranmıyor diyebiliriz.

Örnek olarak:

Virüs saldırıları genel olarak kurbanın zararlı betiği içeren bir mail almasıyla başlamaktadır. Eğer kullanıcı ekteki zararlı kodu çalıştırmaya kalkarsa windows ortamında kod uygun uzantıyı içeriyorsa sorunsuzca çalışacaktır. Daha da kötüsü, bazı akıllı windows'a özgü virüsler kullanıcın zararlı betiği çalıştırmasını bile gerektirmeden windows ortamının kendisine sağladığı faydalardan(!) yararlanarak kurban postasını okur okumaz çalışabilmektedir. Birçok windows kullanıcısı (özellikle Windows XP kullanıcıları) bilgisayarını yerel yönetici hakları ile birlikte kullanmaktadır. Bu nedenle mail yoluyla okuduğunuz bir metindeki ek dosya bütün bir host'un zarar görmesine neden olabilmektedir.

Aynı durumu linux işletim sistemleri üzerinde ele alalım. Öncelikle linux yetki modeline göre mail ile edindiğimiz ek zararlı dosya çalıştırılmayacaktır. Ek dosya çalıştırılabilmesi için "çalıştırılabilir" (execute) yetkisine sahip olmalıdır. Bu nedenle zararlı betiğin sistemde çalışabilmesi için kullanıcın ek dosyayı bilgisayarına kaydedip "çalıştırılabilir" izni vermesi gerekmektedir. Fakat zavallı zararlı betiğimizin kullanıcının kendi kısıtlı yetkileri ile çalıştırılabilmesine izni olduğundan bütün bir host'u etkileme garantisi hala yoktur. Kullanıcımız root (en yüksek haklara sahip ana kullanıcı) haklarıyla çalışan acemi bir kullanıcı olmadığı sürece (ki linux dağıtımları genellikle buna karşı uyarırlar) zararlı betiğin kullanıcın sistemine etkisi çok kısıtlıdır.

Linux bu denli sağlam bir modele sahip olduğu halde bazı güvenlik uzmanları iki ayrı platform için hala bir tehlikenin olduğuna kanaat getiriyorlar: platformlar arası zararlı betiğin aktarılması. Mail ile edindiğimiz zavallı zararlı betik bizim linux işletim sistemine sahip bilgisayarımızda kendi haline bir köşede otururken, bir ihtimal olarak arkadaşımızın windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarına bizim tarafımızdan aktarıldığında orada ahkam kesen bir magandaya dönüşebilmektedir. Bu ihtimalin var olduğuna şüphe olmamasına rağmen linux işletim sistemlerine özgü bir anti-virüs uygulaması edinilmesini gerektirecek kadar önemli değildir.

Güvenlik uzmanları anti-virüs sistemlerini linux işletim sistemlerine yaymak yerine, güvenlik için harcanan dolar'larını kendileri adına veya yeni oluşan tehlikeleri saymak amaçlı kullanmalıdırlar.

Son olarak, güvenliğin statik (durağan) bir ürün veya durum olmadığını, hayat zincirine (lifecycle) benzer bir döngüye sahip olan bir süreç olduğunu belirtmek gerekiyor. Birbiriyle hemen hemen aynı değere sahip olan binlerce teklikeyi ve virüs gelişimdeki eğilimleri düşünün. Özellikle herhangi birinin Linux platformunu etkileyip etkileyemeyeceğini...