4. SEÇİCİLER

Seçiciler(Selectors) bize oluşturduğumuz

,

... gibi etiketlerin mevuct özelliklerini aynı bırakarak onlara yeni özellikler ekleme olanağı verdiği gibi istediğimiz bir kelimeye style özellikleri atayıp istediğimiz zaman çağırmamızı da sağlarlar. İki çeşit seçici öğreneceğiz: Id seçicisi ve sınıf seçicisi.

1.

Id Selectors(Id Seçicileri)

Sınıf seçicileri head bölümünde tanımlanırlar. Seçicinin keyfi isminin başına Sharp(#) işareti konur, ve takip eden köşeli parantezlerin arasına stil özellikleri yazılır.



Id seçicileri




Deneme




2.

Class Selectors(Sınıf Seçicileri)

Orneğin bir

etikti tanımladınız, fakat sayfanın bazı yerlerinde bu etiketin 'color' parametresinin değeri 'red' olsun, fakat geri kalanlar aynı kalsın istiyorsunuz. Bunu sınıf seçicileriyle yapabilirsiniz.



Sınıf seçicileri




Deneme


Deneme





Sınıf seçicileri genel olarak da tanımlanabilirler



Genel Sınıf seçicileri




Deneme


Deneme


Deneme





5. BAĞLANTILAR VE CSS



CSS ile cansıkıcı 'mavi ve altı çizili' linkler yerine, oldukça estetik görünümlü linkler oluşturabiliriz. etiketinin stilini belirlerken olası üç durumu bildiren üç ifade kullanırız. Bunlar:

*

active: Mouse'un link'in uzerine tıkladığı anki stili,
*

visited: Link en az bir kere tıklandıktan sonraki stili ,
*

hover: Mouse'un imleci link'in üzerindeyken (bir nevi onMouseOver) nasıl bir stil alacağını belirler.

Şimdi bunların kullanımını bir örnekle görelim:



Linkler ve CSS




Anasayfa


Bu örnekle CSS bölümünün sonuna geldik. Gördüğünüz gibi bu teknik stiller konusunda HTML'in eksik yönlerini tamamlıyor,ayrıca büyük sayfalar hazırlarken zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. Daha çok pratik yaparak CSS tekniğine iyice hakim olabilirsiniz. Fakat her zaman aklınızın bir köşesinde olsun: Stil şablonlarının Netscape tarafından desteklenmeyen özelliklerinin sayısı bir hayli fazladır.

Bu noktaya yazıları sırası ile takip edip JavaScript ve HTML bölümlerini de okuyup öğrenerek geldiyseniz veya bu uygulamaları zaten biliyor idiyseniz, kısacası bir sayfa yapmak için gerekli bilginiz olduğuna inanıyorsanız aşağıdaki linke tıklayıp tasarım konusunda öneriler bölümüne gidin. Bu bölümü okuduktan sonra webmaster kaynakları bölümünden ihtiyacınız olan programları, grafikleri ve fontları kaydedip sayfanızı yapmaya başlayabilirsiniz.

0 yorum: