Cloaking Nedir?

Cloaking Nedir?

Cloaking “black hat” denen ve arama motorlarını kandırmak amacıyla kullanılan tekniklerdir birisidir. Cloaking kullanan sayfalarda gelen ziyaretcinin normal kullanıcı mı yoksa “bot” yani arama motoru mu oldugu anlasıldıktan sonra her ikisine farklı sayfalar gosterilmesi islemidir.

Gelen ziyaretcinin IP adresine bakılarak ve de User*Agent HTTP başlığı istenildiginde gelen cevaba gore kolayca normal bir ziyaretci ile arama motoru arasında ki fark anlaşılabilir. Server bunu anladıktan sonra kullanılan bir script sayesinde iki ziyaretciye farklı sayfalar sunar. Arama motoruna icinde arama kelimeleri sıklıkca kullanılmıs normal bir ziyaretciye mantıklı gozukmeyecek sayfalar gosterilir. Eger arama motoru bunun cloaking teknigi oldugunu anlayamazsa o sayfayı indexine alip belirli aram kelimeleri icin yukarı sıralara cıkartabilir.

Google gibi arama motorları bu teknikleri kolayca ayirt edebilmekte ve bu tur teknikleri kullanan siteleri indekslerinde atmaktadirlar.

2006’dan beri “progressive enhancement” denen farklı teknikler yuzunden ve arama motorlarının bu teknikleri kolayca ayırt edebilmesinden dolayı “cloaking” kullanımı cok azalmıstır.

0 yorum: