"origami" den "kirigami" ye

japon kağıt katlama sanatı origamide kağıdı kesmek pek uygun bulunmuyor.

\
fakat Tokyo Institute of Technology'nin mimar profesörü Masahiro Chatani 1981 kağıt kesmenin de bir sanat olduğunu ispatlamış.
\

iş arkadaşı Keiko Nakazawa ile origamik mimariyi geliştirip, kağıtların kesilmesine izin veren ve basit bir kağıttan 3 boyutlu saheserler yaratılabilen bir sanat olan kirigamiyi bulmuşlar. ilk kez çocuk kitaplarında karşılaştığımız kirigami'nin günümüzdeki örneklerine burdan ulaşabilirisniz.

\

Disecopodcasts™: demet demet müzik

\

hepimizin müzik arşivleri konusunda bir sıkıntısı olduğunu düşünüyorum. artık ezilir olduk bu yığının altında. hatta sanırım yavaş yavaş radyolara kayar vaziyetteyiz. ya da "eskiden daha zevkliydi müzik dinlemek" diyerek eski arayışlara. ki bunu farkeden hollanda'dan achtung ajansı son çalışmalarında nostaljik enstrumanları kullanmıştır 1, 2

peki "Diskoları yakın, DJ'leri gırtlaklayın çünkü çaldıkları şeylerin ne benimle ne de benim hayatımla hiçbir ilgileri yok ve anlamsızlar" diyecek kadar müziğin özgünleştirilmesi gerektiğine katılır mısınız?

Anlat Okulunu Web Tasarım Yarışması

Bu yarışmaya bende katıldım son haftadayız ama yarışmada aksilikler birbirini kovalıyor. ve sanırım sitemide göndermeyecem. tepki olsun diye. neyse yarışma hakkında biraz bilgi verim ;


İEEE Odtü Öğrenci Kolu ilköğretim öğrencilerine yönelik anlat okulunu adlı web tasarım yarışması düzenliyormuş. Öğrenciler okudukları okulun veya hayallerindeki okulun web sitesi tasarımını yaparak yarışmaya katılabilecekler. Türkiye Bilişim Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı da yarışmanın destekçileri arasında yer alıyor .

tüm firefox sekmelerini anında kopyala

Firefox'un muhteşem yararlı eklentilerinden bir yenisi daha ile karşılaştım, hemen bildirme ihtiyacı hissettim. Bu seferkinin adı "Copy All URLs".

Heralde tarayıcı olarak Firefox'un en büyük kolaylıklarından beri sekmeli arayüzüne sahip olmasıdır. Bizlerde bu sekmeleri bol bol kullanıyor hatta zaman zaman sekmeler içinde kayboluyoruz.

Peki tek bir eklenti ile tüm sekmelerdeki adreslerini kopyamabileceğinizi söylesem?

Bluetooth ile bilgisayarınızı kilitleyin

Bluetooth ile bilgisayarınızı kitleyin

BlueProximity yazılımı ile bilgisayarınızın başında değilken otomatik olarak kitlenmesini, geri geldiğinizde ise yine otomatik olarak açılmasını sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?

İhtiyacınız olan bluetooth iletişimine sahip bir cep telefonu (belki bluetooth hizmetine sahip mp3 çalarda ilerde kullanılabilir) ile yine bluetooth iletişimine sahip bir bilgisayar, ve BlueProximity yazılımı..

Laptop' ınız uyurken siz uyanık olun!

Electronic Frontier Foundation (EFF), Princeton Üniversitesi ve diğer bilgisayar güvenliği kuruluşlarından oluşan bir ekip; laptoplar, başlat komutu verilip kilitli bırakıldığında, kapağı kapatılıp "bekleme" ya da "uyku" konumuna getirildiğinde, bilgisayarın ekranı açmak için "şifre" aramaya başladığını belirterek, şifrenin RAM'de kayıtlı olmasından ötürü de bir anda kötü niyetli saldırılara açık hale geldiğini kaydettiler. Detaylar burada

Google sponsorluğunda Ay'a insansız araç

Luna 2
Luna 2

12 Eylül 1959'da Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatılışının ardından tam iki gün sonra Ay'a ulaşan ilk insan yapısı cisim olma ünvanını kazanmıştı Luna 2. Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışının en hararetli döneminde Sovyetler açısından elde edilmiş önemli bir başarı idi bu. Ancak Luna 2'nin başarısı yalnızca Ay'a ulaşmak ile sınırlı kaldı. ay yüzeyine çarparak gerçekleştirdiği bir inişle enkaza dönüşmekten başka bir işlevi olmadı. Zaten amaçlanan da yalnızca bu idi. 5 yıl sonra 28 Temmuz 1964'te bu kez Amerikalılar Ranger 7 ile Ay yüzeyinden ilk görüntüleri elde etmeyi başardılar. O tarihten bugüne insanlı ve insansız olmak üzere 20' ye yakın ay yolculuğu gerçekleştirildi. O zamanlar için iki süper gücün birbirine üstünlük kurmaya çalıştığı birer gövde gösterisi olan Ay yolculukları, günümüzde aralarında üniversitelerin, mühendislerin, amatör meraklılarında bulnduğu eğlenceli bir organizasyona dönüşmek üzere. Nasıl mı? Tabii ki başlıktan da anlaşılacağı üzere Google sponsorluğunda düzenlenen bir yarışma ile. Yarışmaya şu an için 5 ülkeden 10 ayrı ekip müracaat etmiş durumda. Aya ilk insansız aracı indirmeyi başaran ekip tam 20 milyon dolarlık ödülünde sahibi olacak. Ancak görevin 2012'ye kadar tamamlanması gerekiyor. Bu tarihten sonra ödül parasıda düşmeye başlıyor. Masrafları kurtarırmı bilemiyorum:) Ancak fikir oldukça orjinal. Ödülü alabilmek için gönderilen aracın veya araçların ay yüzeyinde en az 500 m ilerlemesi ve Dünya'ya veri göndermesi gerekiyor. Çok ilginç bir yarışma olacağına eminim. Discovery Channel için de iyi bir belgesel olmaya aday bence...
Kaynak: The New York Times

Kendi kendini onaran madde yapıldı

\
Fransız Dr. Ludwik Leibler başkanlığındaki ESPCI enstitüsünün araştırma ekibinin çalışması sonucunda bir çeşit yapay kauçuk olarak tanımlanabilecek olan madde yapıldı. Madde; tamamen ikiye ayrılsa bile, parçaların kendiliğinden tekrar birleşebiliyor, bir nevi kendi kendini tamir edebiliyor...Detaylar burada

dünyanın en yüksek gökdeleni orta doğu'ya yapılacak

burj dubai, şubat 2008
burj dubai, şubat 2008
ingiliz hyder consulting firması inşaatı süren ve 800 m. yüksekliğe sahip olacak Burj Duabi'nin 2 katı yükseklikte bir gökdelen inşa edeceklerini açıklamış. 1600 m. yükseklik ile dünyanın en yüksek binası ünvanını açık ara ele geçirecek bu gökdelenin orta doğu'ya dikileceği burada bildiriliyor.

facebook için application yazmak

Facebook applicationları yazmak istenler için Digital Web Magazine sitesinde bir makale yayınlanmış.

Öte yandan facebook developers kaydı yaptığınızda da örnek bir application'ın kodlarını indirebilir ve dökümantasyon bulabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir facebook hesabınız olmalı tabii ki. ayrıca Facebook Developers Wiki ve Facebook developers documentation sayfalarında daha fazla kaynak bulabilirsiniz.

vista sp1, antivirüs programlarını engelliyor

\
burada bildirildiği üzere Vista SP1, bazı antivirüs programlarının çalışmasını engelliyor. Bu programlar arasında Trend Micro Internet Security 2008, Zone Alarm Security Suite 7.1, BitDefender 10 yer alıyor. Microsoft'un bu konuyla ilgili yardım ve destek sayfasında yaptığı açıklama, konuyla ilgili haber.

firefox 500 milyon download sayısına ulaştı

\
bill gates'in en sevdiği(!) tarayıcı firefox'un download sayısı 500 milyona ulaştı. her ne kadar microsoft bu muazzam yükselişe burun kıvarsa da rakam gerçekten inanılmaz. Daha nicelerine.

Visual Basic .NET - webmstr.net seo yarışması

Visual Basic .NET

Yeliz Korkmaz

536 Sayfa, 28 YTL


Visual Studio .NET paketinin önemli bir parçasını oluşturan Visual Basic .NET, ilk çıktığı günden bu yana dünyanın dört bir yanında geniş kullanıma ulaştı ve .NET platformunun gözdesi haline geldi. .NET ile birlikte nesne yönelimli programlama desteğine de sahip olan Visual Basic, her kademedeki programcılar için her tür uygulamayı geliştirmede kullanılabilecek bir dil niteliğinde.

Programcılık deneyimini bu kitapla okurlarıyla paylaşan Yeliz Korkmaz, uygulamalı ve derinlemesine anlatımıyla VB. NET bilgisini geliştirmek isteyenler için uzun yıllar kullanabilecekleri bir kaynak hazırladı. Pusula Yayıncılık tecrübesiyle yayına hazırlanan Visual Basic .NET, Mobil uygulamalardan, web servislerine, Web uygulamalarından Windows uygulamalarına, uzmanlık gerektiren birçok konuyu basit ve uygulamalı bir dille ele alıyor.

.NET platformuyla hızla uygulamalar geliştirmek isteyenler, bu kitabı mutlaka edinmeliler.

Visual Basic 6.0 - webmstr.net seo yarışması

Visual Basic 6.0

Özgür Hocaoğlu

3. Baskı 312 Sayfa, 19 YTL


Pusula Yayıncılık en çok kullanılan programlama dili Visual Basic’in son versiyonu üzerine kapsamlı bir Türkçe kaynak yayımladı: Visual Basic 6.0.

Microsoft Visual Basic 6.0 şu anda en çok tercih edilen programlama dilleri arasında yer alıyor. Windows işletim sistemlerinin yaratıcısı Microsoft tarafından hazırlanan Visual Basic 6.0, hem kullanıcılara hem de programcılara Windows’un tüm olanaklarını öğrenme imkânı veriyor. Programcılar Visual Basic 6.0’ı kullanarak ticarî programlar hazırlayabilir, internet uygulamaları geliştirebilir, hatta Windows’da eksik gördükleri herhangi bir noktayı giderebilir veya yeni eklemeler yapabilirler. Kısacası Microsoft Visual Basic’in verdiği olanaklar, programcıların hayal gücü ile sınırlı.

Visual Basic 6.0, bu güçlü programı öğrenmek isteyenlere, ihtiyaç duyacakları temel bilgileri kazandırıyor. Visual Basic konusunu hiç bilmeyenler de bu temel kaynaktan yararlanabilirler. Özgür Hocaoğlu’nun yalın dili ve hızlı öğretimi esas alan üslubu meraklı okurların da programcılık dünyasına adım atmalarını sağlayacak.

Veritabanı Mantığı - webmstr.net seo yarışması

Veritabanı Mantığı

KEREM KÖSEOĞLU

216 Sayfa, 13.5 YTL 2.Baskı


Hangi programlama dilini kullanıyor olursanız olun, belli bir seviyeden sonra kesin olarak bilmeniz gereken ikinci bir dil daha var: SQL. Veri miktarı ve çeşitliliği arttıkça, veritabanına duyduğunuz ihtiyaç da artacaktır. Veritabanı kullanan her programcı ise, yapısal sorgulama dili olan SQL’i bilmek zorundadır. Bu kitapta yazar, SQL’in ne olduğu ve nasıl kullanıldığı gibi konulardan önce, veritabanı kavramına değiniyor. Bu çerçevede; veritabanının ne olduğu, nerelerde hangi amaçlarla kullanıldığı, nasıl hazırlanıp programlandığı gibi konulara açıklık getiriyor. Yaygın olarak kullanılan tüm veritabanı programlarının ortak dili olan SQL’i öğretmek amacıyla hazırlanan bu kitapta, her konu birden çok örnekle anlatılıyor ve birkaç kez MS-Access programını çalıştırmış bir kullanıcının bile rahatça takip edebileceği bir dil kullanılıyor. Veritabanı Mantığı, Kerem Köseoğlu tarafından kaleme alındı. Yazarın yine Pusula Yayıncılık’tan çıkan ve büyük ilgi gören iki bilgisayar kitabı daha bulunuyor; programlamaya yeni başlayanlara yol gösteren Programcılık Mantığı ve müzikle uğraşanlara bilgisayar teknolojilerini kullanma noktasında rehberlik sunan Bilgisayar Destekli Müzik.

  • Veritabanı Kavramı
    • Veritabanı Nedir?
    • Bir Veritabanının Yapısı
    • Temel ve Gelişmiş Kavramlar
  • Veritabanı Tasarımı
    • Temel Prensipler
    • Tek Tablo Kurgulama
    • İlişkisel Veritabanı Kurgulama
    • Gerçek Hayat Senaryoları
  • SQL Dili
    • Temel Sorgular
    • Sıralama
    • Koşullar
    • Matematiksel Sorgular
    • Tablo Birleştirme
    • İlişkisel Sorgular
    • Tablo Modifikasyonu
    • Veri Modifikasyonu

Visual Basic .NET ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET - webmstr.net seo yarışması

Visual Basic .NET ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET

Aykut Taşdelen

464 Sayfa, 30 YTL 1.Baskı


.NET ile birlikte duyurulan ADO .NET veri tabanı erişim teknolojisini tüm yönleri ile öğrenmek isteyen okurlar için hazırlanmış olan bu kitap, Visual Basic .NET programlama dili kullanılan geniş uygulamalarla desteklenmiştir. Veritabanı programlama denilince ilk akla gelen elbette ki ADO’nun .NET çatısına taşınmış hali olan ADO .NET’tir. Visual Basic .NET ile veritabanı programcısı olmak veya ADO .NET’in tüm özelliklerini öğrenmek isteyenler bu kitabı mutlaka edinmeliler.

Aykut Taşdelen, Erdemsoft eğitim merkezinde, eğitmenlik yapmaktadır. “C ve Sistem Programcıları Derneği” ile “Microsoft Yazılım Geliştiriciler Grubu” üyesi olan yazarın www.aspnedir.com, www.yazgelistir.com , http://csystemdotnet.cjb.net ve www.webonly.net gibi sitelerde .NET konulu makaleleri yayınlanmaktadır. Ayrıca .NET hakkında “C ve Sistem Programcıları Derneği’nde çeşitli seminerler vermekte ve diğer workshop eğitimlere konuşmacı olarak katılmaktadır.

Temel veritabanı kavramlarının açıklamalarıyla başlayan Visual Basic .NET ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET, veritabanı türlerini, detaylı bir biçimde ele almakta ve veritabanı programlamak isteyenlerin mutlaka öğrenmeleri gereken, Nesne Yönelimli Programlama, SQL, Polimorfizm gibi temel konulara da geniş yer ayırmaktadır. Konusunda uzman ve başarılı bir eğitmen tarafından hazırlanan kitap, düzgün bir Türkçe’yle kaleme alındı.

Yazar aynı zamanda bu kitabı ikinci bir dille daha yazarak Türkiye’de bir ilke imza atmış durumda; C# ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET. yine Pusula Yayıncılık’tan çıkan bu kitap ile de, Veritabanı programlama konusunda iki temel kaynak siz okurlara sunulmuş oluyor.

Programcılık Mantığı - webmstr.net seo yarışması

Programcılık Mantığı

Kerem Köseoğlu

444 Sayfa, 30 YTL 2.Baskı


Programcılık nedir? Programcı olabilmek için neler gerekir? Kimler programcı olabilir? Programcılar ne yapar?

• Programcı kimdir?

• Programlama dilleri ve karşılaştırmaları

• Programcılık Terimleri

• Temel Algoritma Öğeleri

• Mantıksal Operatörler

• Akış Şemaları

• Nesne Temelli Programlama

• Görsel Programcılık

Bu sorulardan yola çıkarak, programcılığı masaya yatıran Programcılık Mantığı, programcı olmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyenler için yazılmış benzersiz bir kaynak. Temel programlama öğelerinden, görsel programcılığa, programcılık terimlerinden nesne temelli programlamaya kadar, programcılık hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey bu kitapta yalın bir dille ve günlük hayattan örneklerle anlatılıyor. Programcılığa nereden başlayacağını bilemeyenler, bu kitap tam sizin için. Değişkenler, fonksiyonlar, sınıf ve nesneler, akış şemaları, görsel programcılık, nesne temelli programlama gibi temel programlama konularını detaylı olarak inceleyen kitap, işlediği her konu için Java, C#, VB.NET ve Delphi’de yazılmış örnek uygulamalar da içeriyor. Böylece en çok kullanılan bu dört programlama dilini de bir arada görme ve kıyaslama imkânı da sunuyor.

Halen Çözümevi firmasında E-Business Çözümleri Yöneticisi olarak çalışan yazarın, 1997 yılından bu yana çeşitli dergilerde sayısız teknik makalesi yayınlandı.

Algoritma yapılarını, günlük hayattan örneklerden yola çıkarak anlatan, her uygulamanın dört ayrı dilde yazımını veren bu kitap, bu özellikleriyle Türkiye’de bir ilk. Kitap içindeki uygulamalar da kitapla birlikte verilen CD’de geliyor.

Pratik C++ Programlama - webmstr.net seo yarışması

Pratik C++ Programlama

Steve Oualline (O'Reilly)

Çev. Sabahat Karaman

600 Sayfa, 39 YTL 1.Baskı


C++ için temel kılavuz..

Güçlü, oldukça esnek ve uyarlanabilir bir programlama dili olan C++, bu sayede yazılım mühendislerinin de bilgiyi hızlı ve verimli bir biçimde düzenlemesine ve işlemesine imkan vermektedir. Bununla birlikte, yüksek seviyeli bir dil olması nedeniyle C dilini bilenler bile C++ öğrenirken zorlanabilmektedir. Pratik C++ Programlama, bu güçlü dili öğrenmek isteyenleri hedef alan bir kitap özelliği taşımaktadır. C++ standardındaki en son değişikliklere de yer veren kitap, kolay anlaşılır kod yazma ve programlama stilleri üzerinde de özellikle durmaktadır. Programlama stillerinden yazılım mühendisliğine, program tasarımından nesne yönelimli programlamaya ve hata ayıklamaya kadar geniş bir konu listesine sahip kitapta, yaygın olarak yapılan programlama hatalarına ve bu hatalardan nasıl sakınılacağına da yer verilmektedir. Her bölüm, kendi içinde ve sonunda uygulamalarla desteklenmiş olup bu sayede eğitim ekipmanı olarak da kullanılabilecek bir kitap niteliği kazanmıştır.

Kitabın genel konu başlıkları şöyle:

• C++ Sözdizimi

• Kodlama standartları ve stilleri

• Nesne sınıflarının oluşturulması ve kullanımı

• Şablonlar

• Hata ayıklama ve optimizasyon

• C++ önişlemcisinin kullanımı

• Dosya Girdi/Çıktı (File I/O)

Steve Oualline'nın yalın ve kolay takip edilir anlatımı ile, hızla C++ öğrenebilir, bu güçlü ama karmaşık programlama dilinde kolayca uzmanlaşabilirsiniz...

PIC Programlama - webmstr.net seo yarışması

PIC Programlama

Çağatay AKPOLAT

240 Sayfa, 14.75 YTL 2.Baskı


Mikrodenetleyici sistemleri, günümüzde elektronik ve bilgisayarlı kontrol alanlarında son derece yaygınlaşmıştır. Bilgisayar başından bir sistemi uzaktan kontrol etmek günümüzde birçok proseste kullanılmaktadır. Çoğu uygulamada zaman kaybını önlemek, işgücü maliyetlerini düşürmek, özellikle de insan hayatı için tehlikeli, ulaşılması ve çalışma ortamı zor olan noktaları bir merkezden kontrol etmek söz konusu olduğunda, mikrodenetleyicilere başvurulmaktadır.

Bu kitapta PIC programlama ile merak ettiğiniz temel konuları öğrenebilir ve uygulamalar kısmında yer alan örneklerle de kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu alanda birçok çalışmaya imza atan ve uluslar arası akademik dergilerde makaleleri yayınlanan Çağatay Akpolat tarafından kaleme alınan PIC Programlama, hızla genişlemekte olan bu alana atılmak için gerek duyacağınız tüm bilgilere sahiptir. Ayrıca, birçok güncel PIC programlama örneği de Uygulamalar bölümünde kodlarıyla birlikte, siz değerli okurlara sunulmuştur.

  • Mikrodenetleyici Ailesi
  • PIC16F84 Yazılım Kuralları
  • PIC16F84 ile PIC16F877’nin Karşılaştırılması
  • PIC Assembly
  • PIC16F8XX Ailesi Komut Seti
  • PIC’te Geciktirme ve Nedenleri
  • MPLAB Programı
  • MPLAB’ın Genel Özellikleri ve Kullanımı
  • PIC Programer
  • Sayı Sistemleri
    • Analog ve Sayısal İşaretler
    • Sayı Sistemlerinin Eşitlikleri
    • Boolean Hesabı ve Sadeleştirme
  • Uygulamalar

ORACLE 10g ile veritabanlarına hükmedin! - webmstr.net seo yarışması

ORACLE 10g ile veritabanlarına hükmedin!

ORACLE 10g

MURAT OBALI


Oracle bir veritabanı yönetim sistemidir. Sunduğu çok sayıda araçla kolay ve esnek uygulamalar geliştirilmesini sağlar. Günümüzde birçok organizasyonun en önemli işi kayıt tutmaktır. Günümüz bilgi toplumunda, bunun önemli bir yönü bulunmaktadır ve dünyadaki bilgisayar gücünün çoğunluğu veritabanlarını kullanmak ve yönetmek için ayrılmıştır.

• Veritabanı Sistemleri

• Oracle Veritabanının Kurulumu

• SQL SELECT Cümleleri

• SQL*Plus ve iSQL*Plus

• Tek Kayıt Fonksiyonları

• Grup Fonksiyonları

• Birleştirme ve Alt Sorgular

• DML Cümlelerinin Kullanımı

• Tablolar VE KISITLAR

• Diğer Veritabanı Nesneleri

• Kullanıcılar ve Güvenlik

• Oracle 10G Mimarisi

Bu kitapta veritabanı geliştirici ve yöneticilerine ORACLE 10G ile ilgili temel bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. ORACLE 10G’nin kurulumu, yönetimi, güvenliği ve mimarisi gibi konular konuya uzak olanların bile anlayabileceği bir dil ile kaleme alınmıştır.

İleri ve Kurumsal Düzey.NET Uygulamaları - webmstr.net seo yarışması

İleri ve Kurumsal Düzey.NET Uygulamaları

Aykut Taşdelen
376 Sayfa, 19 YTL 1.Baskı


Bu kitap, .NET dil ailesinin programcılardan en çok ilgi gören iki üyesini (Visual Basic .NET, C#) ileri düzeyde incelemektedir. Kitap, daha önceden VB .NET ve C# ile temel düzeyde çalışma yapmış, ancak bilgi seviyelerini daha üst noktalara taşımayı amaçlayan programcılar için hazırlanmıştır. Bu kitabın teması; kurumsal uygulamaların geliştirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan COM+, MSMQ, Multi Thread Programlama, UML ve Visual Source Safe ile büyük projelerde kaynak kod takibi yapmak gibi ileri düzey konulardan oluşmaktadır.

  • Nesne Yönelimli Tasarım
  • Polimorfizm
  • Patern’ler
  • Delegate’ler
  • Event Mekanizması
  • Win32 Mesajlarının Yakalanması
  • Resource Kullanımı
  • Serialization
  • Assembly’ler
  • Konfigürasyon Dosyaları
  • AppDomain’ler
  • Multi Thread Programlama
  • Senkronizasyon Yapıları
  • COM+ ve Enterprice Services
  • MSMQ (Message Queuing)
  • Windows Servisleri
  • Registry Kullanımı
  • FileSystemWatcher
  • Event Logging
  • Performans Sayıcılar
  • IPv6
  • Visual Source Safe
  • ve diğerleri

Aykut TAŞDELEN’in şimdiye kadar “ADO .NET & Veri Tabanı Programlama” üzerine ve konusundaki ilk türkçe kitaplar olma özelliğini taşıyan iki çalışması daha bulunmaktadır ve 2004 yılında uluslararası bir ünvan olan MVP (Most Valuable Professional) ünvanını almıştır.

Temel Özellikleriyle .NET Framework - webmstr.net seo yarışması

Temel Özellikleriyle

.NET Framework

Thuan Tai-H. Q .Lam

392 Sayfa, 25 YTL 1.Baskı


Temel Özellikleriyle .NET Framework, yeni .NET Framework’ün önemli tüm özelliklerini bütün bir şekilde ele alıyor. CLR’dan ASP.NET’e, Windows formlarından XML ve ADO.NET’e, tüm .NET bileşenlerini ele alan kitap, ana .NET dillerini de inceleme altına alıyor: Visual Basic .NET, C# ve Yönetimli C++ (Managed C++). Bunun yanında kitap, bu dillerin önceki versiyonlarını kullanan ve .NET’e geçmek isteyen kullanıcılara da rehberlik ediyor. .NET Framework 1.3 versiyonunu konu alan kitap, adım adım uygulamalarla da desteklenmiş. Kitabın konu listesi şöyle:

  • .NET’e Genel Bakış
  • Common Language Runtime
  • .NET Programcılığı
  • .NET ile Çalışmak
  • Veriler ve XML
  • Web Servisleri
  • ASP.NET
  • Windows Formları
  • .NET ve Mobil Cihazlar

Programlamaya yeni bir soluk getiren ve programlama dillerini bir çatı altında toplamak ve birlikte çalıştırabilmek için geliştirilen .NET Frawework’ü yakından tanımak istiyorsanız bu kitabı mutlaka edinmelisiniz.

JAVA Uygulamaları - webmstr.net seo yarışması

JAVA Uygulamaları

David Flanagan

612 Sayfa 35 YTL 1.Baskı


O'Reilly'nin Java Examples in a Nutshell kitabının çevirisidir.Java Uygulamaları, Java programlama örnekleriyle dolu bir kitaptır. Elinizdeki kitap, Java 1.3 versiyonunu temel almakta ve 164 pratik örnek içermektedir: 18000’in üzerinde, bol açıklamalı, profesyonelce hazırlanmış Java kod satırı. Öreklerde, servlet’ler, JSP, XML, Swing ve Java 2D de dahil olmak üzere 20 Java API’si örneklendirilmektedir. Çok satan Java in a Nutshell kitabının yazarının yazdığı kitap, inceleyip çalıştırabileceğiniz ve istediğiniz gibi değiştirebileceğiniz örnekler ve açıklamalarıyla doludur. En kolay, örneklerle öğreniyorsanız, bu kitap tam size göre.

Bu kitap, aynı yazarın Java in a Nutshell, Java Foundation Classes in a Nutshell ve Java Enterprise in a Nutshell kitaplarını tamamlayacak, bu kitaplarda anlatılan konuları örneklendirecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu kitapta ise, ister programlamaya yeni başlamış, isterse belirli bir mesafe kaydetmiş olun, işinize çokça yarayabilecek uygulamalar bulabileceksiniz. Bu kitapta sadece Java sözdizimi veya metot çağrımlarının detaylı açıklamalarına yer verilmiyor; aynı zamanda, bol açıklamalı, çalışır durumdaki örneklerle Java’da neler yapabileceğiniz gözler önüne seriliyor. Her bir bölümün sonunda programlama uygulamalarına yer verilerek, bölüm içinde geliştirilen uygulamaları daha da geliştirmeniz size ödev olarak veriliyor.

Java Uygulamaları özetle aşağıdakileri içeriyor:

  • Temel Java fonksiyonelliğini ve I/O, kanallar, networking, güvenlik, yansıma, serileştirme dahil temel Java API’lerini örneklendiren uygulamalar.
  • Java’nın grafiksel kullanıcı arabirimini ve grafik özelliklerini kullanan programlar; özellikle de Swing, Java 2D, yazdırma, veri aktarımı, JavaBeans ve applet API’leri.
  • Uzak metot çağrımı (RMI), veritabanı bağlanabilirliği (JDBC), servlet’ler, JavaServer Pages (JSP) ve XML dahil önemli kurumsal Java API’lerini örneklendiren uygulamalar.
  • Bir programlama kavramını veya Java sınıfını kitapta aramanıza ve buna ilişkin örnekleri kolayca bulmanıza yarayan bir uygulama dizini.

164 tam kodlu örnek ve 82 geçerli uygulama…

Java (CD'li) - webmstr.net seo yarışması

Java (CD'li)

Numan Pekgöz

3. Baskı 540 Sayfa, 34 YTL

Tüm platformlarda çalışabilen geniş yelpazede uygulamalar geliştirmek için popüler programlama dili Java için, Numan Pekgöz’ün kaleme aldığı bu kitap, Adım adım ve uygulamalı anlatıma sahip. Kitaptaki tüm konular örneklendirilmiş; toplam 150 örnek. Kitap ile birlikte verilen CD’de ise, tüm bu örnek kodlara ve Java uygulamaları geliştirmek ve bu uygulamaları çalıştırmak için gerekli tüm programlar yer alıyor. Bu kitap ile, Java öğrenmek için gerekebilecek her şey masanıza geliyor.

Bilişim alanında yayınladığı yazıları ve kitaplarıyla tanınan Numan Pekgöz, Amsterdam Computerij Enstitüsü Web Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli kurum ve branşlarda çalıştı. Sayısız projede imzası bulunan yazarımız Amsterdam’da yaşamakta olup, halen Hollanda’nın önde gelen internet firmalarından birinde senior yazılım mühendisi olarak görev yapıyor ve süreli yayınlarda programcılık alanında bölümler hazırlıyor. Daha önce DHTML ve CSS, JavaScript ve JSP kitapları yayınlanan yazarın, dördüncü ve son kitabı Java.

C# - webmstr.net seo yarışması

C#

Sefer Algan

4. Baskı 800 Sayfa, 49 YTL

%100 nesne yönelimli programlama dili C# için temel kılavuz...

.NET platformu için sıfırdan geliştirilen bir dil olan C#, kendinden önce gelen gözde programlama dilleri C, C++ ve Java dillerinin en etkili özelliklerini bünyesinde barındırması yanında, bu dillerin hiç olmadıkları kadar da nesne yönelimli (object oriented) ve kolay öğrenilir bir dil. .NET platformu ile birlikte hızla tanınan ve yayılan C#, profesyonel yazılımcılar için ideal bir çözüm olarak karşımızda.

C#’ın uygulama desteği ise oldukça geniş; konsol uygulamalarından, Windows tabanlı uygulamalara, ASP .NET desteğinden Web servisleri desteğine, Mobil uygulamalardan DLL yazımına kadar birçok konuda C# dili kullanılabilirliği ile öne çıkıyor. Bütün bu konuların yanında Her Yönüyle C#, bellek yönetimi, exception handling, veritabanı yönetimi gibi ileri düzey programlama konularını da her yönüyle irdeliyor.

Sefer Algan’ın kaleme aldığı Her Yönüyle C# ile, .NET’in prensi olarak anılan C# dilini, hızla, kolayca öğrenebilirsiniz. Yalın bir dille yazılan bu kitap, hem programlamaya yeni başlayanlar hem de hangi dille başlayacağına karar veremeyenler için eksiksiz bir kılavuz. Pr

C# ile Veri Tabanı Programlama ve ADO .NET - webmstr.net seo yarışması

C# ile Veri Tabanı Programlama ve ADO .NET

Aykut Taşdelen

448 Sayfa, 28 YTL 1.Baskı

Visual Basic .NET ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET kitabı ile tanıdığımız Aykut Taşdelen, kısa bir süre içinde, ikinci kitabının da raflardaki yerini almasını sağladı: C# ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET. Bu iki kitap ile, Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirmiş durumda; aynı kitabın iki farklı programlama dili ile yazılması…

Visual Basic .NET ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET ve şimdi de C# ile Veritabanı Programlama ve ADO .NET kitapları ile, veritabanı programlama konusunda öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceksiniz. Bu iki kitap ile, Visual Basic .NET ve C# dillerinin karşılaştırmalarını yapmak da mümkün olacak.

C# İLE ASP.NET 2 - webmstr.net seo yarışması

C# İLE ASP.NET 2

Zafer Demirkol

25,00 YTL


Zafer Demirkol’un ASP.NET 2’yi takiben çıkan yeni kitabı C# ile ASP.NET 2, C# programcıları düşünülerek hazırlandı. Yeni kitaptaki kodlar tamamen C# için güncelleştirildi. Bu haliyle farklı programlama dilleriyle çalışanlar iki kitap arasında seçim yapma şansına sahipler. Kısa bir süre önce ASP’nin Microsoft .NET teknolojisi içindeki yeni bir versiyonu ASP.NET ve de bu teknolojinin 2. sürümü ASP.NET 2 kullanıma sunuldu. ASP ile hiç alakanız yoksa bile ASP’ye iyi bir başlangıç yapabileceğiniz şekilde bir içeriğe sahip olan kitap, başlangıç seviyesindeki kullanıcılar da, hali hazırda profesyonel olarak ASP, ASP.NET ile proje geliştirenler de düşünülerek geliştirildi.

• 180 Adet Örnek Uygulama

• 302 Adet Resim ve Şema

• Portal Uygulaması

• ASP.NET 1.x ile Karşılaştırmalı Anlatım

• ASP.NET 2’nin İşleyiş Mantığı

• Nesneye Yönelik Programlama Yapısı

• Master Pages

• ADO.NET 2

• Temalar

• Yeni Kontroller

• Profiller

• Yapılandırma ve Yönetim

• İzleme ve Hata Denetimi

• Web Part’lar

gibi geniş bir içeriğe sahip olan C # ile ASP.NET 2, alanında birçok kitaba imza atmış olan Zafer Demirkol’un kendine özgü, akıcı anlatımı ile okuyucuları ile buluşuyor. Kitap, ASP.NET 2 teknolojisini tanımak ve kavramak
için ideal bir kaynak.

C# ile ASP.NET - webmstr.net seo yarışması

C# ile ASP.NET

Zafer Demirkol

560 Sayfa, 29.75 YTL 2.Baskı

ASP.net günümüzün en önemli web programlama dillerinden biri. Bir programlama tabanı olarak da adlandırabileceğimiz ASP.net, .NET Framework, veritabanı kullanımı, web formları, Visual Basic.NET, ADO.NET, COM, COM+ ve nesneye yönelik olay yönlendirmeli programlama alanlarında yakın gelecekte de yaygın bir biçimde kullanılacak.

Zafer Demirkol’un kaleme aldığı C# ile ASP.net, bu programlama tabanını ince ayrıntılarıyla anlatan ve uygulamaya dönük bir kılavuz. Zafer Demirkol’un internet teknolojileri ve programcılığı üzerine yazdığı kitaplar kısa sürede büyük bir okur kitlesi tarafından benimsendi. Yine Pusula Yayıncılık’tan çıkan ASP ile Web Programcılığı ve Elektronik Ticaret adlı kitabı haftalarca liste başında yer aldı. Son kitabı C# ile ASP.net de zengin uygulama ve örnekleri, akıcı anlatımı ve yardımcı tablolarıyla web programcılarının başucu kitabı olmaya aday.

İŞLEMCİ - webmstr.net seo yarışması

İŞLEMCİ

İşlemcinin Çalışma sürecini, İşlemci türlerini ve aralarındaki farkları söyleme

Mikroişlemci Bilgisayarın Merkezi İşlem birimi olarak çalışan büyük ölçekli ya da çok büyük ölçekli devrelerdir. Mikroişlemci entegre devresi, yazılan programları meydana getiren makine kodlarını yorumlamak ve yerine getirmek için gerekli olan tüm mantıksal devreleri içerir.

Bir mikoişlemci temel olarak iki bölümden oluşur.

Kontrol Birimi: Bilgisayara diğer ünitelerin ne yapması gerektiğini bildiren kısımdır. Böylece bilgisayarı yönlendirerek programda verilen emirlerin eksiksiz olarak yapılamasını, gerekli bilgilerin belleğe yerleştirilip alınmasını ve yapılan işlemlerin kontrolünü sağlar.

Aritmetik-Mantık Birimi (ALU): Tüm mantıksal ve matematiksel işlemlerin yapıldığı kısımdır. Bilgisayarda yapılan dört işlem, üs alma gibi aritmetiksel işlemlerle küçük, büyük , küçük eşit, büyük eşit gibi mantıksal işlemlerde bu bölümün mantık devrelerinde yapılır.

Mikroişlemcinin hızı saniyede yapılan işlem ile ölçülür. Hız ölçü birimi olarak Megahertz (MHZ) kullanılır.

Günümüzde kullanılan mikroişlemciler MOTOROLA, INTEL,AMD ve CYRIX’dir. Bunlardan motorola özel amaçlı bilgisayarlarda kullanılan bir İşlemcidir. Apple’ın çıkardığı POWER PC makinalarında kullanılmaktadır. Masaüstü bilgisayarlarda ise INTEL, AMD ve CYRIX kullanılmaktadır. Bunlardan piyasayı elinde bulunduran ise INTEL’dir. Cyrix çıkardığı birkaç işlemci türünden sonra artık işlemci üretmemeye başlamışlardır. AMD ise şuan INTEL ile büyük bir yarış içerisindedir. Son çıkardığı işlemcilerin bazı testlerde INTEL’i geçtiği olmuştur.

Intel’in çıkardığı işlemciler teknolojik sıralamaya göre 8088,8086, 80286, 80386, 80486, Pentium, Pentium Pro, Pentium MMX, Pentium II, Pentium Celeron ve Pentium III’dür.

8086 mikro işlemci 20 bit ile bellek adresleyebilen 20 bitlik adres yolu kullanan bir mikroişlemcidir. 8086 bir mikroişlemci 1 MB’lık (220) bellek adresleyebilir.

8088 mikro işlemci, 16 bit üzerinden işlem yapan veri yolu 8 bit olan bir mikro işlemcidir.

80286 Mikro işlemci, adres yolu 20 bit iç ve dış veri yolu 16 bit ve 16 MB’a kadar belleği doğrudan adresleyebilirler.

80386 Mikro işlemci, SX ve DX olarak piyasaya sürülen 386 işlemcilerin adres yolu 32 bit olup 4 GB’lık ana bellek adresleyebilir. SX işlemcinin dış veri yolu 16, iç veri yolu 32 bittir. Saat hızı 16-33 Mhz’dir. DX işlemcisinin hem iç hem de dış veri yolu 32 bit saat hızı 33-40 MHZ’dir.

80486 Mikro işlemci, iç ve dış adres yolu 32 bit olup 4 GB adresleyebilen bir mikro işlemcidir. Saat hızları 25 ile 100 Mhz arasında olan çeşitleri vardır. SX modelinde matematik işlemci yoktur. DX ve DX2 modellerinde matematik işlemci olup işlemcinin içinde 4 KB veri ve 4 KB komut önbelleği vardır.

Pentium Mikro işlemci, Intel firmasının 1994 yılında piyasaya sürdüğü 32 bitlik iç 64 bitlik dış veri yolu kullanan, adres yolu 64 bit olan mikro işlemcidir. 8 KB veri 8KB komut olmak üzere toplam 16 KB’lık önbelleği vardır. Saat hızı 66 ile 200 MHz arasında değişmektedir.Pentium işlemcide 3.1 milyon tane transistör vardır.

Pentium Pro mikroişlemcide Pentium işlemciye ek olarak 256 KB’lık bir L2 ön bellek vardır. Bu işlemlerinde ona hız kazandırmıştır. Saat frekansları 166 ile 200 arsında değişmektedir. 5.5 milyon transistör barındırır.

Pentium MMX (MultiMedia eXtension) Eski pentium işlemcilere göre 1.5 kat daha fazla transfer içeren ve pentium işlemcilerle tamamen uyumlu uyum olan işlemcilerdir. Pentium MMX işlemcilerin 166, 200 ve 233 MHZ hızıında çalışan modelleri vardır. Bu işlemci multimedya (çoklu ortam yazılımları, oyunlar, MPEG gibi grafik tabanlı yazılımlar) uygulamaları için özel komutlar içerir. Ayrıca pentiumlar 16 KB olan önbellek miktarı MMX’de 32 KB’a çıkarılmıştır.

Pentium II Pentium pro işlemcisi ile MMX işlemcisinin birleşimi ile 1997 de orta çıkarıldı. 233,266,300,400 ve 450 MHZ saat hızında çalışan işlemcilerdir. Bu işlerin diğerlerinden farkı SEC (single Edge Contact) adı verilen genişleme yuvalarına (slot) takılan bir işlemcidir. İşlemci anakart üzerindeki Slot-1 adı verilen özel yuvaya takılır. Pentium II işlemcilerde 32 KB’lık bir L1 önbellek ve 512 KB’lık L2 önbellek içerir.

Pentium Celeron Pentium II işlemcilerinin pahalı olması nedeniyle çıkarılan Pentium II işlemcinin ucuz sürümüdür. Aralarındaki temel fark 512 L2 önbelleğinin Pentium Celeron işlemcilerde olmamasıydı. Fakat L2 önbelleğinin olmaması büyük performans düşüklüklerine yol açtığından sonraki sürümlerinde 128 KB’lık bir önbellek konuldu.

Pentium III Pentium III’le birlikte 3-D, konuşma tanıma, video ve ses uygulamalarını destekleyen 70 tane komut eklenmiştir. Bununla birlik yeni komut seti SIMD (single Insruction Multiple Data)’ komutlarını desteklemektedir. Bu komutlar bir komut ile çoklu hafıza bölgelerindeki verilerin eş zamanlı olarak düzenlenmesine izin vermektedir. PIII’ler 800 Mhz’e kadar saat hızı sunmaktadır. Pentium III’lerin ilk çıktığında 32 KB’lık L1 512 KB’lık L2 önbellekleri vardı. Fakat 128 KB’lık L1 ve 512 KB’lık L2 önbelleğine sahip AMD’nin Athlon işlemcisi testlerde Pentium III’ü geçince Pentium III işlemcisini yeniledi. Yeni çıkan işlemcisinde L2 önbellek miktarını 256 KB’a düşürdü fakat bu önbellek işlemci ile aynı hızda çalışmakta idi. Bir önceki PIII’de ise L2 önbellek işlemcinin yarı hızında çalışmakta idi.

Pentium IV Yapım Aşamasındadır.

İşlemcilerle ilgili bir yazı hazırladığımız zaman, başlangıç olarak genelde "İşlemci hızları, aldı başını gidiyor." şeklinde başlar. Bu sefer bu cümle ile başlamayalım ne dersiniz?

Yeni bir sistem olşutururken, sistem hızının sadece işlemci hızına bağlı olmadığını uzun zamandır vurguluyoruz. Tamam, işlemci hızı elbette ki önemlidir fakat, 1 GHz'lik bir işlemcili bir sisteme 64 Mb bellek ve 5400 devir dönen bir disk takmak tabii ki saçmalık. Bu sistemin karşısına dikeceğiniz, 7200 devir diske sahip 128 MB bellekli, 600 MHz'lik işlemciye sahip bir bilgisayar, o 64 MB bellekli 1 GHz'lik işlemciye sahip bilgisayardan kat kat daha hızlı çalışır.

Biliyorsunuz, son zamanlarda overclocking olayı ciddi seviyede arttı ve hemen hemen her kullanıcı, kendi sisteminde kullandığı "bazı" parçaları overclock ederek, daha fazla performans elde etmeye çalışıyor. Bu konuya yeni olanlar için "Overclock" kavramını kısaca özetlemek, sanırım, yerinde bir davranış olacaktır.

Overclock, "Bir parçayı sahip olduğu hızdan daha yüksek hızlarda çalışmaya zorlamak" şeklinde özetlenebilecek bir kavram. Örnek mi? Mesela, ben elimde bulunan 600 MHz'lik işlemcimi, birazcık kurcalayarak 650 MHz'de çalıştırdım. İşte bu overclock işlemi. Ekran Kartımın bellekleri 166 MHz'de çalışıyor. Ama ben bunları, birazcık ayar ile 200 MHz'de kullanıyorum. İşte bu overclock işlemi. Overclock lafı, İngilizce bir kelime olduğundan, birazcık bizlere ters geliyor. Ama "Overclock" lafına karşılık gelen doğru düzgün bir Türkçe kelime benim aklıma gelmiyor.

Overclocking, Ama Neden?

Yazının giriş bölümünde birazcık laf çıtlattık. Eğer sistem alt yapsı zaten güçlü ise neden overclock işlemine ihtiyaç duyalım? Ya da overclock işlemi ile ne kadar performans artışı elde edebileceğim? gibi bin bir türlü soru akla geliyor.

Öncelikle, kullanıcıları overclock işlemini, performans artışı elde etmek için yapıyorlar. Esas amaç bu. Ama etrafınıza dikkatlice baktığınıza bir kaç ilginç noktaya rastlayacaksınız. "Yaramaz" olarak nitelendirdiğimiz kullanıcı kesimini ilk başta hedef olarak alalım. Bu arkadaşların bir çoğu, işlemcilerini tam anlamıyla kullanmadığı halde overclock olayına girişiyorlar. Mesela, günlük olarak her sabah bilgisayarını açan, internete bağlanan, maillerini kontrol eden, haber okuyan birisi için overclocking işlemi gereksizdir. Zaten işlemcini tam gücüyle kullanmıyorsun. Ne gerek var şimdi overclock işlemine? Bu tür bir sistemde, diskin hızlı olması ve bellek miktarının yüksek olması tercih sebebidir. Şimdi, bu kullanıcının neden overclock işlemine giriştiğine bakalım. Mesela, bu arkadaş, 600 MHz'lik işlemcisini overclock ederek 800 MHz'de çalışıtırıyor.

Birincisi, bu adam 600 MHz'lik işlemciyi, 800 MHz'lik işlemciden 50$ ucuza almış olsun. İşlemcisini 800 MHz'e getirerek, 50$ ucuza 800 MHz'lik işlemci almış olmak istemesi. İkincisi ise, psikolojik bir şey. Arkadaşlarına, benim 600 MHz'lik işlemcim var yerine, 800 MHz'lik işlemcim var demek daha övünç verici bir şey olsa gerek? Daha yüksek hızlara ulaşmak isteği...

Şimdi, temas etmek istediğim konuya geçelim.

Zaten, işlemcinizi tam anlamıyla zorlayan birisi değilseniz, overclock işlemine hiç girişmeyin bile. Ama, sabah akşam oyun oynuyorum, animasyon ve resimlerle bol bol uğraşıyorum, DVD izliyorum, DivX gibi encoding işlemleri yaparak zaten bilgisayarın canını okuyan işlemler yapıyorum derseniz, overclock yapın. Overclock ile esas olan amaç nedir? Daha fazla performans artışı elde etmek. Eğer işlemcinizi sonuna kadar kullanmayan birisi değilseniz, overclock ile esas amaç olan performans artışını hissetmeyeceksiniz. Boşu boşuna riske gireceksiniz. Ama, bilgisayarı sabah akşam render işlemine bırakan birisiyseniz, render işleminin toplamda 10 dakika kısa sürmesi bile oldukça önemliyse, ki oldukça önemlidir, overclock olayına girişmeniz mantıklı.

Dolayısı ile, uzun lafın kısası, overclock işlemini, gerekiyorsa yapın. Burada bir önemli noktayı belirtmeden geçmeyelim. Performans artışı esas amaç ama %2-3'lük farkları hissetmek zor. Eğer overclock işlemi ile sonuçta elinize en az %5-10'luk performans artışı geçiyorsa, overclocking işlemi mantıklıdır.

Intel İşlemcilerde Overclock Olayı Tamam ama AMD İşlemcilerde Durum Ne Vaziyettedir?

Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde yayınladığımız "AMD Duron ile Intel Celeron Karşı Karşıya" adlı yazımızda, AMD'nin performans bakımından oldukça önde olduğunu vurgulamıştık. Yazımızjn sonlarına doğru, AMD'nin Overclock potansiyelinde de, rakibi olan Intel'i geçtiğinden bahsetmiştik. Ama nasıl? Anlatalım.

Biliyorsunuz, işlemciler hızını belirlerken iki parametre vardır. Bunlar:
- Sistem veriyolu hızı (FSB)
- İşlemci çarpanı

Bu iki değer, işlemcinin hızını belirliyor. Bu iki değerin çarpımı, bizze işlemcinin hızını veriyor. Örneğin:
İşlemcinin sistem veriyolu hızı 100 MHz olsun. Çarpanı ise 8 olsun: 100x8= 800 MHz. Bu işlemcinin hızı. Olayı anladınız sanırım.

Günümüzdeki işlemcilerin hepsinin çarpanı kilitli olarak geliyor. Yani P-III 800'ün çarpanı 8 ve bunu kesinlikle değiştiremiyorsunuz. Örneğin, 100 MHz'lik P-III 800 işlemciyi overclock etmek istediğinizde, yapacağınız tek yol var: Çarpan nasıl olsa kilitli, işlemci hızını arttırmak için FSB hızıyla oynamak gerekiyor. Normalde, çarpanı arttırmak, overclocking işlemi açısından daha sağlıklı. FSB hızını arttırdığınızda, bellek hızı, AGP hızı gibi kavramların hızı da değiştiğinden pür dikkat etmek gerekiyor. Yani işten tam anlamayan bir kullanıcı, böyle bir olayın içine girse, kafası allak bullak olacak.

Güncel AMD işlemcilerinin de çarpanı kilitli olarak geliyor. Ama AMD, bize bu konuda açık bir nokta bırakmış. İşlemci çarpanını, bir kaç ufak müdahele ile kırabilmemiz mümkün. Böylece işlemci çarpanı serbest kalıyor ve işlemcinin *izin* verdiği maksimum hıza kadar çıkabilmemiz daha kolay oluyor. Örneğin, Duron 600 MHZ işlemcisinin değerleri 6x100 iken, 800 MHz'de (8x100) hiç sorun olmadan çalıştırabilmeniz mümkün. Bunun ayrıntısına gireceğiz birazdan, ben sadece örnek vermek istedim.

Peki ya çarpanı kırmazsak? AMD işlemcileri bildiğiniz gibi EV6 sistem yolu sistemiyle çalışıyor. Yani, normalde 100 MHz olan FSB hızı, AMD işlemcileri tarafından 200 MHz olarak kullanılıyor. Bu olay, DDR belleklerden alışık olduğumuz, bir saat darbesinin hem yükselen hem de alçan taraflarından veri okunabilmesiyle mümkün oluyor. Böylece, 100 MHz olan hız, efektif olarak 200 MHz olarak kullanılıyor. Şimdi vurgulamak istediğimiz noktaya gelelim. Piyasada, - Türkiye için - şu anda AMD işlemcileri kullanabileceğiz çok az sayıda KT133 çipsetli anakartlar var. KT133 çipsetli anakartlar ile, işemcinizi overclock etmek istediğinizde 110 MHz FSB'den sonra stabilite sorunları başlıyor. VIA, yeni çıkardığı KT133A çipseti ile 140 MHz'e kadar sorunsuz çıkabiliyorsunuz ama bu çipseti taşıyan boardların henüz Tükiyeye gelmediğini ve gelmesinin de uzun zaman aldığını düşünürseniz, AMD işlemciler ile kullanabileceğimiz anakartlar KT133 çipsetli olmak zorunda. Ve, - esas temas etmek istediğimiz nokta - AMD işlemciniz var ise ve gerçekten işlemcinizi overclock etmek istiyorsanız, işlemci çarpan kilidini kırmanız gerkiyor. Aksi takdirde, overclock işleminin çok zor olacağını belirtmek gerekiyor. Mesela, normal 6x100=600 MHz'de çalışan AMD Duron işlemcimizin çarpanını kırmazsak, KT133 çipsetli anakartta alabileceğimiz maksimum değer yaklaşık 110x6= 660 MHz olur, ki uğraşmaya değmez.

Önemli NOT: AMD işlemcilerin çarpanı normalde kilitli olarak geldiğinden, ilk başlarda AMD işlemcilerin çarpanını değiştirebilen anakartlar üretilmemişti. Fakat, daha sonralardan anakart üreticileri, AMD işlemcilerin çarpanını değiştirebilme yeteneği olan anakartlarını üretti. Bu sayede, eğer sahip olduğunuz Soket-A yapıdaki AMD işlemcinizin çarpanını kırdığınızda, anakart üzerinden bu çarpanı değiştirebiliyorsunuz. Bu özelliğie sahip olmayan anakartlarda ise, işlemcinin çarpanını kırsanız bile işlemci normal hızında çalışmaya devam ediyor.

AMD İşlemcilerde Çarpanı Kırma İşlemi

Birazcıkta teorik bilgi verirsek sanırım iyi olacak. AMD işlemcilerde, işlemcinin çarpanının belirlenebilmesi için, iki farklı sinyal kullanılıyor. Bunlardan birincisi, 4 bit'lik sinyal olan FID, çarpanı anakart çipsetine; bir diğer 4 bit'lik sinyal olan BP_FID ile de işlemci çerkirdeğine çarpan bilgisi gönderiliyor. Dolayısı ile, bilgisayar açıldıktan sonra olacak olayları az çok kestirmek mümkün. Bilgisayar açıldığı anda, BIOS'a çarpan bilgilerini "FID" verirken, işlemci çekirdeğine de BP_FID veriyor. Dolayısı ile, eğer farklı farklı değerler iletilirse, senkronizasyon sorunu olacağından işlemci çalışmayacaktır.

Bir diğer önemli nokta ise, bu sinyallerin işlemci üzerinde bulunan bir kaç köprü ile kontrol ediliyor olması. Bu köprülerden bizim için lazım olan L1 köprüsü. L1 köprüsündeki ayaklıkları birleştirerek, çarpanın kırılmasını ve çarpanın anakart tarafından ayarlanabilir duruma gelmesini sağlıyoruz. Çarpan ayarına imkan tanımayan anakartlarda ise, işlemci bilgileri işlemci çekirdeğinden okunmaya devam ediyor. Peki, bu sinyalleri kontrol eden köprüler neden işlemci içerisine değil de, işlemci dışına konuldu? AMD, bu konuda bir açıklama getiriyor ve eğer bu ayaklıkları işlemci çekirdeği içine alırsak, maliyet çok yükseliyor diyor. Ne kadar doğru bilemeyiz elbette.

Soket-A yapıdaki AMD işlemciler ilk çıktıklarında, çarpan kilitsiz olarak geliyordu. Çarpan kilitsiz olarak gelen Soket-A yapıdaki AMD işlemcimizin üzerindeki L1 köprüsüne bakalım:

Şimdi ise, çarpanı kilitli olarak gelen Soket-A yapıdaki AMD işlemcimize bakalım:

L1 köprüsündeki atkılar, sanırım bir laser ile bir birine temas ettirilmesi engellenmiş. Dolayısı ile, kilidi açmak için bu ayakları tekrar birleştirmek yeterli olacak. Ama nasıl?

L1 Ayaklarını Nasıl Birleştiririm?

Bu işin meraklısı, zaten bizden önce yabancı test sitelerine gidip bu konuyla ilgili yazıları okumuşlardır ve nelerin gerektiğini az çok biliyorlardır. Biz bu ayaklıkları birleştirme metodlarını tartışalım.

Ayaklıkları birleştirmek için, 2-3 metod bulunuyor. Bunlar:

- Lehimleme
- İletken Kalem ile birleştirme
- Kurşun Kalem ile birleştirme

Lehimleme metodunu hemen es geçiyorum. Çünkü uygulaması oldukça zor, tehlikeli ve işlemcinizi garanti dışı bırakan bir olay.

Geriye iki yöntem kalıyor. Elektronikçi arkadaşlar bilirler, bir PCB üzerinde iletken yollarda kopukluk olursa, Conductive Pen (Gümüş tabanlı İletken Kalem) ile bu kopuklukları düzeltebiliyorlardı. Her ne kadar telaffuz etmesi kolay olsa da, ülkemizde çok zor bulabileceğiniz aletlerden. Bir kaç arkadaş, bu kalemlerden gördüğünü söylemişti ama ben halen Türkiye'den gümüş tabanlı iletken yol yapıcı kalem alan birisini görmedim.

Bizim üzerinde duracağımız metod, "Kurşun Kalem" metodu. Bu metodun üzerinde durmamızın sebebi, gereken malzemenin bulunabilmesinin oldukça kolay olması, hata olsa bile düzeltilebilir olması.

Kurşun Kalem Metodu için Gerekli Malzemeler

- 0.5 mm HB uca sahip kalem
- Çok yumuşak silgi (Dağılabilen dilgilerden olması lazım) (Hata olursa)
- Selebant

Kalem ile çizme işine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bir kaç şey var. Kurşun Kalem ile L1 ayaklarını çizerken, ayakların birbirine temas etmemesi gerekiyor:


Olması gereken bu.

Yukarıda, L1 köprülerini doğru şekilde nasıl birleştirilmesi gerektiğini, kendi çizdiğim resim ile gösterdim.

Aşağıda ise, yapılacak muhtemel bir hatanın resmini gösteriyorum:


Olmadı!

Evet, olmadı. Silgi, burada işimize yarıyor. Hata yapmam demeyin. Çünkü bu ayaklılar, görüldüğünden çok daha ufak. Kurşun kalem ile "karalama" işlemini yaparken pür dikkat etmek lazım. Aşağıda, "Kurşun Kalem Metoduyla" başarıyla karalanmış L1 köprüsünü görüyorsunuz.

Kurşun kalem nasıl oluyorda iletken oluyor derseniz, içinde grafit olduğunu söylersek sanırım itirazınız kalmaz.

Bu metodun en kötü tarafı, uzun ömürlü olmayışı. Çünkü,bildiğiniz gibi kurşun kalem ile karaladınız yerler kolayca silinebilir. Yaptığımız işlemin uzun ömürlü olması için, ufak ve ince bir selebant parçasını, L1 köprüsünü üzerine yapıştırın. İşlem bitmiştir.

Olay bu kadar. Eliniz kurşun kalem tutmayı biliyorsa, kilidi kırabilirsiniz demektir. Ama biraz dikkatli olmak lazım.

Overclocking Analizleri

Tabii, çarpan kırmayı anlatarak sizleri yarı yolda bırakmak olmaz. Kendi kullandığım Duron 600 ile yaşadığım overclock deneyimlerini, çıktığım maksimum stabil hızları, overclock ile elde ettiğim performans kazancını ve dikkat edilmesi gerek hususları size aktarmaya çalışayım.

Test Sistemi

- Abit KT7A-RAID (BIOS Ver.: WW)
- Duron 600 (AKBA0032XPBW)
- 128 MB Kingston PC133 SDRAM
- Quantum FireBall AS - 20 GB, 7200 rpm
- Leadtek Geforce2MX
- Samsung 8X DVD (SD-608)
- Elan Vital Bakır Alaşımlı Fan


- Windows2000 SP1
- DirectX 8.0
- Detonator 6.18
- VIA AGP 4.04 AGP Sürücüsü
- Quake 3 Arena
- Winbench 99 Ver. 1.0
- Winstone 99 Ver. 1.3

Kendime Duron 600 işlemci aldıktan sonra, bir arkadaşa da Duron 600 işlemci aldık. Benim işlemci biraz voltaj iteklemesi ile 1 GHz'de sorunsuz çalışırken, arkadaşa aldığımız işlemci ile şu anda 850 MHz'in (8.5x100) üzerine çıkamıyoruz. Fakat ben bu hıza, işlemciyi ilk aldığım gün çıkmadım.

İşlemciyi ilk aldığımda, 900 MHz'de bile stabilite sorunları oluyordu. Ben de bu işlemciyi yaklaşık 1 ay boyunca normal kendi hızında çalıştırdım. Daha sonraki denemelerimde, artık 950 MHz'de bile boot etmeyen işlemci, 1 GHz'de sorunsuz çalışıyordu. İşlemciyi kullandıkça açtık mı ne?

Bu konuda başka bir örnek vereyim. Yine bir arkadaşta, Celeron 500 + Asus P3V4X'den oluşan bir sistem var. Sistemi arkadaşa ilk aldığımız ay, FSB hızını 75 MHz'e bile çıkartamıyoruduk. BIOS ekranında kilitleniyordu sistem. Sistemde hiç bir parça değişikliği yapmadan, bu sistem 1 ay süreyle normal hızına kullanıldı. Sonra bir kaç deneme yapalım dediğimizde, işlemci artık 83 MHz'de çok stabil çalışmaya başladı.

Demek istediğim, biraz saçma gelebilir ama, aldığınız işlemci hemen ilk başta tam potansiyeliyle overclock olmayabilir. 1-2 hafta işlemciyi biraz kullandıktan sonra tekrar deneme yapmakta fayda var diye düşünüyorum.

Her neyse, esas konumuza geçelim: Duron ile Overclock işlemleri. Şunu belirtmeliyim ki, alacağınız Duron 600 işlemci ( eğer bulabilirseniz ), 850 MHz'e kadar sorunsuz. Ondan sonrası, işlemcinin overclock potansiyeline bağlı. Unutmayın, her işlemcinin overclock potansiyeli aynı değil. Yani, ben 32. hafta üretimi olan Duron 600 işlemciyi 1 GHz'de sorunsuz çalıştırabiliyorum ama, her 32. hafta üretimi olan Duron 600 işlemciler veya her Duron 600 işlemci, 1 GHz'de çalışacak diye bir kaide yok. Şans, şans, şans.. Tabii ben konuda biraz şanslıyım. İlk başta, sahip olduğum Celeron 300A işlemcim, 512 MHz 'de (112x4.5); Celeron 366 işlemcim 550 MHz'de (100x5.5) çok uzun süreler sorunsuz çalışmıştı. Daha sonra AMD'ye geçtim işte.

Peki, bu saatten sonra Duron 600 işlemci bulabilecek miyiz? Hayır. Çok zor. Biliyorsunuz, sizlere daha önce AMD'nin Türkiyede ki durumundan bahsettim. Duron 700, Duron 750, Duron 800 işlemcilerini ise bulmanız mümkün. Bu işlemcileri nereden alacağınızı bilmiyorsanız, bana mail atın. Size yardımcı olmaya çalışırım. Peki, bu alacağımız 700 - 750 - 800 MHz hızındaki Duron işlemciler tahmini overclock potansiyelleri ne olur? Bir tablo ile bunu gösterelim:

Sorunsuz olarak çıkabileceğiniz tahmini MHz aralığı
Duron 600
800-1000 MHz
Duron 700
850-1000 MHz
Duron 750
850-1000 MHz
Duron 800
950-1100 MHz

Unutmayın, bunlar tahmini değerler. Yukarıda belirttiğimiz en düşük değerlere zaten çıkarsınız, o sorun olmayacaktır. Fakat belirttiğimiz aralıklarda çalışma şansı, işlemcinin hangi haftada üretildiğine, çıktığı fabrikaya bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Overclock Yaparken Dikkat Edilmesi Gerek Noktalar

Overclock olayına biraz yatkın olanlar, overclock işleminin adım adım yapılması gerektiğini bilir. Overclock işleminde, sadece hızı arttırmak yeterli değil. Hız arttıkça, işlemci daha fazla gerilime ihtiyaç duyacağında, işlemci voltajını arttırmak gerekiyor. Aynı şekilde, anakartın giriş/çıkış voltajını da buna bağlı olarak arttırmak gerekiyor. Mesela, Duron 600 işlemcimi, 750 MHz'e kadar voltaj arttırımı gerektirmeden çıkartabiliyorum. 850 MHz'de ise, normalde 1,6V olan işlemci voltajını, 1,75V'a çekerek stabiliteyi sağlıyorum. Aksi takdirde kilitlenmeler, stabilite bozuklukları baş gösteriyor. Ve yine örnek verecek olursam, Duron 600 işlemcimi, 1 GHz'e yükselttiğimde, stabiliteyi sağlamak için işlemci voltajını 1,85V, I/O Voltaj'ını da 3,4'dan 3,6V'a çıkarmam gerekti.

Overclock yapmadan önce belirlemeniz gereken şeyler şunlar:

- Çarpanını kırdığım işlemcinin çarpanını BIOs'dan mı yoksa anakart üzerinde ki Dip_Switchiler mi ayarlanıyor?
- İşlemci voltajı nereden ayarlanıyor?

Bunları belirledikten sonra işimize koyulabiliriz. Ben de Soket-A yapıda iki tane anakart bulunuyor: FIC AZ11E ve Abit KT7A-RAID.

Her iki anakartta, işlemcinin çarpanını kırdığınız takdirde, işlemci çarpanını ve voltaını değiştirmenize olanak tanıyor. FIC AZ11E, bu işlemleri anakart üzerinde bulunan Dip_Switch'ler ile bu işi yaparken, Abit KT7A-RAID ile bu işlemlerin hepsini BIOS'dan yapıyoruz.

Evet, herşey step-by-step. Mesela, Dip_Switch'ler ile yapacaksak, elimize anakart kitapçığını alarak, voltaja hiç elleşmeden, çarpanı değiştiriyorsunuz. Hemen en yüksek değerlere çıkmayın. İşlemcinin sahip olduğu overclock potansiyelini bilmiyoruz çünkü.

Mesela, Duron 600 'ün normalde 6 olan çarpanını ilk olarak 7.5'e getirerek deneme yapın. Dediğim gibi, ilk başta voltaja elleşmeyin. Baktınız sistem 1-2 saat yoğun kullanımdan sonra stabil, bir üst seviyeye geçin. Çarpanı bu sefer 8x yapın. Baktınız sistem voltaj arttırmasız yine oldukça stabil, bir üst seviyeye geçiyoruz. 8.5X çarpanına geçtik. Sistem açıldı. Windows'a girdi. Fakat, oyunlarda kilitlenme oldu. Bu, biraz voltaj iteklemesinin gerektiğinin göstergesi.

Voltaj iteklemesi gerektiği takdirde, işlemci voltajını hemen en üst seviyeye çıkartmayın. Bunu da adım adım yapacaksınız. Dedik ya, 850 MHz'de voltaj iteklemesine ihtiyacınız oldu, normalde 1.6V olan voltajı 1.7V'a çıkarın. Baktınız sistem stabil oldu, bu seviyede kalsın. Ama yine sorun varsa, bu sefer 1.75V yapın. Stabil olduysa, okeydir.

Sanırım mantaliteyi anladınız. Adım adım yapılmalı herşey. Bu sayede çıkabileceğiniz maksimum hızı en sağlıklı bir şekilde tespit edebilmek mümkün.

İşin En Önemli Kısmı: İşlemci Soğutması

Olayın en can alıcı noktasına geldik. Sadece overclock yapıyoruz diye, iyi bir soğutma edinmemiz gerekmiyor. AMD işlemciler, sahip oldukları transistor sayısından dolayı, rakibi olan Intel işlemcilerden çok daha fazla ısınıyorlar. Örneğin, Duron 600 işlemcisinin ısınma oranı, Intel P-III 733 ile aynı seviyede.

Overclock edenlere bir sonraki paragrafta sesleneceğiz ama şimdi efendi kullanıcılara biraz nasihat verelim. AMD tabanlı bir sistem alacaksanız eğer, kesinlikle işlemci soğutucusuna fazladan 10-15$ vermek gerekiyor. Piyasada bulunan 2-3$'lık fanlar ile AMD işlemcileri soğutmanın mümkün OLMADIĞINI bilmelisiniz.

Overclock yapacak arkadaşlara gelelim. Yukarıda söylediklerimizi sizler için de geçerli. Overclock sever arkadaşların, AMD işlemcileri için seçmesi gereken fanlarda dikkat etmesi gereken nokta, o fan'ın yapıldığı iletken maddenin cinsi ve fanın dönüş hızı. Her maddenin ısı emme miktarı aynı değildir. Piyasada bulabileceğiniz bir çok fan Aliminyum alaşımlı. Fakat, AMD için önerilen fanlar bakır alaşımlı olmalı. Bu şekilde, işlemci çekirdeğindeki ısı tam anlamıyla emilebilecek ve sıcaklık tam anlamıyla absorbe edilebilecektir.

Ülkemizde bakır alaşımlı fan olarak, Çizgi Elektronik'in getirdiği Elan Vital fanlar bulunmakta. Bunun haricinde ülkemizde, AMD işlemciler için önerilen fanların azlığını bir yana bırakırsak, Cooler Master'ın AMD Duron-ThunderBird fanları dikkat çekici. CoolerMAster'ın Türkiyede bulabileceğiniz 6H51 modeli, oldukça etkili bir fan. Tavsiye edebilirim. Ama Elan Vital fan'lar, Bakır alaşımlı olmasının verdiği avantaj ile, daha etkili bir soğutma sağlıyor. Bu saydığım fan modellerinin üzerinde yaklaşık 5000-5500 devir dönen fanlar bulunuyor. Bu da önemli.


Elan Vital Bakır Alaşımlı Fan'ın üstten görünüşü

Elan Vital Bakır Alaşımlı Fan'ın yandan görünüşü

AMD işlemcileriniz için güzel fanları, http://www.mavibilgisayar.com/ adresinden bulabilirsiniz. MaviBilgisayar'dan, son zamanlarda oldukça ünlü olan ORB türü fanlardan da bulabilmeniz mümkün. Bu fanın incelemesini yakında siteye koymayı düşünüyoruz.


Chrome ORB

Demek istediğim, overclock işine girişmeden önce, mantıklı bir soğutucu almanız gerekiyor. Ben kendi sistemimde, Çizgi Elektronik tarafından sağlanan Elan Vital Bakır Alaşımlı fan'ıkullanıyorum ve size şiddetle tavsiye ederim.

Olay, iyi bir soğutucu edinmekle de bitmiyor. Aldığımız ısı emici+ fan ikilisinin iyi bir soğutma sağlayabilmesi için, çekirdek üzerindeki ısı tam oalrak emilmeli. Fakat, ısı emicilerin alt yüzeyi, çekirdek üzerine tam temas ediyor gibi gözüksede, arada kala boşluklar sayesinde etkin bir soğutma sağlanmıyor. "Isı İletici pasta", "Thermal Gres" diye ifade ettiğimiz bazı katısıvı kıvamındaki pastalar, ısnın tam emilmesinden yardımcı oluyor. Elektronikçilerde bu dediğim maddeyi bulmanız zor olmaz. Ama bu maddenin hangi maddeden yapıldığı önemli. Bizim işimize yarayan iki madde bulunuyor. Silikon ve Gümüş. Gümüş daha iyi iletkendir. Silikon tabanlı olursa da olur.


Isı iletici Pastayı, işlemci çekirdeği boyutunda ve
ince bir tabaka halinde sürmek gerekir.

Soğutma sorununu da hallettik. Şimdi sıra testlerde!

Performans Sonuçları

AMD Duron 600 MHz işlemcimizi, ilk başta normal hızında test ettik. Daha sonra işlemcimizi 800, 850, 900, 950, 980, 1000 MHz gibi değişik hızlara overclock ederek, darklı test programları ile performanslarını ölçtük.

Sizlere daha önce, KT133 çipsetli anakartlar ile çıkılabilecek maksimum stabil FSB hızının 110 MHz olduğundan bahsetmiştim. Benim elimde, KT133 çipsetini geliştirilmiş versiyonu olan KT133A çipsetli anakart olduğu için, FSB hızını 140 MHz'e kadar sorunsuz arttırabildim. Gerekli yorumları zaten performans sonuçlarının arasında yaptığımdan, bu bölümü uzatmak gereksiz.

Winbench99 benchmark programı içinde entegre olarak gelen bir modül olan CPU Mark testi ile, tam sayı performansı ile veri transfer hızını ölçüyor. Bu test, işlemci FSB hızına genelde daha çok bağlı olduğu için, 7,5x133 çarpanları ile çalışan 1 GHz'lik işlemcimizin CPU Mark 99 puanı, 10x100 çarpanı ile çalışan 1 GHz'lik işlemcimizden daha fazla.

Bu testimiz ile, işlemcilerin matematiksel hesaplamalarının performanslarını ölçüyoruz. FSB hızı önemli değil gördüğünüz üzere. Önemli olan işlemcinin kaç MHz'de çalışıyor olması.

Şimdi ise gerçek hayatta nasıl bir performans artışı elde ettiğimize bakalım:

Business Winstone 99 ile, işlemcilerimizi overclock ettiğimizde, günlük hayatta kullandığımız yazılımlar ile performansı ölçüyor. İşlemcini kaç MHz'de çalıştığının yanı sıra FSB hızı, belleklerin çalışma hızı performansa etki eden önemli faktörlerden. Zaten bu da açık olarak gözüküyor.

Şimdi ise oyun performansımıza bakıyoruz. Quake3 Arena ile yaptığımız testleri 640x480x16 çözünürlükte yaptık. Bu şekilde ekran kartının performansta bir darboğaz yaratmasını engelleyerek, işlemcilerin tam performanslarını ortaya koymasını sağladık.

Bellek performansı yani dolaylı yoldan FSB hızı, performansı etkileyen en önemli faktörler. Örneğin, 133 MHz (266 MHz DDR) FSB ile çalışan Duron 800 MHz işlemcimiz, 100 MHz FSB ile çalışan Duron 950 işlemcimizin performansına yakın bir performans suunuyor. Fakat, şu anda Türkiyede sadece KT133 çipsetli anakart bulabileceğimizden, bizim denediğimiz 110 MHz FSB yüksek hızlardaki denemelere pek kulak asmayın.

Performans Artış Oranları

Evet, işlemcimizi 1 GHz'e kadar çıkartabildik. Ama elde ettiğimiz performas artışı ne düzeyde oldu? Şimdi bu oranlara bir bakalım.

CPU Mark 99
FPU Mark
Winstone 99
Q3 Arena
Duron 600 --> 800 (100x8)
%27
%33
%9
%12
Duron 600 --> 800 (133x6)
%32
%33
%11
%21
Duron 600 --> 850 (100x8,5)
%34
%41
%9
%13
Duron 600 --> 900 (100x9)
%34
%50
%11
%18
Duron 600 --> 950 (100x9,5)
%45
%58
%14
%23
Duron 600 --> 980 (140x7)
%56
%63
%20
%34
Duron 600 --> 1000 (133x7,5)
%55
%66
%18
%28
Duron 600 --> 1000 (100x10)
%49
%66
%16
%24

Yukarıdaki tabloda, performans artış oranlarını görüyorsunuz. Performans olarak baktığımızda, 980 MHz (140x7) seçeneğinin en mantıklı olduğunu anlamak zor değil. Fakat, her bellek 140 MHz FSB hızını kaldırmaz ve KT133 çipsetli anakartlar ile 140 MHz'e çıkmaz hayal ürünü olacağından, bu seçeneği çoğu kullancı es geçebilir. Ama KT133A çipsetli anakart bulurum derseniz, ayrı mesele.

Son Söz

Farkındayım, oldukça uzun bir yazı oldu. Fakat, bu konu hakkkında Türkçe birkaynak olmadığından böyle bir işe soyunmak gerekiyordu.

Hemen hemen her yazının sonunda söylüyorum. Bu yazı aslında çok daha önceleri hazırlanabilirdi. Fakat, bizim sevgili distributorlerin zamanında ürün göndermemesi; daha doğrusu ürün inceleme için ürün göndermekten çekinmeleri, bizleri zora sokuyor ve sizlere bir şey sunamıyoruz. Her neyse, belki zamanı geldiğinde sizlere artık bu konulardan dolayı şikayette bulunmayız. Ama, bu zamanın gelmesine inanın daha çok var.

AMD Duron ve ThunderBird işlemcileri ile Overclock konusu en çok merak edilen konular arasındaydı. Duron, ucuz fiyatı ve mükemmel performansıyla, AMD işlemci alacakların gönlünü çeldi. Duron işlemcisinin overclock işlemine, abisi olan ThunderBird'den daha yatkın olması, bizi böyle bir yazının hazırlığına itti ve sonuçta Duron 600 ile yaşadığımız Overclock deneyimlerini sizlere anlatan bir yazı hazırladık.