Özel sektörün en iddialı hava sanayii üreticilerinden Kalekalıp, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın F135 motoruna parça ve alt sistem imalatı için 150 milyon dolarlık bir anlaşmaya daha imza attı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Kalekalıp bunları devlet desteği olmadan başarıyor" dedi.
TÜRKİYE’nin müttefiki ABD ve Kanada dahil 9 ülkenin gelecekte ’Müşterek Taarruz Uçağı’ olacak F-35’lerin motor parçaları ve alt sistemlerinde Kalekalıp’ın rolü büyüdü. Dün Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de katıldığı bir törenle F-35 Savaş Uçağı’nın F135 motorunun yapımcısı Pratt&Whitnel ile Kale Kalıp Makina ve Kalıp Sanayi A.Ş. (Kalekalıp) arasında 150 milyon dolarlık bir üretim anlaşması daha imzalandı.
Pratt&Whitney JSF (Joint Strike Fighter) F135 Program Başkanı Bill Gostic ile Kale Grubu Teknik ve Kimya Grup Başkanı Osman Okyay’ın imzaladığı anlaşmaya göre, Kalekalıp, daha önce bu projede üstlendiği üretimlere ek olarak motor eksoz kanatçıkları ve takat artırıcı flap üretimi yapacak. Törende bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Kalekalıp bunları devlet desteği olmadan başarıyor. Buralara kendi gücüyle gelmeyi başardı. Bu anlamda uluslararası işadamlarımızın başarılarına örnek oldu" dedi. JSF Projesi’nin Türkiye için çok kritik olduğunu belirten Bakan Gönül, bu projede üretim safhasında önemli roller almakta kararlı olduklarını belirtti.
5 MİLYAR DOLARLIK İŞ ALIRIZ:
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, JSF projesinde Türkiye’nin şu ana kadar 1.5 milyar dolarlık üretim anlaşması imzaladığını, 1.5 milyar dolarlıkta taahhüt bulunduğunu söyledi ve "Hedefimiz bu projeden 5 milyar dolarlık iş payı almak. Bu bir takım oyunu ve biz devlet olarak üzerimize düşeni biliyoruz. Ancak şirketlerimizin de bu işleri alabilecek güçte ve özellikte olması çok önemli" dedi.
KALEKALIP ÇOK YETENEKLİ:
Pratt&Whitney JSF F135 Program Başkanı Bill Gostic ise Kalekalıp ile yeni bir üretim aşamasına geldiklerini belirtti ve şöyle konuştu: "Bu F-35 parçalarını üretmek için yeni bir anlaşma. Kalekalıp’ı seçtik. Çünkü Kalekalıp zamanında, istenen standartta ve maliyetlerde türetip teslim ediyor. Bizim şu ana kadar F135 motor için imzaladığımız tedarik anlaşmaları tutarı 250 milyon doları buldu. Kalekalıp artık F135 motorunun ortağıdır ve bu motoru birlikte üretiyoruz."
EN GELİŞMİŞ JETTEYİZ:
Kale Grubu Teknik ve Kimya Grup Başkanı Osman Okyay da "F135 motorları dünyanın en gelişmiş jet motorlarıdır ve Kalekalıp olarak böyle bir motorda üretici olmak için çok çalıştık. Bunu başarmak ülkemiz adına gurur verici" dedi. Okyay, Kale Grubu olarak yüksek teknolojiye yatırıma yöneldiklerini ve Tuzla’da bu amaçla önce Kale Altınay’ın yeni fabrikasını açtıklarını belirterek, "Şimdi Kalekalıp’ın havacılıkla ilgili üretimini de Tuzla’da yeni bir fabrikaya taşıyoruz. Eylülde açılacak bu yeni fabrika 15 bin metre karelik bir fabrika olacak. Öyle tahmin ediyoruz ki bu fabrika da yetmeyecek ve bizler kısa bir süre sonra bu alanda ikinci bir 15 bin metrekarelik yatırımı da yapacağız" dedi.
400 milyar dolarlık projede ’Star’ üretici
KALEKALIP, ABD Hava Kuvvetleri Joint Strike Fighter (JSF) Projesi’nde aldığı ve teslim ettiği işler nedeniyle Proje Lideri Lockheed Martin’in ABD dışındaki iki Star Suplier’ından biri (Diğeri İngiltere’de). "200 milyar dolarlık" proje olarak açıklanan JSF’den 6 bin adet üretilecek ve bu uçaklar önümüzdeki 30 yılda ’müttefiklerin’ savaş uçağı olacak. JSF, Amerikan Hava Kuvvetleri’nde F-16 ve A-10, Deniz Kuvvetleri’nde F-14 ve F-18, Deniz Piyadeleri ve İngiliz Kraliyet Donanması’nda ise dikine inip kalkabilen Harrier uçaklarının yerini alacak. İlk uçak eylülde üretilmiş olacak ve 2007’den itibaren üretimine başlanacak, 3.000 uçaklık bir proje. Projede uçak alımının müttefiklerin katılımıyla 6 bine çıkması bekleniyor bu gerçekleşirse toplam 400 milyar dolarlık bir projeye dönüşecek. Kalekalıp, JSF’den 300 milyon dolarlık iş almayı hedeflemişti. Dünkü anlaşmayla bu hedefe çok yaklaşıldı.
TÜRKİYENİN GURURU(istikbal Göklerdedir K.Atatürk)
19 Kasım 2007 Pazartesi | Gönderen Adsız zaman: 15:29
Etiketler: vB-Hacker.com daki seo yarışması
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder