MP3 Dosyalarıyla Yayılan Virüs!

Antivirus yazılımlarının neredeyse tamamı anlık dosya ve e-posta taraması desteğine sahip. Ancak kullanılan güvenlik yazılımı, "Internet Security" ailesine dahil olan bir paket olmadığı sürece bunların ötesinde koruma beklemek, evinize çelik kapı taktırmayıp tahta bir kapının sizi hırsızlardan korumasını ummaktan farksız.

Internet Security yazılımları, anlık dosya ve e-posta korumasının yanında antispam, antiphishing, internet monitörü ve P2P koruması gibi özelliklere de sahip. Şimdilik 500 bin civarında kullanıcının ise bu yazılımlardan birine sahip olmadığı apaçık ortada. Özellikle şirketlerde kullanılan sunucu tabanlı antivirüs uygulamaları, personelin işletim sistemlerine harici uygulamalar yüklemesine izin verildiği durumlarda güvenliği sağlamakta yetersiz kalıyor. Hatta uygulama yüklenmesini engelleyen sınırlı hesaplarda bile USB bellekler üzerinden çalışabilen taşınabilir uygulamaların birçoğunu kullanmak mümkün.

Hal böyle olunca P2P uygulamalar üzerinden yayılan yeni medya virüsü de birçok şirket bilgisayarına ve ev kullanıcısına bulaştı. MP3 dosyaları şeklinde bilgisayarlara indirilen virüsün çalıştırıldıktan sonra bilgisayarı internet erişimi boyunca reklam pencereleriyle doldurmak dışında yaptığı bir diğer önemli şey, varsa dahili güvenlik duvarını anında kapatmak.

McAfee yetkilileri bu durum için "Amacı yalnızca bilgisayara bulaşarak bol bol reklam göstermek olan bir yazılıma virüs demek pek doğru değil ancak iş güvenlik duvarının kapatılması noktasına varınca bu virüsün gelecek saldırılar için zemin hazırladığını fark etmemek olanaksız" diyorlar.

Özellikle şirketlerdeki kullanıcıların müzik indirmek için kullandıkları LimeWare yazılımı, birçok şirkette kısıtlamalar dolayısıyla işletim sistemine yüklenemese de P2P uygulamasının doğrudan USB bellek üzerinden kurulum gerektirmeden çalışan sürümünü bulmak pek zor değil. Şirket dahilinde bu tarz virüslerden korunmak için yapılan tavsiyelerden birisi de Windows erişim ayarlarının düzenlenmesiyle USB bellek kullanımının engellenmesi. Sonuçta ağ üzerinden gerekli tüm dosya transferlerinin sağlanabildiği bir ortamda kimsenin USB belleklerle bilgisayarlar arasında dosya taşımasına gerek yok. Fakat elbette P2P korumasına da sahip olan bir Internet Security paketi kullanılması, kesin ve en doğru çözüm.

0 yorum: