Bağlantı şekilleri
ADSL modem tiplerini inceledikten sonra sıra geldi birkaç bağlantı senaryosunu incelemek, böylece kafanızdaki olası soru işaretlerini tamamen ortadan kaldırabiliriz.
Evimde/işyerimde tek bir bilgisayarı bağlamak istiyorum
Bu durumda en ucuz seçeneği, yani PCI bir adsl modemi tercih edebilirsiniz.
Ama eğer harici bir cihaz olsun, çok çok az dahi olsa bilgisayarın CPU’sunu kullanmasın diyorsanız, boş PCI slotum kalmadı, kasayı açmak istemiyorum veya sık sık modemin yerini değiştireceğim diyorsanız, harici bir model tercih edebilirsiniz.
Bu durumda da sadece usb üzerinden bağlanan bir model veya üzerinde hem usb hem de Ethernet çıkışı olan bir model alabilirsiniz. Usb bugün tüm bilgisayarlarda standart geliyor, ancak Ethernet kartınız olmayabilir ve 8-10 dolar’da Ethernet kartı için harcamanız gerekebilir. Sadece usb üzerinden bağlanan modeller genellikle harici bir elektrik adaptörü gerektirmezler, böylece elektrik prizinde ekstra bir yuvaya ihtiyaç duymamış olursunuz.
Ama benim size tavsiyem, özellikle de uzun süre bilgisayarı açık bırakacak ve büyük indirmeler yapacaksanız, Ethernet üzerinden de bağlanabilen bir modeli tercih etmenizdir.
Evimde/işyerimde birden fazla bilgisayarı bağlamak istiyorum
Bu durumda seçim yapmak biraz zorlaşıyor. Birden fazla bilgisayarın olduğu bir ortam genellikle ofis ortamı demek oluyor ve güvenlik, İnternet servisleri sağlamak (kendi web/mail sunucunuza sahip olmak gibi) vb. konuları da hesaba katmak gerekiyor. Ama öncelikle en basit seçeneği inceleyelim. Yukarıda bahsettiğimiz tek kullanıcı için olan modem tiplerini kullanarak da birden fazla bilgisayarı nete çıkarabilirsiniz.Eğer PCI veya USB bağlantıyı kullanıyorsanız, İnternet’e bağlanan bilgisayar üzerinde bir paylaşım programı kullanarak (ICS, Winroute, ISA vb.) sizinle aynı ağa bağlı diğer bilgisayarların sizin üzerinizden nete çıkmasını sağlayabilirsiniz. İkinci bir seçenek olarak da, eğer tek Ethernet çıkışı olan bir modem almışsanız, bu Ethernet çıkışından bir bilgisayarın Ethernet portuna değil de, ağınızdaki bilgisayarların bağlı olduğu hub’a bağlantı yaparsanız bu hub’a bağlı tüm bilgisayarlar nete çıkabilirler.
Eğer daha önceden kurulu bir ağınız yoksa ve biraz daha üst model bir ADSL modem almak istiyorsanız, ki böyle bir bağlantı için en iyi seçenek budur, o zaman arkasında birden fazla Ethernet portu olan ADSL modemlerden birisiniz seçmelisiniz. Bu cihazları aynı zamanda bir hub olarak kullanabilirsiniz. Yani 3 bilgisayarı bu cihazın arkasına bağlarsanız, sadece İnternet’e bağlanmakla kalmazlar, aynı zamanda ağ üzerinde birbirlerini de görürler.
Eğer kablosuz cihazlarınız varsa, kablosuz bir modemi de düşünebilirsiniz.
Splitter/Ayırıcı/Micro-Filtre
Yukarıda grafiklerde splitter/ayırıcı (sprinter değil, o mutant bir fareydi…) olarak geçen cihaz basit bir kutudan ibarettir. Yaptığı görev ise, ses için kullanılan frekans aralığı ile, ADSL bağlantısında kullanılan frekans aralığını birbirinden ayırt etmektir. Genellikle adsl modemle birlikte verilir (eğer vermiyorlarsa ısrarla isteyin), ama tüm ısrarlarınıza rağmen gene alamazsanız üzülmeyin, 2-3 dolara
Bu cihaz evinize/işyerinize gelen ve ADSL’e açılmış telefon hattına diğer herhangi bir cihaz takılmadan önce takılır. Splitter üzerinde LINE (hat), ADSL veya DSL (modeme gidecek taraf) ve Tel/Telefon (telefon, fax veya telefon santralinin dış hat girişine gidecek taraf) olarak etiketlenmiş çıkışlar bulunur.Burada da gene bir kavram kargaşası yaşanıyor, splitter İngilizce bir kelimedir ve manası da “ayırıcı”dır. Bu yabancı terim yerine gerçek ismi olan mikro-filtre demek daha doğrudur diye düşünüyorum. Telekom’dan gelen telefon hattını, diğer hiçbir cihaza takmadan önce (paralel bir telefon, telefon santrali vb.) mikro-filtre’nin LINE girişine takarız. Mikro-filtre üzerindeki “Telefon” çıkışından gelen kabloyu daha önce bu hat üzerinde kullanmakta olduğunuz cihaz her ne ise (faks, telefon veya telefon santralinin dış hattı olarak) o cihaza takarız. Mikro-filtre üzerindeki DSL çıkışı ise, başka hiçbir cihaza uğramadan, direkt olarak ADSL modemin LINE, ADSL veya DSL olarak işaretlenmiş hat girişine takılır.Eğer mikro-filtre doğru şekilde takılmazsa ne olur? Eğer DSL ve Telefon çıkışlarını karıştırırsanız, telefon cihazınız çalışmaya devam eder, ama ADSL’e bağlanamazsınız. Eğer hiç mikro-filtre takmazsanız, her şey normal gözükmekle beraber, telefon konuşması yaparken (aynı zamanda ADSL ile İnternet’i de kullanıyorken) ahizede arka planda klavye tıkırtısına benzer sesler duyarsınız. Ayrıca hiç mikro-filtre takmazsanız ve faks cihazı kullanıyorsanız, ADSL hattınızda kopmalar olabilir.Bazı ADSL modemlerde, mikro-filtre modemin üzerinde olabilir, yani aynı eskiden 56k modemlerde olduğu gibi, LINE girişi ve Tel çıkışı modem üzerinde olabilir.Bizim kullandığımız mikro-filtrenin bir benzeride Telekom telefon santralinde bulunmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder